E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

ΚΕΠΕ: «Εφιαλτικό πρώτο τρίμηνο» του 2021 με ύφεση 10,4%

Για το 2020 το ΚΕΠΕ εκτιμά πως το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 9,9%

ΚΕΠΕ: «Εφιαλτικό πρώτο τρίμηνο» του 2021 με  ύφεση 10,4%
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 26/2/2021 | 17:33

Ένα «εφιαλτικό πρώτο τρίμηνο» με ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 10,4% «βλέπει» το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στην τετραμηνιαία έκθεση «Οικονομικές Εξελίξεις, και αναμένει επιστροφή της ανάπτυξης από το δεύτερο τρίμηνο του έτους με ρυθμό 3%.

Για το 2020 το ΚΕΠΕ εκτιμά πως το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 9,9%, υπό το βάρος των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού πλήττοντας τον τουρισμό, το λιανεμπόριο και το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι προβλέψεις του α' εξαμήνου του 2021 περιβάλλονται από αβεβαιότητα, με το ΚΕΠΕ να επισημαίνει πως η «προβλεπόμενη πορεία του πραγματικού ΑΕΠ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, και συνεπώς, οι συνολικές οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, μπορεί να εξελιχθούν σύμφωνα με ένα περισσότερο ή λιγότερο ευνοϊκό σενάριο από το εκτιμώμενο, σε εξάρτηση από τις επιδράσεις μιας σειράς σημαντικών παραγόντων, αρκετοί από τους οποίους συνδέονται άμεσα με την εξέλιξη της πανδημίας».

Στους πιθανούς θετικούς καταλύτες περιλαμβάνει την ανακοπή της πορείας της πανδημίας με την αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου των εμβολιασμών, τη συνέχιση της εφαρμογής εξειδικευμένων αντισταθμιστικών μέτρων στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, τη συνέχιση της παροχής των εργαλείων στήριξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και την απαρέγκλιτη εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στις αντίρροπες δυνάμεις συγκαταλέγει το τρίτο κύμα πανδημίας, την αδυναμία πρόβλεψης της πορείας της τους επόμενους μήνες αλλά και την τυχόν εντατικοποίηση των γεωπολιτικών εντάσεων.

Το κρίσιμο τουριστικό γ' τρίμηνο και η σημασία των εμβολιασμών
Στην έκθεση υπογραμμίζεται η σημασία που θα έχει το εύρος των εμβολιασμών για την πορεία του τουριστικού προϊόντος το κρίσιμο γ' τρίμηνο του 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αν όλα πάνε καλά, θα υπάρξει δυνατότητα κορύφωσης της ανάπτυξης στο τρίτο (τουριστικό) τρίμηνο του 2021 που πιθανότατα θα εξουδετερώσει τις όποιες αρνητικές εξελίξεις του πρώτου τριμήνου. Όμως, για να γίνει αυτό, θα πρέπει μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, να έχουν εμβολιαστεί πάρα πολλοί άνθρωποι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και αλλού. Μόνο έτσι θα αρχίσει να δημιουργείται κάποια ανοσία στον κορονοϊό. Το κλίμα θα βελτιωθεί αισθητά και οι μετακινήσεις θα ομαλοποιηθούν. Τότε λοιπόν, θα περιμένουμε στην Ελλάδα την επιστροφή των επισκεπτών μας. Δεν θα δούμε βέβαια τους τεράστιους αριθμούς που είχαμε δει το 2019, δηλαδή 31,4 εκατ. τουρίστες που δαπάνησαν γύρω στα 18 δισ. ευρώ. Όμως θα έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη δυναμική αύξηση των τουριστικών αφίξεων. Εδώ όμως είναι που πρέπει η κυβέρνηση να δει τα πράγματα πιο προσεκτικά, έτσι ώστε να διορθώσει κάποιες χρόνιες στρεβλώσεις και να ενισχύσει στη χώρα μας κάποιες διεθνώς αναδυόμενες τάσεις.», σημειώνεται στην έκθεση.

«Ο τουρίστας δεν θα είναι ο ίδιος με το 2019»
Το ΚΕΠΕ κάνει ειδική αναφορά στα μέτρα για τον τουρισμό που θα πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση να δει τα πράγματα πιο προσεκτικά, έτσι ώστε να διορθώσει κάποιες χρόνιες στρεβλώσεις και να ενισχύσει στη χώρα μας κάποιες διεθνώς αναδυόμενες τάσεις».

Τονίζει την ανάγκη να εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν με την ιστορία, τις παραδόσεις, την κουλτούρα τη φύση και τις τοπικές μας συνήθειες διότι ο τουρίστας του καλοκαιριού 2021 δεν θα είναι ίδιος με τον τουρίστα του καλοκαιριού 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα, το Κέντρο αναφέρει πως «η κυβέρνηση οφείλει, μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, να φροντίσει για τις βασικές και ψηφιακές υποδομές αλλά και για τις υποδομές υγείας και ασφάλειας και να δώσει κίνητρα για την προσφορά μοναδικών εμπειριών.

Εάν το κάνει αυτό, θα καταφέρει να αναστρέψει στρεβλώσεις δεκαετιών όπου, για παράδειγμα, οι διανυκτερεύσεις των τουριστών και τα τουριστικά έσοδα είχαν μια συγκέντρωση πάνω από 80% σε πέντε μόνο περιφέρειες της χώρας (Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Κεντρική Μακεδονία, Αττική και Ιόνια νησιά) και αφορούσαν τέσσερις μόνο μήνες, από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο.

Δυστυχώς, όλα τα προηγούμενα χρόνια η τουριστική στρατηγική της Ελλάδας ήταν αποσπασματική, ουσιαστικά δεν υπήρχε. Είναι ευκαιρία, στη μετά κορονοϊό εποχή να διαμορφώσουμε μια νέα στρατηγική που θα βασίζεται στην ανθεκτικότητα, στη μακροχρόνια βιωσιμότητα, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στις συνέργειες με τις τοπικές κοινωνίες, έτσι ώστε να ενισχυθεί η τοπική εφοδιαστική αλυσίδα του τουρισμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο δ' τρίμηνο τη σκυτάλη θα πάρουν οι επενδύσεις, αρκεί να μην αναβάλλουμε τις μεταρρυθμίσεις

Το ΚΕΠΕ εκτιμά πως στο δ' τρίμηνο του 2021 η πορεία της οικονομίας θα είναι καλύτερη, λόγω των ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

New York Times: Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν όλες τις πληροφορίες στη Ρωσία για το τρομοκρατικό χτύπημα

Σήμερα

«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν επέτρεψαν στις ΗΠΑ να διαβιβάσουν πληροφορίες για το σχέδιο των τρομοκρατών»

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη: Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Σήμερα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζητάνε οι μετανάστες και τους προσφέρουν οι γιατροί λόγω έλλειψης χρόνου, δίχως εξέταση

Στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας

Σήμερα

Βρίσκεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση

Κυψέλη: 145 προσαγωγές και 30 συλλήψεις αλλοδαπών σε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Σήμερα

«Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση» δηλώνει η Ελληνική Αστυνομία

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Σήμερα

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Σήμερα

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Σήμερα

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Σήμερα

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.