LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόλεμος στο Ευρωπαϊκό Ποδόσφαιρο: Η διαρροή, οι απειλές και το αύριο

Και είμαστε ακόμα στην αρχή

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 20/4/2021 | 00:21

Πόλεμος στο Ευρωπαϊκό Ποδόσφαιρο: Η διαρροή, οι απειλές και το αύριο
@aljazeera.com

Σεισμός έγινε ξαφνικά στο Ευρωπαϊκό Ποδόσφαιρο. Η διαρροή πως 12 ομάδες έχουν ήδη υπογράψει για να συμμετέχουν σε μια κλειστή λίγκα στα πρότυπα της Euroleague και του NBA έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Με δεδομένη θέση, με κλειστά συμβόλαια, χωρίς υποβιβασμούς.

Η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο συζητιέται εδώ και πολλά χρόνια. Συνήθως ήταν ένα μέσο πίεσης των ομάδων για να αυξήσουν τα έσοδά τους. Η πιθανή υλοποίηση του όμως προκάλεσε σεισμό και έναν πόλεμο δηλώσεων και απόψεων που δύσκολα θα καταλαγιάσει. Η πανδημία που έφερε μεγάλη μείωση στα έσοδα των μεγάλων ομάδων, προφανώς και επίσπευσε τις διαδικασίες για να γίνει πράξη.

12 ομάδες λοιπόν φέρονται ήδη να έχουν υπογράψει για τη δημιουργία της European Super League, με την πρωτοβουλία να ανήκει κυρίως στη Ρεάλ Μαδρίτης και στη Γιουβέντους. Οι υπόλοιπες 10 ομάδες είναι οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σιτι, Άρσεναλ Τσέλσι, Τότεναμ από την Αγγλία, η Μπαρτσελόνα και η Ατλέτικο Μαδρίτης από την Ισπανία και οι Ίντερ, Μίλαν από την Ιταλία. Ο σκοπός της European Super League είναι να έχει από 18 έως 20 ομάδες, κάτι που σημαίνει ότι ίσως έπονται κι άλλες εκπλήξεις. Η Πάρι Σεν Ζερμέν αρνήθηκε να συμμετάσχει, ενώ το ίδιο έκανε και η Μπάγερν, με τις γερμανικές ομάδες βέβαια να είναι πιο δύσκολο να συμμετάσχουν λόγω του ότι ανήκουν πλειοψηφικά στους φιλάθλους τους.

Η χρηματοδότηση θα βρεθεί, αν δεν έχει ήδη βρεθεί. Άλλωστε πρόκειται για τις πιο δημοφιλείς ομάδες του πλανήτη. Φήμες λένε πως η JP Morgan και η Key Capital έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τη δημιουργία της Λίγκας. Η συγκεκριμένη λίγκα, όπως είπαμε και παραπάνω, θα είναι στα πρότυπα της Euroleague. Οι ομάδες θα αγωνίζονται σε αυτό το σούπερ πρωτάθλημα αλλά και στις εγχώριες διοργανώσεις. Αλλά όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, το πρωτάθλημα αυτό θα γίνει πιο σημαντικό, πιο εμπορικό, με αποτέλεσμα οι παίκτες να θέλουν να αγωνιστούν σε αυτό αποδυναμώνοντας τις μικρότερες ομάδες αλλά και τα λεφτά να συσσωρεύονται εκεί. Αν πάλι αυτές οι ομάδες έχουν τα έσοδα που συζητιούνται, τότε θα είναι δύσκολο να τις ανταγωνιστούν οι υπόλοιπες στα εγχώρια πρωταθλήματα.

Αμέσως μετά τη διαρροή, ακολούθησε η οργισμένη αντίδραση της UEFA, η οποία εξαπέλυσε απειλές για τους συγκεκριμένους συλλόγους:

«Η UEFA, η αγγλική ομοσπονδία, η Premier League, η ισπανική ομοσπονδία, η La Liga, η ιταλική ομοσπονδία και η Lega Serie A έμαθαν ότι μερικές αγγλικές, ισπανικές και ιταλικές ομάδες πιθανόν σχεδιάζουν να ανακοινώσουν τη δημιουργία της υποτιθέμενης Super League.

Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι εμείς -η UEFA και οι προαναφερθείσες ομοσπονδίες αλλά και η FIFA και όλα τα μέλη της- θα παραμείνουμε ενωμένοι στις προσπάθειές μας να σταματήσουμε αυτό το κυνικό πρότζεκτ, ένα πρότζεκτ που ιδρύθηκε πάνω στο προσωπικό συμφέρον μερικών ομάδων, σε μία εποχή που η κοινωνία χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη από ποτέ.

Θα αναλογιστούμε όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για εμάς, σε κάθε επίπεδο, τόσο δικαστικά όσο και αθλητικά, ώστε να αποτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Το ποδόσφαιρο βασίζεται σε ανοιχτές διοργανώσεις και αθλητικές αξίες. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά.

Όπως ανακοινώθηκε στο παρελθόν απ' τη FIFA και τις 6 συνομοσπονδίες της, οι επίμαχοι σύλλογοι θα τιμωρηθούν με απαγόρευση συμμετοχής σε κάθε άλλη διοργάνωση σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο, και οι παίκτες τους ίσως δεν θα μπορέσουν να εκπροσωπήσουν τις εθνικές ομάδες τους.

Ευχαριστούμε τους συλλόγους στις άλλες χώρες, ειδικά συλλόγους στη Γαλλία και τη Γερμανία, που αρνήθηκαν να υπογράψουν αυτό το προσύμφωνο. Καλούμε όλους τους λάτρεις του ποδοσφαίρου, φιλάθλους και πολιτικούς, να συνταχθούν μαζί μας στη μάχη απέναντι σε τέτοια πρότζεκτ, εφόσον ανακοινωθούν. Αυτό το επίμονο προσωπικό συμφέρον μερικών έχει διαρκέσει πολύ. Αρκετά».

Ωστόσο, όλοι φαίνεται πως ήταν προετοιμασμένοι γι’ αυτές τις αντιδράσεις, με τη λύση να δίνεται πολύ πιθανόν δικαστικά, σε μια διαμάχη που μπορεί να τραβήξει σε χρόνο και μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει στο ποδόσφαιρο συνολικά. Άλλωστε η UEFA δεν δίστασε να απειλήσει με αποβολή των Ρεάλ Μάδρίτης, Τσέλσι και Μάντσετσερ Σίτι από το τρέχον Champions League, δίνοντας ουσιαστικά από τώρα τον τίτλο στην Παρί. 

Στο ίδιο κύμα κινήθηκαν και οι εθνικές ομοσπονδίες, κυρίως η Premier League και η La Liga. Η Premier League έχει αύριο συνεδρίαση, από την οποία θα απουσιάσουν οι έξι για να συζητήσουν αν το πρωτάθλημα θα παραμείνει ελκυστικό και εμπορικό χωρίς αυτούς. Την ίδια ώρα, οι μετοχές των 12 ομάδων έχουν ήδη εκτοξευτεί.

Οι αντιδράσεις όμως δεν περιορίστηκαν στις ομοσπονδίες. Εμάνουελ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον τάχθηκαν ενάντια σε αυτό το εγχείρημα με ανακοινώσεις του. Η άποψη του πρώην ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Γιουναίτεντ Gary Neville έγινε viral, με τον ίδιο να λέει πως πρόκειται για μια ντροπή, μια πρωτοβουλία που ξεχνάει τους φιλάθλους και το πόσο σημαντικότεροι είναι για τις ομάδες από τα χρήματα.

Χθες, οι φίλαθλοι της Λίβερπουλ είπαν πως το Kop, την εξέδρα των φανατικών της ομάδας, από τα πανό ενώ στην είσοδο του γηπέδου σήκωσαν ένα μαύρο πανό που έγραφε «Shame on You, R.I.P. LFC, 1892-2021», δηλαδή «Ντροπή σου, Αναπαύσου εν ειρήνη LFC, 1892-2021», λέγοντας εμμέσως αλλά και σαφώς πως για αυτούς το γήπεδο τελείωσε.

Στον ίδιο τόνο κινήθηκαν και οι φίλαθλοι όλων των αγγλικών ομάδων στα social media, οι οποίοι είπαν πως δεν θα ξαναπάνε στο γήπεδο, ενώ κάποιοι έσκισαν και τα διαρκείας τους.

Όσο οι ώρες περνούν τόσο οι φήμες φουντώνουν για το ποιες άλλες ομάδες θα συμμετέχουν σε αυτό το πολύκροτο εγχείρημα. Η Ντόρτμουντ απέρριψε την πρόσκληση, το ίδιο και η Ζενίτ. Η FIFA από την άλλη απέρριψε τη δημιουργία της Λίγκας, αλλά έθεσε τον εαυτό της στον ρόλο του μεσολαβητή για να βρεθεί μια χρυσή τομή. Οι 12 ομάδες απάντησαν όμως πως έχουν ήδη πάρει 4 δισεκατομμύρια και πως έχουν ήδη κινηθεί νομικά για προστατεύσουν τη συμφωνία. Όλα αυτά μια μέρα πριν UEFA επικυρώσει το νέο φορμάτ του Champions League από το 2024. Η κατάσταση είναι αρκετά μπερδεμένη και προκαλεί συνεχώς ερωτήματα.

Οι αντιδράσεις θα συνεχιστούν και οι οπαδοί, ειδικά στην Αγγλία, δεν θα διστάσουν να φτάσουν στα άκρα, αφού ήδη έκαναν λόγο για προδοσία. Κάποιοι θυμήθηκαν την περίπτωση της Γουιμπλεντον. Η διοίκηση αποφάσισε το 2001 να την μεταφέρει στο Μιλτον Κέινς και να τη μετονομάσει σε Μίλτον Κέινς Ντονς. Κάτι που έγινε δυο χρόνια αργότερα. Μεγάλη μερίδα οπαδών δεν δέχθηκε αυτή την απόφαση και τον επόμενο χρόνο ίδρυσαν την ΑΦΚ Γούιμπλεντον, που ανήκει κατά 75% στους οπαδούς και θεωρείται από τους ίδιους ως η συνέχεια της original Γουίμπλεντον. Ξεκίνησε από την 9η κατηγορία και πλέον αγωνίζεται στην 3η. Και μάλιστα μαζί με τη Μίλτον Κέινς Ντονς που δεν ξεκίνησε από τόσο χαμηλά.

Η ένσταση όλων είναι πως το ποδόσφαιρο θα χάσει τη ρομαντική του πλευρά, θα γίνει ακόμα πιο καθαρή «μπίζνα» απ’ ότι ήδη είναι, ενώ οι μικρότερες ομάδες θα αποδυναμωθούν κι άλλο και θα καταλήξουν στην αφάνεια, αφού δεν θα μπορούν να συναγωνιστούν για πολύ με τα χρήματα των μεγάλων. Η ανάρτηση του ποδοσφαιριστή της Πάρι Σεν Ζερμέν, Αντερ Ερέρα, συνοψίζει το αίσθημα όλων αυτών που αντέδρασαν με τη συγκεκριμένη είδηση:

«Ερωτεύτηκα το ποδόσφαιρο των φιλάθλων, με το όνειρο να δω την ομάδα της καρδιάς μου να παίζει κόντρα στους καλύτερους. Αν η European Super League πραγματοποιηθεί, τότε τα όνειρα αυτά θα τελειώσουν, όπως και οι σκέψεις των φιλάθλων να δουν την ομάδα τους κόντρα στους ‘γίγαντες'.

Αγαπώ το ποδόσφαιρο, δεν μπορώ να μείνω στη σιωπή. Πιστεύω σε ένα βελτιωμένο Champions League, αλλά όχι στους πλούσιους που κλέβουν όσα έφτιαξαν οι άνθρωποι και αφορούν το πιο όμορφο άθλημα του πλανήτη»…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ 18.04.2024
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι 18.04.2024
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά 18.04.2024
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Χτες
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Χτες
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά

Η ιστορία του Παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης που κάηκε ολοσχερώς

Αρχιτεκτονική Χτες
Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς

Οι τρομακτικοί τρόποι που ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη

ΝΕΑ Χτες
Τα σενάρια μπορεί να γίνουν πραγματικά τρομακτικά

Πώς η κλιματική κρίση μεγαλώνει την ανισότητα των φύλων

Τεχνολογία Χτες
Οι γυναίκες και τα κορίτσια περνούν ακόμα πιο δύσκολα

Το παγκόσμιο απόθεμα εμβολίου κατά της χολέρας έχει εξαφανιστεί ενώ τα κρούσματα εξαπλώνονται

Τεχνολογία Προχτές
Η ανάγκη για εμβόλια και οι περιορισμένοι πόροι

Ο μαραθώνιος που ξεμπρόστιασε το νικητή του αγώνα

ΝΕΑ Προχτές
Αυτός είναι αναμφίβολα ο πιο ντροπιαστικός τίτλος στην καριέρα του νικητή

Tι συμβαίνει στη Δυτική Όχθη; Η κόλαση του πολέμου συνεχίζεται πέρα από τη Γάζα

ΝΕΑ Προχτές
Ο πόλεμος στη Γάζα έχει μεταμορφώσει και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη σε τόπο μάχης