E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ένας χρόνος από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλοιντ: Τι συμβαίνει με την αστυνομική μεταρρύθμιση;

Οι σημαίες από την πρεσβεία της Αθήνας και το προξενείο της Θεσσαλονίκης

Ένας χρόνος από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλοιντ: Τι συμβαίνει με την αστυνομική μεταρρύθμιση;

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 25/5/2021 | 19:34

Σήμερα, 25 Μαΐου, συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, η οποία τροφοδότησε ένα τεράστιο κύμα κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ και παγκοσμίως κατά της φυλετικής ανισότητας και της αστυνομικής βίας.

Ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Φλόιντ, μια ιστορική εξέλιξη μετά από δεκαετίες σχεδόν απόλυτης ατιμωρησίας της αστυνομίας που χρησιμοποιεί υπερβολική βία κατά των μαύρων Αμερικανών.

Πολλοί ωστόσο τονίζουν ότι η καταδίκη του Σόβιν δεν είναι αρκετή και ζητούν να προχωρήσει η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για την αστυνομική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ. Ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τον σχετικό νόμο για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας -όχι τόσο φιλόδοξος όσο αρχικά αναμενόταν- το νομοσχέδιο δεν φαίνεται να έχει επαρκή υποστήριξη για να περάσει από τη Γερουσία.

Ένα από τα μεγαλύτερα σημεία εμπλοκής στο νομοσχέδιο αφορά στην «ειδική ασυλία», η οποία προστατεύει τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τις αρχές επιβολής του νόμου από το να θεωρηθούν προσωπικά υπεύθυνοι για παραβίαση διατάξεων του αμερικανικού Συντάγματος. Οι Ρεπουμπλικανοί αντιτίθενται σε αυτή τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση, στην απάλειψη του καθεστώτος της ειδικής ασυλίας, με την προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών να επιμένει και να δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί μια αποδυναμωμένη έκδοση του νομοσχεδίου που δεν θα καταργεί αυτή τη διάταξη, σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιχειρεί να συμβιβάσει τις αντιμαχόμενες πλευρές, τονίζοντας πως είναι υπέρμαχος της αστυνομικής μεταρρύθμισης και θα την επιδιώξει με «κάθε τρόπο», όπως τονίζει σε ΜΜΕ της χώρας, παρότι το σχετικά χρονοδιαγράμματα είναι στενά. 

Το Black Lives Matter σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Με αφορμή την επέτειο ενός χρόνου από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεσότα, αναρτήθηκαν πανό και σημαία από την αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Ελλάδα, στην πρεσβεία στην Αθήνα και από το προξενείο στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

“Αναρτούμε αυτό το μπάνερ προς τιμήν του Τζορτζ Φλόιντ, που δολοφονήθηκε πριν από έναν χρόνο, σε ένδειξη αλληλεγγύης με ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη που ζητούν έναν κόσμο χωρίς φυλετικές διακρίσεις κι ένα μέλλον με ίσες ευκαιρίες για όλους”, τονίζεται σε tweet της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

«Υψώνουμε αυτή τη σημαία για να σηματοδοτήσουμε τον έναν χρόνο από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ- τιμούμε τον Φλόιντ και στεκόμαστε με αλληλεγγύη μαζί με άλλα έθνη για την προώθηση της φυλετικής δικαιοσύνης, που αποτελεί προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής», επισημαίνεται στο αντίστοιχο tweet του αμερικανικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Πριν 1 ώρα

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πιο ρατσιστική

Πριν 1 ώρα

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Χτες

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Προχτές

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.