E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Τι ισχύει για ενοίκια και επιδοτήσεις

Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 5/1/2021 | 08:43

Με την ελληνική οικονομία να είναι ακόμη σε μερικό lockdown και να είναι άγνωστη η ημερομηνία εξόδου από αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών επιχειρούν να υψώσουν τείχη απέναντι στις επιπτώσεις που πλήττουν επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Το οπλοστάσιο από το νέο πακέτο έχει εμπλουτιστεί με νέα εργαλεία, που σίγουρα δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον μπορεί να μετριάσει στις συνέπειες της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νέο ισχυρό «όπλο» είναι τα μηδενικά ενοίκια για τον Ιανουάριο, για τις επιχειρήσεις εκείνες που θα παραμείνουν κλειστές με κυβερνητική εντολή έως και τις 11 Ιανουαρίου. Σε λίγες ακολουθεί η επιστρεπτέα 5 για νομικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ άμεσα μπαίνουν σε εφαρμογή κρατικές ενισχύσεις για τον δανεισμό μικρών εταιριών, ανοίγουν προγράμματα ΕΣΠΑ στο λιανεμπόριο και στην εστίαση, ενώ παραμένει σε ισχύ η αναστολή εργασίας.

Παράλληλα να σημειωθεί ότι διατηρείται εν ισχύ το μέτρο για μειωμένο ενοίκιο κατά 40% για όσες επιχειρήσεις, πληττόμενες παραμένουν ανοικτές.

Τα μέτρα που είναι σε ισχύ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας δούμε αναλυτικά όλα εκείνα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ:

Χωρίς ενοίκιο τον Ιανουάριο είναι όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές έως τις 11 Ιανουαρίου με κρατική εντολή, δεν θα καταβάλουν ενοίκιο στον ιδιοκτήτη. Το 80% θα το πληρώσει το κράτος και το υπόλοιπο 20% θα το επωμιστεί ως ζημιά ο ιδιοκτήτης. Μερικές κατηγορίες επιχειρήσεων είναι:

Επιχειρήσεις του λιανεμπορίου ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Τα βιβλιοπωλεία.

Τα γυμναστήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιχειρήσεις του αθλητισμού.

Επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.α) ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα,

Επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).

Επιχειρήσεις του τουρισμού όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Για το ενοίκιο Φεβρουαρίου έχει ανακοινωθεί πως οι επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει υποχρεωτικά ρολά θα πληρώσουν το 80% του μισθώματος.

Μειωμένο ενοίκιο κατά 40%: Οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία αλλά δεν είναι υποχρεωτικά κλειστές, θα δικαιούνται, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, μείωση ενοικίου 40% για τον Ιανουάριο. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα.

Ενοίκια εταιριών – ιδιοκτητών: Για πρώτη φορά τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και εισπράττουν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια θα αποζημιωθούν από το κράτος. Για τον Ιανουάριο που δεν θα εισπράξουν καθόλου ενοίκια η κρατική αποζημίωση ανέρχεται στο 60% του αρχικού μισθώματος.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μέσα στην εβδομάδα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στον πέμπτο κύκλο με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων και πάλι το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο. Θα υπολογίζεται με βάση τον τζίρο της περιόδου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου. Η ελάχιστη ενίσχυση θα είναι 1.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά σε αντιδιαστολή με τον τέταρτο κύκλο, πρώτα θα υποβληθούν οι αιτήσεις και σε δεύτερο χρόνο θα γίνουν οι πληρωμές, που υπολογίζεται χρονικά να γίνουν έως το τέλος του Ιανουαρίου.

Αναστολή εργασίας: Για το διάστημα κατά το οποίο οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε αναστολή εργασίας τον Ιανουάριο, θα αποζημιωθούν με το επίδομα των 534 ευρώ. Η τηλεργασία έχει ήδη παραταθεί έως τις 31 Ιανουαρίου.

Εγγυήσεις: Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό για κεφάλαια κίνησης, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σχεδιάζει την επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων. Από τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται πως θα έχουν πρόσβαση σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης έως 50.000 ευρώ, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Επιδότηση αγοράς θερμαντικών σωμάτων: Ξεκίνησε σήμερα 4 Ιανουαρίου η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την επιχορήγηση επιχειρήσεων εστίασης, προκειμένου να προμηθευτούν θερμαντικά σώματα εξωτερικού χώρου. Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης, ανά χώρο εστίασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ..

Επιδοτήσεις για e-shop: Το πρόγραμμα, το οποίο έχει εξαγγελθεί από το υπουργείου Ανάπτυξης, αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο. Θα χρηματοδοτεί σε ποσοστό 100% τη δαπάνη για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) και θα αφορά αποκλειστικά στο λιανεμπόριο.

Επιδόματα επιστημόνων: Εντός Ιανουαρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ σε περίπου 100.000 επιστήμονες (δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντίατρους, γεωτεχνικούς, κτηνιάτρους, λογιστές, οικονομολόγους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές). Στόχος είναι οι πληρωμές να γίνουν έως το τέλος Ιανουαρίου.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Σήμερα

Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

Αύριο στην Αθήνα η Ολυμπιακή Φλόγα ‑ Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν προσωρινά

Σήμερα

Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει αύριο Σάββατο 20 Απριλίου στην Αθήνα - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Μπάιντεν: «Κανίβαλοι έφαγαν τον θείο μου στον Β` Παγκόσμιο!»

Σήμερα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να προβληματίζει με την συμπεριφορά του

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

Σήμερα

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον άντρα που απειλούσε να ανατιναχθεί σήμερα έξω από το προξενείο του Ιράν στο Παρίσι

Τέμπη: «Βρέθηκαν οστά στα χώματα από το μπάζωμα», καταγγέλλει ο Νίκος Πλακιάς

Σήμερα

Ο πατέρας των διδύμων Χρύσας και Θώμης Πλακιά που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύxημα, εξηγεί πως αναμένεται η ταυτοποίηση του DNA

Γαλλία: Ανδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

Σήμερα

Η γαλλική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή - Ο άνδρας φέρεται να κρατάει χειροβομβίδες

Πρόστιμα σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ σε 11 μεγάλες επιχειρήσεις για παραπλανητικές εκπτώσεις

Σήμερα

Σκρέκας: Αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι έλεγχοι που διεξάγονται είναι καθολικοί, εντατικοί και αποτελεσματικοί

Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Πρώτη αντίδραση της Κίνας

Σήμερα

Οι αντιδράσεις για τις εξελίξεις στο μέτωπο Ισραήλ - Ιράν

Αποθέωση για τον «σούπερ ήρωα» Τζολάκη και την ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού

Σήμερα

Ο νεαρός τερματοφύλακας έπιασε 3 από τα 5 πέναλτι της Φενέρμπαχτσε

par: 23
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.