E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ο τρομακτικός μύθος που έγινε άγαλμα και είδωλο της ποπ κουλτούρας

Εκτός από το άγαλμα υπάρχει μουσείο και ένα ετήσιο φεστιβάλ αφιερωμένα σε αυτόν.

Ο τρομακτικός μύθος που έγινε άγαλμα και είδωλο της ποπ κουλτούρας
@twitter.com/CBR

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Η πόλη Point Pleasant της Δυτικής Βιρτζίνια (που στα ελληνικά σημαίνει «Ευχάριστο σημείο») φιλοξενεί ένα πολύ ιδιαίτερο άγαλμα και ένα ακόμα πιο ιδιαίτερο ετήσιο φεστιβάλ. Και τα δυο είναι αφιερωμένα στον «Mothman», ένα ιπτάμενο τερατόμορφο πλάσμα με κόκκινα μάτια που ο θρύλος λέει ότι εμφανίστηκε στην περιοχή για πρώτη φορά το 1966.

Τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς, δυο ζευγάρια εντόπισαν ένα «τέρας» με ανθρώπινο σώμα και φτερά κοντά σε μια περιοχή που έχει βαφτιστεί «TNT», επειδή κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στα καταφύγια που βρίσκονται εκεί φυλάσσονταν εκρηκτικά. Αφού η τοπική εφημερίδα ανέφερε το περιστατικό, ξεκίνησαν να βλέπουν μπροστά τους το τέρας διάφοροι άλλοι κάτοικοι.

Όταν τον επόμενο χρόνο κατέρρευσε μια γέφυρα σκοτώνοντας πάνω από 45 ανθρώπους, πολύ πίστεψαν ότι πίσω από αυτό βρισκόταν ο «Mothman». Αυτό το όνομα του είχαν δώσει, μάλλον γιατί από τις περιγραφές παρέπεμπε σε moth, δηλαδή τη νυχτοπεταλούδα.

Ο μύθος του διαδώθηκε τα επόμενα χρόνια, ειδικότερα μετά το βιβλίο του John Keel, «The Mothman Prophecies» το 1975, αλλά και την ταινία του 2002, με πρωταγωνιστές τον Richard Gere και την Laura Linney. Αν και οι αναπάντεχες συναντήσεις με τον Mothman κορυφώθηκαν την δεκαετία του ’60, υπάρχουν ακόμα και σήμερα άνθρωποι που ισχυρίζονται πως τον έχουν συναντήσει πρόσφατα.

Στην πόλη υπάρχει μουσείο αφιερωμένο στον Mothman, ένα άγλαμα με χρυσαφί χρώμα και ένα ετήσιο φεστιβάλ, όπου μαζεύονται άνθρωποι απ’ όλη τη χώρα, τιμώντας την πρώτη εμφάνιση του περίεργου αυτού πλάσματος στο Point Pleasure.

To 2017, o σκηνοθέτης Seth Breedlove κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ «The Mothman of Point Pleasant», το οποίο διηγείται την τρομακτική ιστορία των 13 μηνών του 1966 και 1967, από την εμφάνιση του Mothman, μέχρι της κατάρρευση της γέφυρας (μπορείτε να το δείτε στο YouTube). Τον περασμένο Οκτώβριο, ακολούθησε το sequel, με τίτλο «The Mothman Legacy», όπου ο Breedlove ερευνά την κληρονομιά που άφησε στην περιοχή αλλά και τους πρόσφατους αυτόπτες μάρτυρες.

Στο sequel, ένας από τους πρωταγωνιστές είναι ο Jeff Wamsley, ο οποίος έχει γράψει δυο βιβλία πάνω στο θέμα ενώ είναι ο ιδρυτής του μουσείου του Mothman. Αν περιμένετε πάντως το ντοκιμαντέρ να δώσει εξήγηση στο μυστήριο, τότε θα απογοητευτείτε. Μάλλον δίνει τροφή στον αστικό μύθο, παρά προσπαθεί να τον εξηγήσει.

Έτσι ο μύθος του Mothman, όχι μόνο συνεχίζει να υπάρχει, αλλά έχει μετατραπεί και αγαπημένη ιστορία της ποπ κουλτούρας, με βιβλία, ταινίες και ντοκιμαντέρ. Αν ποτέ βρεθείτε πάντως στην Δυτική Βιρτζίνια και το Point Pleasure, ακόμα κι αν δεν πιστεύετε σε τέτοια, περάστε μια βόλτα από το άγαλμα και καλοπιάστε τον Mothman. Κακό δεν θα κάνει...

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Πριν 1 ώρα

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πιο ρατσιστική

Πριν 1 ώρα

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Χτες

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Προχτές

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.