E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ξενοδοχείο Ακταίον: Η ιστορία πίσω από το πιο επιβλητικό κτήριο στο Φάληρο

Μπορεί σήμερα να μην υπάρχει, όμως οι φωτογραφίες από την παλιά εποχή δείχνουν την μεγαλοπρέπεια του

Ξενοδοχείο Ακταίον: Η ιστορία πίσω από το πιο επιβλητικό κτήριο στο Φάληρο
Photo via kanaliena.gr
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

Στις αρχές του 20ου αιώνα, υπήρχε ένα κτήριο στην περιοχή του Νέου Φαλήρου που αποτελούσε το στολίδι της περιοχής, λόγω της απίστευτα κομψής αρχιτεκτονικής του και του επιβλητικού του χαρακτήρα. Ο λόγος για τον ξενοδοχείο Ακταίον Παλλάς, που δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει, όμως οι φωτογραφίες από την εποχή του αποδεικνυείουν την ομορφιά του.

Το εν λόγω κτήριο σχεδιάστηκε από τον Πάνο Καραθανασόπουλο, μαθητή του Ερνέστου Τσίλερ, ενώ την ιδέα για αυτό είχε ο τραπεζίτης, βουλευτής και επιχειρηματίας Ιωάννη Πεσμαζόγλου και ακολουθούσε τα πρότυπα των υπόλοιπων κτηρίων Palace της Ευρώπης, που τότε είχαν ξεκινήσει να χτίζονται σε ολόκληρη την ήπειρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο για τα χρήματα που χρειάστηκε να δαπανηθούν για την ανέγερση του, πρόκειται για ένα αστρονομικό ποσό για την εποχή, το οποίο έφτασε τα 2.500.000 δραχμές. Άλλωστε η πολυτέλεια έχει και τα αντίστοιχα κόστη της και το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, ήταν η επιτομή της.

Στους τέσσερις ορόφους του, το Ακταίον είχε 160 επιπλωμένα δωμάτια με τα καλύτερα κομμάτια, ένα εστιατόριο, ένα ζαχαροπλαστείο, σαλόνια, ένα καζίνο, θεατρικές αίθουσες και αίθουσες χορού, κήπους και χώρους για περίπατο. Κάπως έτσι κατάφερε να γίνει δημοφιλές ανάμεσα στους Έλληνες αλλά και τους ξένους πλούσιους επισκέπτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τραπεζαρίες του βασιλικού αυτού ξενοδοχείου είχαν χωρητικότητα 500 ατόμων και τα ασημένια σερβίτσια που χρησιμοποιούσαν οι φιλοξενούμενοι ήταν κατασκευασμένα από τους γνωστούς οίκους  Charles Cristofle και των αδελφών Elkingto.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δόξες του Ακταίον έφτασαν μέχρι και την εποχή του Μεσοπολέμου και τότε ήταν που σιγά σιγά η αξία του άρχισε να πέφτει. Όταν συνέβη η Μικρασιατική Καταστροφή, φιλοξένησε πολλούς πρόσφυγες, όμως το μεγαλύτερο χτύπημα ήρθε στην διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Αθήνα βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε μεγάλο μέρος της. Δυστυχώς τότε καταστράφηκε και το ξενοδοχείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέραν από τις καταστροφές που είχε το κτήριο, όντας σε δεινή οικονομική κατάσταση, η Ελλάδα δεν μπόρεσε να το συντηρήσει και σταδιακά το ξενοδοχείο εγκαταλείφθηκε. Το 1986 τμήμα του που είχε διασωθεί χαρακτηρίστηκε διατηρητέο, όμως τον επόμενο χρόνο η απόφαση αυτή ανακλήθηκε.

Αυτό οδήγησε και στην μετέπειτα κατεδάφιση του, η οποία έγινε την περίοδο της Χούντας από τον Αριστείδη Σκυλίτση, τότε δήμαρχο Πειραιά, ο οποίος γενικά είχε ιστορικό στις κατεδαφίσεις, μιας και είχε κάνει και εκείνες της Ραλλείου Σχολής, του ιστορικού Ρολογιού του Πειραιά, του θεάτρου του Τσίλερ στο Νέο Φάληρο και της Βίλας Ζαχαρίου.

Σήμερα, αν κάποιος θέλει να δει εικόνες από το Ακταίον, τότε θα βρει κάποιες από τις διασωμένες φωτογραφίες του στο Ελληνικό Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο, που δείχνουν τον πλούτο του. Στη θέση του πλέον βρίσκεται το ιδιωτικό νοσοκομείο Metropolitan.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.