E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Ένας χρόνος από τον θάνατο του Kobe Bryant

Το τραγικό δυστύχημα στις 26 Ιανουρίου του 2020

Σαν σήμερα: Ένας χρόνος από τον θάνατο του Kobe Bryant
@commons.wikimedia.org

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Ο Kobe ήταν ο πρώτος που πλησίασε τον Michael Jordan. Μόνο και μόνο που υπήρξαν αρκετοί που τους θεώρησαν ισάξιους και κάποιοι λιγότεροι που τον θεώρησαν ακόμα και καλύτερο, φτάνει για αναδείξει την αξία που είχε ο Kobe για το παγκόσμιο μπάσκετ. Έπαιξε για την ίδια ομάδα 20 χρόνια. Κέρδισε 5 πρωταθλήματα, ένα βραβείο MVP της κανονικής περιόδου και δυο των playoff, ήταν 18 φορές All – Star, ενώ κέρδισε και δυο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια με την Dream Team.Όπως είχε πει στον Γιάννη Αντετοκούνμπο σαν συμβουλή, για να είσαι στην κορυφή πρέπει να κάνεις θυσίες. Ο Kobe θυσίασε την προσωπική του ζωή για να βρίσκεται στα παρκέ. Οι δικοί του τον περίμεναν υπομονετικά να σταματήσει το μπάσκετ για να αφοσιωθεί σε αυτούς. Ωστόσο όταν το έκανε, κράτησε για λιγότερο από 4 χρόνια...

Ο Kobe γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου του 1978 στην Φιλαδέλφεια. Μεγάλωσε σαν φαν των Sixers αλλά η ζωή έμελλε να τον κάνει είδωλο για μια άλλη ομάδα. Και μάλιστα στη δυτική ακτή. Το όνομά του προέκυψε από το φιλέτο Kobe, το οποίο οι γονείς του ξεσήκωσαν από το μενού ενός εστιατόριού. Ο πατέρας του ήταν παίκτης του NBA, στο οποίο αγωνίστηκε για 8 σεζόν. Πρώτα στους Sixers, μετά στους San Diego Clippers και μέχρι το 1983 στους Houston Rockets.

Όταν ο Kobe έκλεισε τα 5, ο πατέρας του πήρε μεταγραφή στην Ευρώπη και την Ιταλία. Ο Kobe μετακόμισε σε ένα ξένο μέρος όπου έμεινε 8 ολόκληρα χρόνια. Για πρώτη φορά πήρε πιο σοβαρά το μπάσκετ στα 11, όταν ο πατέρας του αγωνιζόταν για την Reggiana και η οικογένεια βρισκόταν στη Reggio Emilia, ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη του Kobe.

Στα 13 επέστρεψε στη Φιλαδέλφεια. Συνέχισε να παίζει μπάσκετ ασταμάτητα και στο λύκειο κατάφερε να τραβήξει τα βλέμματα όλης της χώρας πάνω του. Έπαιζε και στις πέντε θέσεις της ομάδας και από τον δεύτερο χρόνο και μετά είχε 31,1 πόντους μέσο όρο. Τα πανεπιστήμια έκαναν ουρά για να τον πάρουν. Ωστόσο την προηγούμενη χρονιά, ο Kevin Garnett είχε επιλεγεί στο no.5 κατυεθελιαν από το λύκειο. Έτσι, ο Kobe αποφάσισε να πάει κατευθείαν στον μαγικό κόσμο του NBA.

Το παράξενο είναι πως στο draft του 1996 επιλέχθηκε στο no.13, με τους αγαπημένους του Sixers να επιλέγουν μάλιστα στο no.1. Οι Sixers επέλεξαν τον Allen Iverson. Δεν το μετάνιωσαν, αλλά απ’ ότι αποδείχθηκε ο Kobe μπορούσε να τους προσφέρει περισσότερα. Από τους 12 που προηγήθηκαν του Kobe, μόνο ο Iverson, ο Ray Allen και ίσως και ο Stephon Marbury έκαναν μια αξιόλογη καριέρα στο NBA.

O Kobe επιλέχθηκε από τους Charlotte Hornets αλλά έγινε αμέσως ανταλλαγή στους Lakers. Μια ομάδα που θα γινόταν το σπίτι του για τις επόμενες δυο δεκαετίες. Το 2000 πήρε το πρώτο του πρωτάθλημα. Ακολούθησαν άλλα 4 μέχρι το 2010. Μέχρι πρόσφατα ήταν τρίτος σκόρερ όλων των εποχών του NBA, με τον LeBron James να τον ξεπερνάει και να τον αφήνει πλέον στην 4η θέση.

To 2006 κόντρα στους Raptors έγραψε ιστορία. Πέτυχε 81 πόντους σε ένα παιχνίδι και ήταν ο μόνος που πλησίασε τόσο το ρεκόρ των 100 πόντων του Wilt Chamberlain.

Έγινε είδωλο, πρόσωπο διαφημιστικών και πάνω απ’ όλα, ο αγαπημένος του LA. Η κόντρα του με τον Shaquille ήταν πιο πολλή στα ΜΜΕ παρά στην πραγματικότητα. Κατηγορήθηκε για πολλά πράγματα μέσα κι έξω από το γήπεδο. Αλλά με ελάχιστες εξαιρέσεις κατάφερε να κρατήσει χαμηλό προφίλ και να προστατεύσει την σύζυγό του και την οικογένεια του. Αυτό άλλωστε έκανε από την αρχή. Όταν την παντρεύτηκε χωρίς την άδεια των γονιών του, επειδή δεν ήταν Αφροαμερικανή μόλις στα 21 του, αλλά και μετά τις κατηγορίες περί βιασμού το 2003.

Ήταν τότε που η φήμη του καταρρακώθηκε και πολλες εταιρείες ακύρωσαν τα συμβόλαια μαζί του. Ο Bryant παραδέχθηκε την συνεύρεση αλλά δήλωσε πως ήταν συναινετική. Έναν χρόνο μετά, αθωώθηκε και δήλωσε πως «Παρόλο που πιστεύω πραγματικά ότι αυτή η συνάντηση μεταξύ μας ήταν συναινετική, αναγνωρίζω πλέον ότι δεν βλέπει το περιστατικό με τον ίδιο τρόπο. Μετά από μήνες αναθεώρησης της υπόθεσης, ακούγοντας τον δικηγόρο της και την κατάθεσή της, τώρα καταλαβαίνω πως δεν συναίνεσε με αυτή τη συνάντηση». Ύστερα από αυτό, η 19χρονη κατέθεσε νέα μήνυση, η οποία λύθηκε ιδιωτικά.

Το 2016 ο Kobe σταμάτησε το μπάσκετ. Και θέλησε επιτέλους να αφιερωθεί στην οικογένειά του. Τα κατάφερε αλλά όχι για πολύ. Στις 26 Ιανουαρίου του 2020, το ελικόπτερο του απογειώθηκε από το Orange County. Μέσα του βρίσκονταν ο ίδιος, η 13χρονη κόρη του Gianna, 6 οικογενειακοί φίλοι και ο πιλότος. Τους μετέφερε σε έναν αγώνα μπάσκετ στην ακαδημία που είχε ιδρύσει ο ίδιος. 39 λεπτά μετά την απογείωση, το ελικόπτερο κατέπεσε στα βουνά της Καλαμπάσα. Όλοι οι επιβαίνοντες έχασαν την ζωή τους.

Ο χαμός του Kobe Bryant μούδιασε ολόκληρο τον κόσμο. Έφυγε μόλις στα 42 του. Το ίδιο και η 13χρονη Gianna. Τις επόμενες ημέρες γράφτηκαν χιλιάδες άρθρα και εκατομμύρια λέξεις. Η Vanessa Bryant είχε μόλις χάσει σύζυγο και παιδί αλλά έπρεπε να μείνει δυνατή για τα άλλα τρία παιδιά τους.

Ο Kobe είχε πει κάποτε «Αν δεν πιστέψεις στον εαυτό σου, κανένας άλλος δεν θα το κάνει για σένα». Ήταν ένας άνθρωπος που αγάπησε το μπάσκετ, που θυσίασε τα πάντα γι’ αυτό και το έκανε καλύτερο. Ο Black Mamba, έφυγε νωρίς και ακόμα κανείς δεν το έχει συνειδητοποιήσει...

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Πριν 11 ώρες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Πριν 11 ώρες

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Πριν 11 ώρες

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

O πρώτος άνθρωπος που έφτιαξε τη δική του πιτσαρία

Πριν 11 ώρες

Είναι προφανώς Ιταλός

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.