E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η μάσκα που σκοτώνει τον Covid‑19 made in ΑΠΘ

Σε νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας η πρώτη μικροβιοκτόνος μάσκα κατά του κορωνοϊού

Η μάσκα που σκοτώνει τον Covid‑19 made in ΑΠΘ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 19/4/2021 | 18:22

Καλύπτει πλήρως το πρόσωπο του φορέα και μετατρέπει την παθητική προστασία απέναντι στον SARS-CoV-2, σε ενεργητική, με τη χρήση ειδικών λαμπτήρων LED

Η πρώτη συσκευή μάσκας ατομικής προστασίας που ενσωματώνει εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, αποστειρώνοντας τον εισπνεόμενο, αλλά και τον εκπνεόμενο από τους χρήστες της αέρα, η οποία δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, παραδόθηκε το μεσημέρι στη διοίκηση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αναπνευστική συσκευή καλύπτει πλήρως το πρόσωπο του φορέα, φέρει την ονομασία «VITER1 GR», εκ του «Virus Terminator Greece» και μετατρέπει την παθητική προστασία απέναντι στον SARS-CoV-2, σε ενεργητική, με τη χρήση ειδικών λαμπτήρων LED, οι οποίοι παράγουν αποστειρωτική ακτινοβολία UV-C, εκπεμπόμενη στον εισπνεόμενο αέρα, ενώ με τον ίδιο τρόπο αποστειρώνει και τον εμπνεόμενο αέρα με απόλυτη ασφάλεια για τον χρήστη.

Ο διοικητής του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Στ. Παπασωτηρίου, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη μιας κι όπως ανάφερε «το νοσοκομείο είναι το πρώτο κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα που προμηθεύεται δωρεάν αυτήν την μάσκα που αναμένεται να αλλάξει πολλά πράγματα ως προς την υγειονομική ασφάλεια του νοσηλευτικού προσωπικού που δίνει μάχες στις MEΘ και κλινικές covid».

Το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο 2020 είναι το ίδρυμα αναφοράς με την ΜΕΘ και τους θαλάμους αρνητικής συμπίεσης και έχει σηκώσει σημαντικό φορτίο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο κ. Παπασωτηρίου ανάφερε ότι «έγινε η παρουσίαση της πρωτοποριακής μάσκας στα στελέχη της ιατρικής υπηρεσίας, για το πώς δουλεύουν οι μηχανισμοί προστασίας που διαθέτει ενώ την δοκίμασε και νοσηλεύτρια της μονάδας covid».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O καθηγητής Παναγιώτης Γκιβίσης Διευθυντής της Α΄ Ορθοπεδικής Κλινικής του ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου που μαζί με τον Χρήστο Αντωνόπουλο από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, είχαν την αρχική ιδέα της σχεδίασης και κατασκευής της μάσκας, εξέφρασε την ικανοποίησή του από το γεγονός ότι «η μάσκα βρίσκεται ήδη προς χρήση στο πρώτο νοσοκομείο της χώρας αλλά και από τις επίμονες ερωτήσεις του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού γιατί μας έδωσαν την δυνατότητα να μιλήσουμε για όλες τις δυνατότητες της συσκευής και όλων των συστημάτων ενεργητικής ασφαλείας που διαθέτει».

Το επόμενο βήμα όπως ανέφερε ο κ. Γκιβίσης είναι μέσω ενός αυστηρού επιστημονικού πρωτοκόλλου και μιας συνεργασίας ανάμεσα στο νοσοκομείο και το πανεπιστήμιο «η συσκευή να δοκιμαστεί και να τσεκαριστεί σε πραγματικές συνθήκες καθημερινής λειτουργίας και χρήσης».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της εταιρίας BYTOX A.E. που έχει χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την υλοποίηση του προγράμματος και έχει αναλάβει την παραγωγή της συσκευής κ. Αθανάσιος Ρούλης διευκρίνισε ότι «είμαστε σε αναμονή της τελικής πιστοποίησης και έγκρισης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους» και πρόσθεσε ότι στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο «παραδόθηκε το εξελιγμένο μοντέλο της συσκευής που έχει πολύ μικρότερο βάρος και όγκο από το αρχικό αλλά και πρόσθετα ηλεκτρονικά συστήματα επικοινωνίας».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παραιτήθηκαν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Μπρατάκος και Παπασταύρου

Σήμερα

Ο Πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία και έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις τους

Στο νοσκομείο μετά από έμφραγμα ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας

Σήμερα

Βρίσκεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση

Κυψέλη: 145 προσαγωγές και 30 συλλήψεις αλλοδαπών σε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Σήμερα

«Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση» δηλώνει η Ελληνική Αστυνομία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Σήμερα

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Σήμερα

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Σήμερα

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κώστας Καραμανλής: «Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει, δε θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία, θέλω την αλήθεια»

Σήμερα

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.