E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Έμεινε στο διάστημα για 311 ημέρες χωρίς να ξέρει πότε θα γυρίσει

O «τελευταίος πολίτης της Σοβιετικής Ένωσης»

Έμεινε στο διάστημα για 311 ημέρες χωρίς να ξέρει πότε θα γυρίσει
@cathybarts via Twenty20
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Η ιστορία του Sergei Krikalev αποτελεί απόδειξη για το πόσο μπορούν οι πολιτικές αποφάσεις και εξελίξεις να επηρεάσουν άμεσα την ζωή μας. Στην περίπτωση του κοσμοναύτη, προκάλεσαν 10 μήνες αγωνίας στο διάστημα, όπου βρισκόταν μόνος του, χωρίς να ξέρει αν και πότε θα επιστρέψει στη Γη.

Τον Νοέμβριο του 1988, ο 30χρονος τότε Krikalev μαζί με δυο συναδέλφους του, εκτοξέυτηκαν μαζί με τον διαστημικό σταθμό Mir στο διάστημα. Έμειναν 26 ημέρες σε τροχιά και επέστρεψαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Μάιο του 1991, ταξίδεψε και πάλι στο διάστημα για να μείνει στον Mir για 5 μήνες. Η προετοιμασία του δεν του επέτρεπε άλλωστε να μείνει στο διάστημα για περισσότερο καιρό. Ωστόσο, στις αρχές Αυγούστου, του ζήτησαν να μείνει δυο μήνες ακόμα, όταν και θα ερχόταν το επόμενο πλήρωμα να τον αντικαταστήσει. Αλλά οι εξελίξεις στην Σοβιετική ένωση ήταν ραγδαίες και το πανίσχυρο κράτος οδηγούνταν σε διάλυση.

https://www.rbth.com/history/330415-last-soviet-citizen-cosmonaut

@rbth.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είπαν στον Krikalev ότι δεν υπήρχαν χρήματα για να τον φέρουν πίσω. Τον επόμενο μήνα τα ίδια. Του έλεγαν να μείνει λίγο περισσότερο. Θα μπορούσε να είχε φύγει. Υπήρχε ένα σκάφος στον Mir που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει. Αλλά αυτό θα σήμαινε αυτόματα το τέλος του διαστημικού σταθμού. Οι μήνες συνέχισαν να περνούν και κανείς δνε μπορούσε να του πει πότε ακριβώς θα επέστρεφε στη χώρα του, η οποία πλέον δεν υπήρχε. Ήταν ο «τελευταίος πολίτης της Σοβιετικής Ένωσης».

Η Σοβιετική Ένωση διαιρέθηκε σε 16 κράτη. Ο Krikalev είχε απογειωθεί από το Καζακσταν, που μπήκε σε μια πολύμηνη διαμάχη με τη Ρωσία για το ποιος ήταν υπεύθυνος να φέρει πίσω τον Krikalev. Πέρασαν περίπου 10 μήνες. 311 ημέρες για την ακρίβεια. Η αντοχές του Krikalev είχαν αρχίσει να εξαντλούνται. Η αποστολή του είχε κρατήσει τον διπλάσιο χρόνο από εκείνον που είχε αρχικά προγραμματιστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η λύση δόθηκε από μια άλλη κυβέρνηση. Την γερμανική. Η Γερμανία πλήρωσε 24 εκατομμύρια δολάρια για μια θέση στον διαστημικό σταθμό και χρηματοδότησε την αποστολή τον Μάρτιο του 1992. Όταν ο Γερμανός κοσμονάυτης έφτασε, είδε έναν άνθρωπο με τα διακριτικά «USSR» στα ρούχα του και την σημάιa της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Krikalev ήταν χλωμός και εξαντλημένος. Όταν έφτασε στη Γη, 4 άνθρωποι τον βοήθησαν να σταθεί. Η εικόνα του έκανε τον γύρο του κόσμου.

Όταν έφτασε, η χώρα που από την οποία έφυγε δεν υπήρχε. Προσγειώθηεκ στο Καζακ σταν και όχι στη Σοβιετική ένωση. Η πόλη που ήταν το σπίτι του ονομαζόταν πλέον Αγία Πετρούπολη και όχι Λένινγκραντ. Είχε κάνει τροχιά γύρω από την Γη 5 χιλιάδες φορές. Ο μισθός των 600 ρουβλιών όταν έφυγε ήταν αρκετά καλός. Όταν γύρισε, λόγω του πληθωρισμού, ήταν ο μισός απ’ ότι έπαιρνε ένας οδηγός λεωφορείου.

Ο Krikalev αντιμετωπίστηκε ως ήρωας και δυο χρόνια αργότερα, έφυγε ξανά για μια ακόμα αποστολή στο διάστημα και έγινε ο πρώτος Ρώσος αστροναύτης που πέταξε με διαστημικό λεωφορείο της NASA. Και μετά από ακόμα δυο χρόνια, ο πρώτος Ρώσος αστροναύτης που πέρασε χρόνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.