E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Ξεσπά ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος

Στις 12 Απριλίου του 1861

Σαν σήμερα: Ξεσπά ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος
@history.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος μεταξύ Νοτίων και Βορείων, ήταν ένα από σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία των ΗΠΑ, που καθόρισε και την εξέλιξη της χώρας. Η επανάσταση του 1776 δημιούργησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ο Εμφύλιος που κράτησε 4 χρόνια καθόρισε το κράτος που θα είχαν από εκεί και πέρα οι Αμερικανοί. Μέχρι τότε υπήρχαν διάφορα διλήμματα. Συνομοσπονδία κυρίαρχων κρατών ή ενιαίο κράτος; Ισότητα δικαιωμάτων ή ένα κράτος με δούλους;

Η λύση σε αυτά τα ερωτήματα δόθηκε μέσα από πόλεμο. Η νίκη των Βορείων κατήργησε τη δουλεία και διατήρησε την ενιαία κρατική υπόσταση των ΗΠΑ. Ωστόσο, 625 χιλιάδες Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους στις μάχες. Ο Αμερικανικός Εμφύλιος ήταν η πιο καταστροφική αναμέτρηση στο δυτικό ημισφαίριο μετά τους Ναπολεόντειους Πολέμους και πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πολιτείες του Βορρά είχαν καταργήσει την δουλεία, ενώ οι νότιες πολιτείες την ευνοούσαν. Ο Αβραάμ Λίνκολν κέρδισε τις εκλογές το 1860 με το σύνθημα κατάργησης της δουλείας και επτά πολιτείες του Νότου αποσχίστηκαν και δημιούργησαν τις Συνομοσπονδιακές Πολιτείες της Αμερικής. Ο Λίνκολν αρνήθηκε να τις αναγνωρίσει υπό τον φόβο του κατακερματισμού του κράτους.

Το φιτίλι του πολέμου άναψε στις 12 Απριλίου του 1861 στο Φορτ Σάμτερ στον κόλπο του Τσάρλεστον. Οι Βόρειοι είχαν την άποψη πως το φρούριο ήταν δικό τους, αλλά οι Νότιοι το κατέλαβαν και ύψωσαν τη σημαία τους. Ο Λίνκολν διέταξε την εθνοφρουρά να καταστείλει την εξέγερση, ενώ 4 ακόμα πολιτείες του Νότου μπήκαν στη Συνομοσπονδία.

Μέσα σε λίγους μήνες, ένα εκατομμύριο άνδρες πολέμησαν και από τις δυο πλευρές. Οι μεγάλες μάχες ξεκίνησαν το 1862 και συνεχίστηκαν τα επόμενα χρόνια. Μέχρι το 1864 ο στόχος των Βορείων για περιορισμένο πόλεμο είχε δώσει τη θέση του σε μια νέα στρατηγική ολοκληρωτικού πολέμου για την καταστροφή του δουλοκτητικού κράτους του Νότου, που όπως είπε ο Λίνκολν θα έδινε έναν «νέο αέρα ελευθερίας» στο ενωμένο κράτος.

Για τρία περίπου χρόνια ο στρατηγός Λι απέκρουε όλες τις επιθέσεις των Βορείων, μέχρι που ο στρατηγός Γκράντ ανακλήθηκε από το Δυτικό Μέτωπο και ανέλαβε να ηγηθεί των στρατιωτικών δυνάμεων των Βορείων. Τον Απρίλιο του 1865 με μια σειρά από κερδισμένες μάχες, οι Βόρειοι κατάφεραν να στριμώξουν τον στρατό των Νοτίων, που λίγο καιρό αργότερα παραδόθηκαν. Κάθε αντίσταση κατέρρευσε με την αιχμαλώτιση του προέδρου της Συνομοσπονδίας, Τζέφερσον Ντέιβις, στην Τζόρτζια στις 10 Μαϊου 1865. Η κατάργηση της δουλείας είχε αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα και το διαιρεμένο κράτος ενώθηκε ξανά.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.