E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα: Πως θα λειτουργήσουν

Όλα τα μέτρα που ισχύουν

Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα: Πως θα λειτουργήσουν
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 16/5/2021 | 10:22

Δύο «εικόνες» περιλαμβάνει η πρώτη «ελεύθερη» Κυριακή μετά από έξι σχεδόν μήνες lockdown: Ανοιχτά καταστήματα και κόσμο σε εξοχικά και παραθεριστικούς προορισμούς.

Σήμερα, όλα τα καταστήματα του λιανεμπορίου είναι ανοιχτά και έτοιμα να υποδεχθούν κόσμο τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας αλλά χωρίς την υποχρέωση ραντεβού. Συγκεκριμένα, για τα καταστήματα του λιανεμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων (mall), των εκπτωτικών χωριών, των shops in shop, τις υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και τα κομμωτήρια το ωράριο που μπορούν να λειτουργήσουν είναι διευρυμένο και ξεκινά από τις 7 το πρωί, φτάνοντας μέχρι τις 9 το βράδυ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται πως η σχετική ΚΥΑ η οποία καθόρισε το άνοιγμα την Κυριακή δίνει την δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων και την επόμενη, 23 Μαΐου.

Παράλληλα, η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή αφορά και τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία , ζαχαροπλαστεία) φαρμακεία, βενζινάδικα καθαριστήρια, pet shop, και καταστήματα καπνικών και ατμιστικών προϊόντων. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία, το ωράριο είναι διευρυμένο από τις 7 μέχρι τις 22:30. Να σημειωθεί ότι η λειτουργία την Κυριακή είναι προαιρετική και γι’ αυτό θα είναι καλό να προηγείται επικοινωνία με το κατάστημα.

Την ίδια ώρα, μεγάλη ήταν η κίνηση από ταξιδιώτες σε λιμάνια και διόδια, στο πρώτο εικοσιτετράωρο της άρσης των περιοριστικών μέτρων για τις μετακινήσεις. Όπως ανακοινώθηκε, το προηγούμενο εικοσιτετράωρο πέρασαν από τα διόδια της Αττικής 65.385 οχήματα. Συγκεκριμένα, από τα διόδια Ελευσίνας πέρασαν 33.998 οχήματα και από τις Αφίδνες 31.387.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης σημαντική ήταν και η κίνηση προς τα νησιά. Την Παρασκευή από το λιμάνι της Ραφήνας απέπλευσαν πλοία που μετέφεραν 1.416 άτομα, ενώ οι ταξιδιώτες που έφυγαν από το λιμάνι του Πειραιά «άγγιξαν» τους 3.500 (3.386 άτομα). Σημειώνεται πως τα δρομολόγια της Παρασκευής ήταν πολύ περισσότερα από αυτά που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο.

Κάλυμνος: Παρατείνεται το καθολικό lockdown

Την ίδια ώρα, παράταση των ειδικών περιοριστικών μέτρων στην Κάλυμνο έως και τη Δευτέρα 24-05-2021 και ώρα 06:00 για λόγους Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε χθες η Πολιτική Προστασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και λαμβάνοντας υπόψη και τα επιδημιολογικά δεδομένα στη νήσο Κάλυμνο με εισήγηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά αποφασίστηκε η παράταση των ειδικών περιοριστικών μέτρων έως και τη Δευτέρα 24-05-2021 και ώρα 06:00 για λόγους Δημόσιας Υγείας.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε σχετικά: «Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό παρά τη μικρή πτώση των τελευταίων 24ώρων στην Κάλυμνο. Αποφασίστηκε για ακόμα μια εβδομάδα να παραμείνει το νησί σε ειδικό καθεστώς και όλα δείχνουν ότι, εφόσον συνεχιστεί η πτώση των κρουσμάτων, θα είναι και η τελευταία. Λίγη υπομονή ακόμα από τους κατοίκους και επιμονή στα μέτρα, έτσι ώστε η άρση των ειδικών μέτρων να γίνει με ασφάλεια και χωρίς ρίσκα και τα όμορφα νησιά μας να επανέλθουν στην κανονικότητα τους».

Τα επόμενα βήματα άρσης του lockdown

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται πως από την Παρασκευή έχουν καταργηθεί τα SMS στο 13033 ενώ παράλληλα, επεκτάθηκε το ωράριο κυκλοφορίας έως τις 00:30. Την ίδια ώρα, απελευθερώθηκε το λιανεμπόριο που θα λειτουργεί χωρίς ραντεβού και γραπτό μήνυμα στο 13032. Ωστόσο, το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας, δηλαδή ένας πελάτης ανά 25 τ.μ., χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.

Επίσης από τη Δευτέρα 17 Μαΐου επαναλειτουργούν βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί , με τους εκπαιδευτικούς να υποχρεούνται να διενεργούν ένα self test την εβδομάδα.

Την προσεχή Δευτέρα επιστρέφουν επίσης στη δια ζώσης λειτουργία και τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, αλλά και τα μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα μόνο για ατομικά μαθήματα, με αναλογία ένας μαθητής ανά έναν καθηγητή. Στην ίδια ημερομηνία ξεκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια.

Στις 21 Μαΐου επιστρέφουν οι δια ζώσης πολιτιστικές δραστηριότητες καθώς επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά με του εξής κανόνες:

- Κενό χώρο (κενή θέση) ανά δύο καθήμενους και πληρότητα μέχρι 75%
- Υποχρεωτική τοποθέτηση ατόμων που προσέρχονται μαζί στις δύο θέσεις μεταξύ των οποίων δεν μεσολαβεί κενός χώρος
- Μη διεξαγωγή διαλείμματος κατά την προβολή
- Υποχρεωτική ταξιθεσία
- Υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Στις 28 Μαΐου η «σκυτάλη» παραδίδεται σε ζωντανές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους.

Επίσης, από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα. Οι πληροφορίες πάντως θέλουν το θέμα να εξετάζεται ξανά την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι επιστήμονες αναμένεται να εξετάσουν πρόταση από το υπουργείο Ανάπτυξης είτε για διεύρυνση του ορίου είτε για εξίσωση των δηλώσεων αυτών με την εστίαση. Σε περίπτωση που συμφωνήσουν θα μπορούσε το πλαίσιο να αλλάξει και να τεθούν επιπλέον ορόσημα αναφορικά με την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων στις δεξιώσεις τα οποία θα τίθενται σε ισχύ ανά δύο εβδομάδες.

Το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων

14 Μαΐου

➢ Καζίνο / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο.

➢ Γραφεία συνοικεσίων / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο των υπηρεσιών δραματολογίας (1/25- μάσκα- απόσταση 2 μέτρα- αποφυγή σωματικής επαφής- καθορισμένο ραντεβού- self test

24 Μαΐου

➢ ΟΠΑΠ PLAY / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο

31 Μαΐου

➢ Γυμναστήρια / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και αναλογία πληθυσμού 1/10 τμ- 2 self tests την εβδομάδα για τους εργαζόμενους

➢ Υπηρεσίες ευεξίας / Σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των Κέντρων Αισθητικής

7 Ιουνίου

➢ Οίκοι Ανοχής / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο του 2020

Όταν το 50% του ενηλίκου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο

➢ Εστίαση / Λειτουργία σε εσωτερικούς χώρους με κάλυψη του 70% της δυναμικότητας

➢ Λούνα παρκ– εμποροπανηγύρεις κλπ / Λειτουργία με το υγειονομικό πρωτόκολλο του υπαίθριου εμπορίου

➢ Παιδότοποι /Λειτουργία με το υγειονομικό πρωτόκολλο

1η Σεπτεμβρίου

➢ Εμπορικές Εκθέσεις /Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο»

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παραιτήθηκαν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Μπρατάκος και Παπασταύρου

Σήμερα

Ο Πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία και έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις τους

Στο νοσκομείο μετά από έμφραγμα ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας

Σήμερα

Βρίσκεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση

Κυψέλη: 145 προσαγωγές και 30 συλλήψεις αλλοδαπών σε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Σήμερα

«Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση» δηλώνει η Ελληνική Αστυνομία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Σήμερα

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Σήμερα

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Σήμερα

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κώστας Καραμανλής: «Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει, δε θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία, θέλω την αλήθεια»

Σήμερα

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

par: 34
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.