E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η διάσκεψη των Ναζί που αποφάσισε την εξολόθρευση όλων των Εβραίων

Στις 20 Ιανουαρίου του 1942

Σαν σήμερα: Η διάσκεψη των Ναζί που αποφάσισε την εξολόθρευση όλων των Εβραίων
@encyclopedia.ushmm.org
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Η «Διάσκεψη του Βάνζεε», έμεινε στην ιστορία ως η απαρχή του σχεδίου των Ναζί για την εξόντωση όλων των Εβραίων της Ευρώπης, την λύση στο πρόβλημα όπως έλεγαν, την «τελική λύση», όπως ονομάστηκε. «Εξοντώστε όλους τους Εβραίους!», ήταν το μήνυμα από την διάσκεψη στο προάστιο του Βερολίνου, που έγινε στις 20 Ιανουαρίου του 1942.

Ο Χίτλερ θεωρούσε μείζον ζήτημα το θέμα των Εβραίων που κατοικούσαν στις γερμανοκρατούμενες πλέον χώρες της Ευρώπης. Η εισβολή στην Σοβιετική Ένωση όξυνε το πρόβλημα για τους Ναζί. «Θα πρέπει να ξεπαστρέψουμε όποιον μας πάει κόντρα» είχε πει ο Χίτλερ σε ομιλία του, με τους στρατηγούς του να μεταφράζουν το μήνυμα ως πράσινο φως για να τελειώνουν γρήγορα με το εβραϊκό ζήτημα, που αρχικά θα ήταν η εκδίωξή τους από όλα τα γερμανικά εδάφη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 31 Ιουλίου 1941 ο Γκέρινγκ έγραψε στον Ράινχαρντ Χάιντριχ, αρχηγό των υπηρεσιών ασφαλείας του Τρίτου Ράιχ, «να αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για την ολοκληρωτική λύση του Εβραϊκού Ζητήματος σε όλα τα εδάφη με γερμανική επιρροή, να συντονίσει όλες τις εμπλεκόμενες κυβερνητικές υπηρεσίες και να του υποβάλει ένα προσχέδιο για την τελική λύση του Εβραϊκού προβλήματος». Όταν μιλούσε ο Γκέρινγκ ήταν γνωστό πως ήταν σαν μιλάει ο Χίτλερ. Και ο Χάινριχ το γνώριζε αυτό πολύ καλά.

Ο Χάινριχ επεξεργάστηκε το σχέδιο της απομάκρυνσης των Εβραίων από γερμανικά εδάφη και την τοποθέτηση τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, είτε στην Πολωνία είτε στην Σοβιετική Ένωση. Όμως το φθινόπωρο του 1941, όλος ο ενθουσιασμός για την κατάληψη της Σοβιετικής Ένωσης σκόνταψε στην αντίσταση του Σοβιετικού στρατού. Τα τρόφιμα δεν έφταναν να θρέψουν τον πληθυσμό και όλα συνηγορούσαν πως η Γερμανία είχε μπροστά της μια μάχη που θα είχε διάρκεια. Το μυαλό του Χίτλερ πήγε κατευθείαν στους «ανεπιθύμητους». Στους Εβραίους. «Μου λένε να μην τους στείλω στο βούρκο. Ποιος νοιάζεται για τον λαό μας; Είναι ωραίο να κυριαρχεί ο τρόμος, όταν εξοντώνουμε τους Εβραίους. Γράφουμε ιστορία από φυλετική άποψη» έλεγε ο Χίτλερ.

Η σύσκεψη είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 9 Δεκεμβρίου στο Βάνζεε. Όμως η επίθεση των Ιαπώνων στο Pearl Harbor και η έξοδος των ΗΠΑ στον πόλεμο, συνηγόρησαν στην αναβολή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

https://encyclopedia.ushmm.org/content/en/article/wannsee-conference-and-the-final-solution

@encyclopedia.ushmm.org

Περίπου 40 μέρες αργότερα, στις 20 Ιανουαρίου, η διάσκεψη έγινε στο ίδιο μέρος. Υπό την προεδρία του Χάινριχ και την παρουσία 14 ανώτατων αξιωματούχων του Γ’ Ράιχ. Δυο λίστες μοιράστηκαν, που ανέφεραν τις χώρες και τον αριθμό των Εβραίων που έπρεπε να εξοντωθούν. Στην πρώτη λίστα βρισκόταν και η Ελλάδα, με περίπου 70.000 Εβραίους τότε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το 1933 μέχρι το 1941, 530.000 Εβραίοι είχαν εκδιωχθεί από την Γερμανία και παρέμεναν μόνο 170.000, είχε πει περήφανα ο Χάινριχ, ως παράδειγμα του έργου των Ναζί από τότε που ανέλαβαν την εξουσία. Πρότεινε να τους στείλουν προς την Ανατολή, όπου θα τους επιβληθεί καταναγκαστική και απάνθρωπη εργασία, ώστε να πεθάνουν από φυσικά αίτια. Θα εξαιρούνταν οι άνω των 65 Εβραίοι, αυτοί που έχουν παντρευτεί Γερμανίδες (και τα τέκνα τους) και αυτοί που έχουν στο παρελθόν πολεμήσει για την Γερμανία και έχουν τιμηθεί γι’ αυτό. Όπως ανέφερε ο Άιχμαν στην δίκη του το 1961, οι αξιωματικοί μιλούσαν για εξόντωση και εκκαθαρίσεις με τον πιο φυσικό τρόπο, απολαμβάνοντας έναν πλούσιο μπουφέ.

Αποτέλεσμα της «Διάσκεψης του Βάνζεε», ήταν η εξολόθρευση 5.500.000 Εβραίων (ίσως και περισσότερων), με τους Ναζί να διαπράττουν την μεγαλύτερη γενοκτονία στην ιστορία του κόσμου, το «Ολοκαύτωμα των Εβραίων».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.