E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ο Ισπανός που ζωγράφιζε με μια κιθάρα στα χέρια

Ο Πάκο Ντε Λουτσία «έφυγε» πριν από ακριβώς επτά χρόνια...

Ο Ισπανός που ζωγράφιζε με μια κιθάρα στα χέρια
@wikipedia.org
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Έχει χαρακτηριστεί ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών. Σίγουρα, ήταν ο μεγαλύτερος κιθαρίστας της Φλαμένγκο που έχουμε ακούσει ποτέ, καθώς υπήρξε και μεγάλος ανανεωτής της. Ο Πάκο Ντε Λουτσία, γλιστρούσε τα δάχτυλα του στις χορδές τόσο απαλά και αβίαστα, που ήταν σαν να βλέπεις έναν ζωγράφο να στέκεται μέσα σε απόλυτη αρμονία μπροστά στον καμβά του, προσθέτοντας καλλιτεχνικές πινελιές. Λίγοι άνθρωποι μπορούμε να πούμε ότι ήταν σαν να «ζωγράφιζαν» με μια κιθάρα στα χέρια. Ο Πάκο Ντε Λουτσία ήταν ένας από αυτούς.

Γεννήθηκε στις 21 δεκεμβρίου του 1947 ως Φρανθίσκο Σάντσεθ Γκόμεθ, στην Ανδαλουσία της Ισπανίας. Ο πατέρας του ήταν κιθαρίστας της Φλαμενγκο, ενώ η μητέρα του ήταν Πορτογαλίδα και το όνομά της ήταν Λουσία. Πρς τιμήν της, αργότερα υιοθέτησε το όνομα Πακο Ντε Λουτσία, που μεταφράζεται ως ο Πάκο της Λουκίας. Δεν ήταν ο μόνο που ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του, καθώς και ακόμα δυο αδέρφια του έγιναν τραγουδοποιοί. Πιο γνωστός ήταν ο Πέπε Λουτσία, με τον οποίο εμφανίστηκε ουκ ολίγες φορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικά κιθάρα του έμαθε ο πατέρας του. Τον ξεπέρασε γρήγορα. Γιατί έπιασε την κιθάρα πριν ακόμα μάθει να μιλάει καλά. Στα 11 έδωσε την πρώτη του συναυλία. Στα 14, μαζί με τον Πέπε ίδρυσαν τους «Los Chiquitos de Algeciras» και έκαναν την πρώτη τους ηχογράφηση.

Το βιρτουόζικο στυλ του, που φαινόταν από την πρώτη στιγμή, δεν άργησε να γίνει γνωστό και εκτός Ισπανίας. Μόλις ενηλικιώθηκε, άρχισε και η διεθνής του καριέρα. Ο αυτοσχεδιασμός του, το συνεχές παίξιμό του και η επαφή του με την τζαζ, τον βοήθησαν να γίνει ένας από τους πρωτοπόρους του Νουέβο Φλαμένγκο, που ξέφυγε από τους παραδοσιακούς ήχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκανε διάφορες συνεργασίες με θρύλους του χώρου, με πιο γνωστή εκείνη με τον Αλ Ντιμέολα. Στην Ελλάδα απέκτησε μεγάλη δημοφιλία, όταν συμμετείχε στην συναυλία της 29ης Σεπτεμβρίου στο Ολυμπιακό στάδιο, για τους σεισμοπαθείς της Καλαμάτας, παρέα με τον Γιώργο Νταλάρα. Είχε ήδη κάνει τις πρώτες του συναυλίες έναν χρόνο νωρίτερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πιο γνωστός του δίσκος ήταν το «Entre Dos Aguas» με το ομώνυμο τραγούδι να γίνεται διαχρονική επιτυχία, ενώ παρέμεινε το 1975 για 20 εβδομάδες στην κορυφή της Ισπανίας. Επίσης σημαντική εμπορική επιτυχία έκανε και ο live δισκος του «Friday Night in San Francisco», μαζί με τον Τζον Μακ Λάφλιν και τον Αλ Ντιμέολα, ο οποίος πούλησε πάνω από 1 εκατομμύριο αντίτυπα.

O Πάκο ντε Λουτσία απέκτησε τρία παιδιά από τον πρώτο του γάμο και ακόμα δυο από τον δεύτερο. Πέθανε στις 25 Φεβρουαρίου του 2014 στο Μεξικό από έμφραγμα, σε ηλικία 67 ετών. Οι νότες του παραμένουν ανεξίτηλες στις μνήμες όχι μόνο σε όσους αγαπούν τη Φλαμένγκο, αλλά και σε όσους λατρεύουν τον ήχο της κιθάρας και τους «ζωγράφους» της...

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eurovision 2024: Σε αυτή τη θέση θα εμφανιστεί η Ελλάδα στον β` ημιτελικό

Πριν 3 μέρες

Η Μαρίνα Σάττι θα διαγωνιστεί στον Β` Ημιτελικό του διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί στις 9 Μαΐου, με το τραγούδι «Ζάρι»

3 ταινίες που πρέπει να δεις αν λατρεύεις τα roadtrips

Πριν 5 μέρες

Ώρα να εμπνευστείς το επόμενο ταξίδι σου!

3 ταινίες για την τεχνητή νοημοσύνη που πρέπει να δείτε

Πριν 1 εβδομάδα

Εξερευνώντας τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης

Από τη Madonna ως την Ariana Grande, βίντεο κλιπ που θεωρήθηκαν βλάσφημα

Πριν 1 εβδομάδα

Βίντεο Κλιπ που προκάλεσαν διαμάχες

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.