E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα

Το νομοσχέδιο έχει τεθεί σε διαβούλευση

Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα, το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση, έχει στόχο να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων και να θέσει προϋποθέσεις για την ευζωία των δεσποζόμενων σκύλων και γατών.

Για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα, το σχέδιο νόμου επιχειρεί να βάλει τις βάσεις, που θα διευκολύνουν τη συνεργασία του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, φιλοζωϊκών οργανώσεων και πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Γίνεται προσπάθεια να χτυπηθεί η ρίζα του προβλήματος» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Μπομπολάκη.

Με το νέο σχέδιο νόμου, η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων συντροφιάς και αυστηροποιεί τις ποινές για κακοποίηση και εγκατάλειψη. «Η εγκατάλειψη των ζώων είτε αυτά είναι ενήλικα, είτε είναι κουτάβια αποτελεί μια από τις βασικότερες αιτίες δημιουργίας συνεχούς ροής νέων αδέσποτων ζώων. Αναγάγεται πλέον με το νομοσχέδιο σε κακούργημα», τονίζει η Ν. Μπομπολάκη που ασχολείται με τη φροντίδα αδέσποτων ζώων τουλάχιστον είκοσι χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι απειλούμενες ποινές για τις παραβάσεις αυτές, είναι κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ, ενώ παράλληλα, προβλέπεται και διοικητική κύρωση, δηλαδή πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και περιστατικό.

Δεν είναι λίγες οι θλιβερές περιπτώσεις που γάτες και σκύλοι έχουν βασανιστεί μέχρι θανάτου. Το νέο σχέδιο νόμου αποσαφηνίζει τον ορισμό της κακοποίησης του ζώου, αναφέροντας αναλυτικά χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Το άρθρο 16 προβλέπει ότι ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, ιδίως με: δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό, μάχες μεταξύ ζώων και κτηνοβασία, αποτελούν σοβαρές παραβάσεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρόλο που η αυστηροποίηση των ποινών βρίσκει σύμφωνους τους όλους φιλόζωους, το θέμα της στείρωσης δημιουργεί αντεγκλήσεις. «Υπάρχουν χώρες όπως η Κροατία και η Ρουμανία οι οποίες έχουν πρόβλημα αδέσποτων όπως και η Ελλάδα. Υπάρχει νόμος για οριζόντια στείρωση όμως με εξαιρέσεις», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος, Ιωάννα Γαλανού.

«Εξαιρέσεις είναι οι καθαρόαιμοι σκύλοι και οι αυτόχθονες των χωρών αυτών. Θα θέλαμε ο νόμος να προστατεύσει τις ελληνικές φυλές οι οποίες έχουν ιστορία τεσσάρων χιλιάδων χρόνων, γιατί θα αφανιστούν» συνεχίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νομοσχέδιο ορίζει πως η στείρωση θα αποτελεί υποχρέωση του ιδιοκτήτη-κηδεμόνα. Σε περίπτωση παράλειψης προβλέπονται κυρώσεις.

Για πρώτη φορά, οι δήμοι θα μπορούν να δώσουν κίνητρα για τη στείρωση, όπως η μείωση των δημοτικών τελών και η παροχή voucher για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Επιπλέον, δημιουργείται ηλεκτρονικό βιβλιάριο με ψηφιακό φάκελο υγείας για κάθε ζώο συντροφιάς. Στην «ομπρέλα» του Εθνικού Μητρώου Ζώων θα υπάρχουν οι εξής υποκατηγορίες: το Μητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης Ζώων Συντροφιάς, το Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων, το Μητρώο Καταφυγίων, το Μητρώο Εκτροφέων, η Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων συντροφιάς και η Πλατφόρμα εθελοντική αιμοδοσίας ζώων συντροφιάς.

«Σε πρώτη γρήγορη ανάγνωση, βλέπουμε θετικά την πρόθεση χρηματοδότησης των προγραμμάτων διαχείρισης των αδέσποτων και την αξιοποίηση της συνδρομής των φιλοζωικών, μια αναγνώριση που άργησε να έρθει αλλά αποτελεί δικαίωση και ηθική ικανοποίηση» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ειρήνη Μολφέση, πρόεδρος Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας.

«Βλεπουμε, όμως, πολλές αστοχίες, που είναι πολύ δύσκολο να διορθωθούν. Μεταξύ αυτών, μια ανησυχητική τάση ελέγχου της ζωής των πολιτών, που δεν συνδέεται με την ευζωία των ζώων και δεν δικαιολογείται, πόσο μάλλον όταν η κοινωνία έχει, αποδεδειγμένα, υψηλότερη φιλοζωική συνείδηση και μεγαλύτερη ευαισθησία από το Κράτος.

«Το πλήθος κάθε λογής ηλεκτρονικών μητρώων και η διαλειτουργικότητά τους με όλα τα μητρώα του δημοσίου τομέα, είναι, σε πρώτη ανάγνωση, μεταξύ των πιο προβληματικών σημείων του Σχεδίου Νόμου», συμπληρώνει η Ειρήνη Μολφέση.

-Με το νομοσχέδιο αναγνωρίζεται ο ρόλος των οργανωμένων σωματείων, αλλά και των πολιτών οι οποίοι θα μπορούν να συνεργάζονται με τους δήμους για τη φροντίδα των αδέσποτων.

-Οι αγγελίες για πώληση από τους εκτροφείς θα αναρτώνται μόνο μέσα από την πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Ζώων και όχι από pet shops.

-Παράλληλα, το νομοσχέδιο δεν προβλέπει την ερασιτεχνική εκτροφή σκύλων και γατών.

-Ταυτόχρονα, σταματά το «άβατο» που υπήρχε μέχρι τώρα στα δημοτικά κυνοκομεία προκειμένου οι πολίτες ή οι φιλοζωικοί σύλλογοι να μην βλέπουν το τι διαδραματίζεται μέσα σε αυτά.

-Επιπλέον, περιλαμβάνει και την εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας πάνω σε θέματα φιλοζωίας, ενσυναίσθησης αλλά και της νομοθεσίας.

-Τέλος, δημιουργείται νέα γραμμή καταγγελιών για περιπτώσεις κακοποίησης, παραμέλησης και εγκατάλειψης. Η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Πρόγραμμα «'ΑΡΓΟΣ» θα παραμείνε σε διαβούλευση μέχρι την Πέμπτη, 20.5.2021 και ώρα 22:00.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κώστας Καραμανλής: «Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει, δε θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία, θέλω την αλήθεια»

Σήμερα

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου – «Υπάρχουν ερωτήματα και σκοτεινά σημεία»

Σήμερα

«Εμφανίστηκε ένας νέος μάρτυρας» τονίζει ο Δημήτρης Χατζημιχάλης

Εξοργιστικό βίντεο στο TikTok: Λύκος σε πανικό τρέχει να σωθεί από αυτοκίνητο που τον καταδιώκει

Σήμερα

Ένα πραγματικά εξοργιστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου

«Χλώμιασαν» όλοι οι Έλληνες: Χωρίς τράπεζες για 4 ημέρες, «συναγερμός» από την έκτακτη ανακοίνωση

Σήμερα

Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις

Λάρισα: Συγκλονιστική μαρτυρία ‑ «Με βίαζε σε ξενοδοχείο του Βόλου από τα 12 μου χρόνια»

Σήμερα

Μεταξύ άλλων, η 21χρονη είπε ότι πήγαινε σε ξενοδοχείο του Βόλου και της Λάρισας με τον 57χρονο τότε γαιοκτήμονα και τη βίαζε εκεί

Εθνική Ελλάδος: Η απάντηση Γιακουμάκη στις κατάρες

Σήμερα

«Μακάρι να βρουν το νόημα της ζωής»

ΑΑΔΕ: Έρχονται οι Ράμπο των ακινήτων στις 8 Απριλίου

Σήμερα

Οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι δυο νέες δομές της ΑΑΔΕ που μπαίνουν σε λειτουργία

Δύο έξτρα ημέρες διακοπών σε όλα τα σχολεία ‑ Πότε θα κλείσουν για Πάσχα

Σήμερα

Λίγες εβδομάδες απομένουν μέχρι τις διακοπές του Πάσχα

par: 22
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.