E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Έληξε η «ναυμαχία» στο Τζέρσεϊ: Αποχώρησαν τα γαλλικά αλιευτικά

"Η επίδειξη δύναμης έγινε"

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσίευση 6/5/2021 | 15:39

Τα σχεδόν 50 γαλλικά αλιευτικά που βρίσκονταν στ΄ανοιχτά του Τζέρσεϊ από σήμερα το πρωί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους όρους της αλιείας που επιβλήθηκαν στους Γάλλους ψαράδες μετά το Brexit άρχισαν το απόγευμα να αναχωρούν από τα ύδατα του μεγαλύτερου από τα Αγγλονορμανδικά νησιά στη Μάγχη, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αξιωματούχοι του Τζέρσεϊ "παραμένουν στη θέση τους", δήλωσε ο Λουντοβίκ Λαζαρό, ψαράς από τη νορμανδική πόλη Γκρανβίλ (Μάγχη), στο τέλος μιας συνάντησης μεταξύ των Γάλλων ψαράδων και ενός υπουργού του Τζέρσεϊ. "Τώρα εναπόκειται στους υπουργούς να μεριμνήσουν. Δεν θα μπορέσουμε πια να κάνουμε πολλά", πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Η επίδειξη δύναμης έγινε. Ο πολιτικός είναι αυτός που πρέπει να αναλάβει", δήλωσε ο Ντιμιτρί Ρογκόφ, πρόεδρος της περιφερειακής επιτροπής αλιέων της Νορμανδίας.

Νωρίτερα

Οι Γάλλοι ψαράδες κάνουν λόγο για άδικη περικοπή των δικαιωμάτων τους σε άδειες που εκδόθηκαν πρόσφατα από το Τζέρσεϊ, που βρίσκεται στο στενό της Μάγχης και αποτελεί μέρος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Μετά το «μπλόκο» των γαλλικών αλιευτικών στο λιμάνι, δύο πολεμικά πλοία του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού -τα HMS Severn και HMS Tamar- αναπτύχθηκαν για να «επιτηρούν την κατάσταση», σύμφωνα με εκπρόσωπο του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, ο οποίος έκανε λόγο για «ένα αυστηρά προληπτικό μέτρο που ελήφθη σε συμφωνία με την κυβέρνηση του Τζέρσεϊ».

Σημειώνεται ότι το Τζέρσεϊ είναι ανεξάρτητο διοικητικά, αλλά την ευθύνη της άμυνάς του έχει το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε βίντεο:

Αυτοί οι βρετανικοί «ελιγμοί» «δεν πρόκειται να μας εντυπωσιάσουν», δήλωσε στο AFP ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον. Δύο γαλλικά περιπολικά σκάφη εστάλησαν στην περιοχή, σύμφωνα με τις γαλλικές ναυτιλιακές αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας υπογράμμισε, σύμφωνα με το Reuters, πως η Γαλλία επιδιώκει να μην επιδεινωθεί η κατάσταση στο Τζέρσεϊ. Ο ίδιος δήλωσε πως η Γαλλία εκτιμά ότι η κατάσταση στο Τζέρσεϊ είναι ήρεμη, πρόσθεσε όμως ότι η γλώσσα που χρησιμοποίησε η Βρετανία στο ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων επιδείνωσε τις εντάσεις.

Πριν από λίγο, αξιωματούχοι του Τζέρσεϊ συμφώνησαν να συναντηθούν με εκπροσώπους των Γάλλων αλιέων, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση του Τζέρσεϊ. «Συνάντηση σήμερα το πρωί με επικεφαλής των γάλλων αλιέων για να ακούσουμε τις ανησυχίες τους αναφορικά με τα δικαιώματα αλιείας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Σχέσεων Ίαν Γκορστ σε δήλωση που εκδόθηκε από την κυβέρνηση του Τζέρσεϊ.

Οι Γάλλοι αλιείς αναχώρησαν μέσα στη νύκτα από τις ακτές της Νορμανδίας και της Βρετάνης. «Είναι απίστευτο ότι καταφέραμε να συγκεντρώσουμε όλον αυτό τον κόσμο», δήλωσε ικανοποιημένος ο Καμίγ Λεκιρέιγ, που έφτασε από το Καρτερέ της Μάγχης, και έκανε λόγο για «τουλάχιστον 70 σκάφη», μια δεκαπενταριά από τα οποία από τη Βρετάνη.

«Ένα φορτηγό, το Commodore Goodwill θέλει να βγει και όλοι μοιάζουν αποφασισμένοι να το εμποδίσουν να βγει», περιέγραψε. «Δεν κάνουμε αποκλεισμό. Είμαστε όλοι έξω από το λιμάνι», διευκρίνισε ο Λουντοβίκ Λαζαρό, αλιέας από την Γκρανβίλ (Μάγχη). «Όμως ο λιμενάρχης του Τζέρσεϊ δεν θέλει να αφήσει το φορτηγό να βγει, αν υπάρχει κόσμος. Θέλει να φύγουν όλοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με μια γαλλική στρατιωτική πηγή, «η κατάσταση είναι συνολικά πολύ ήρεμη». «Οι οδηγίες να μην μπλοκαριστεί το εσωτερικό του λιμανιού ακολουθούνται» προς το παρόν από τους Γάλλους ψαράδες, διευκρίνισε η πηγή αυτή στο AFP.

Οι αλιείς πρόκειται να επιστρέψουν στα αγκυροβόλιά τους νωρίς το απόγευμα.

«Είναι μια ειρηνική κινητοποίηση, δεν υπάρχει περίπτωση να εκφυλιστεί», υπογράμμισε ο Λεκιρέιγ. «Τρία αλιευτικά του Τζέρσεϊ ήρθαν να μας υποστηρίξουν», πρόσθεσε.

Χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος της περιφερειακής επιτροπής αλιέων της Νορμανδίας Ντιμίτρι Ρογκόφ είχε διαβεβαιώσει πως δεν επρόκειτο να αποκλειστεί το Σεντ-Ελιέ. «Δεν υπάρχει ζήτημα να περάσουμε στην επίθεση (…) Ο στόχος είναι να φανούμε, να κάνουμε φανερό ότι οι αλιείς είναι αποφασισμένοι, να στηρίξουμε αυτό που έχει ζητηθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενος τις «αρκετά σθεναρές» δηλώσεις της γΓαλλίδας υπουργού Υπερπόντιων Εδαφών Ανίκ Ζιραρντέν.

Προχθές, Τρίτη, η Ζιραρντέν είχε δηλώσει πως η Γαλλία είναι έτοιμη να προσφύγει σε «μέτρα αντιποίνων», αν οι βρετανικές αρχές συνεχίσουν να περιορίζουν την πρόσβαση των Γάλλων ψαράδων στα ύδατα του Τζέρσεϊ. Ενώπιον του κοινοβουλίου υπαινίχθηκε πως θα υπάρξουν ενδεχομένως συνέπειες στη «μεταφορά ηλεκτρισμού με υποθαλάσσιο καλώδιο» το οποίο τροφοδοτεί το νησί από τη Γαλλία.

Αναταράξεις μετά το Brexit

Σύμφωνα με το Παρίσι, το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε την Παρασκευή έναν κατάλογο με 41 γαλλικά πλοία, από τα 344 που είχαν υποβάλει αίτηση, στα οποία επιτρέπεται να ψαρεύουν στα ύδατα του Τζέρσεϊ, όμως αυτός ο κατάλογος συνοδεύεται από νέες απαιτήσεις «οι οποίες δεν είχαν συμφωνηθεί ούτε συζητηθεί από πριν και δεν είχαμε ενημερωθεί γι’ αυτές» στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit που συνήφθη ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.

Στην εκπομπή Good morning Britain του τηλεοπτικού δικτύου ITV, ο Ντον Τόμσον, πρόεδρος της Ένωσης Αλιέων του Τζέρσεϊ, κατηγόρησε σήμερα τους Γάλλους αλιείς ότι θέλουν «να ψαρεύουν χωρίς περιορισμό στα ύδατά μας, ενώ τα δικά μας πλοία υπόκεινται σε κάθε είδους προϋποθέσεις όσον αφορά την ποσότητα (των ψαριών) που μπορούν να αλιεύουν εκεί όπου μπορούν».

Θα ήταν «εξαιρετικά άδικο» η κυβέρνηση «να συνθηκολογήσει μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε ο ίδιος.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Έχω ήδη ασκήσει έφεση»

Σήμερα

Εμφανώς εκνευρισμένη απάντησε στην πρόεδρο του δικαστηρίου

Ισόβια στη Ρούλα Πισπιρίγκου: Η αντίδρασή της στο άκουσμα της απόφασης

Σήμερα

Tο γεγονός ότι η υπεράσπιση της κατηγορούμενης δεν ζήτησε ελαφρυντικά καθιστούσε μονόδρομο τα ισόβια

«Είναι πολύ χαρούμενη», λέει η δικηγόρος 12χρονης στον Κολωνό για την ενοχή του Ηλία Μίχου

Σήμερα

«Το είχα πει από την πρώτη στιγμή, ήταν απαράδεκτη η εισαγγελική πρόταση», είπε ο Απόστολος Λύτρας

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις τιμές ρεύματος του Απριλίου

Σήμερα

Mέχρι την Δευτέρα θα ανακοινωθούν από τους παρόχους τα νέα πράσινα τιμολόγια

Στέφανος Κασσελάκης: Ορκίζεται αυτή την ώρα στη Θήβα

Σήμερα

Ο Στέφανος Κασσελάκης, αφού ορκιστεί θα πάρει πενθήμερη άδεια ορκωμοσίας

Ηλεία: Κλείνουν όλα τα σχολεία προληπτικά μετά τον ισχυρό σεισμό

Σήμερα

Σε εξέλιξη τεχνικοί έλεγχοι σε κτίρια

Ρούλα Πισπιρίγκου: Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση

Σήμερα

Στο δικαστήριο για την δολοφονία της Τζωρτζίνας

Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά

Σήμερα

Η ανακοίνωση για την αλλαγή ώρας

Πύργος: Αγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου ‑ Οι αυτόπτες μάρτυρες τραβούσαν βίντεο

Σήμερα

Ο καβγάς σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη γειτονιά του 1ου Γυμνασίου Πύργου

Διαγνωστικές εξετάσεις: Πότε ξεκινούν οι νέες χρεώσεις ‑ Τι αλλάζει για τους ασθενείς

Σήμερα

Όπως προβλέπει το Ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

ΑΑΔΕ: Δορυφόρος θα παρακολουθεί φορτηγά και κοντέινερ

Σήμερα

Νέα ηλεκτρονικά όπλα στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου από την ΑΑΔΕ

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.