E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η 24χρονη «πραγματική Μουλάν» είναι ξανά ελεύθερη

Γιατί την είπαν «πραγματική Μουλάν»;

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 15/6/2021 | 00:10

Η 24χρονη «πραγματική Μουλάν» είναι ξανά ελεύθερη

Από το πρωί του Σαββάτου, η «πραγματική Μουλάν» όπως τη βάφτισαν οι χρήστες των social media του Χονγκ Κονγκ, Άγκνες Τσόου είναι και πάλι ελεύθερη ύστερα από 7 μήνες φυλάκισης.

Η ακτιβίστρια είχε συλληφθεί τον Αύγουστο του 2019. Η αποφυλάκιση της συνέπεσε με τη 2η επέτειο της διαδήλωσης όπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι αντιτάχθηκαν στην απόφαση της κυβέρνησης να εκδώσει πολίτες στην Κίνα. Η αστυνομία τότε είχε κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών, η οποία προκάλεσε πιο έντονες διαδηλώσεις και τις μετέτρεψε σε αντικυβερνητικό κίνημα.

Η 24χρονη Τσόου, παρουσία δεκάδων υποστηρικτών της βγήκε από το σωφρονιστικό ίδρυμα Τάι Λαμ. Οι αρχές ήταν σε επιφυλακή αφού είχε γίνει κάλεσμα για διαδηλώσει στα social media, λόγω της επετείου.

Η Τσόου είναι ενεργή στην πολιτική από τα 15 της. Το μαθητικό κίνημα τότε είχε διαμαρτυρηθεί για τα σχέδια εφαρμογής της «ηθικής και εθνικής εκπαίδευσης» στα δημόσια σχολεία. Οι μαθητές είχαν φοβηθεί την εισαγωγή της λογοκριμένης εκπαίδευσης που χρησιμοποιείται στην ηπειρωτική Κίνα.

@bbc.com

Συμμετείχε σε ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας και ήταν τότε που γνώρισε τον Τζόσουα Γουόνγκ. Οι δυο τους πρωτοστάτησαν στο κίνημα της ομπρέλας, μια σειρά διαδηλώσεων το 2014. Το κίνημα δεν ήταν επιτυχημένο αλλά δημιούργησε μια νέα γενιά πολιτικών ηγετών. Δυο χρόνια αργότερα, η Τσόου μαζί με ακόμα δυο ακτιβιστές, ίδρυσαν το κόμμα Demosisto.

To 2018 αρνήθηκε τη βρετανική υπηκοότητα για να είναι υποψήφια, αλλά οι αρχές του Χονγκ Κονγκ δεν δέχθηκαν την υποψηφιότητα της επειδή υποστηρίζει στην αυτοδιάθεση της χώρας. Συνελήφθη τον Αύγουστο του 2019, για υποκίνηση διαδήλωσης στα κεντρικά της αστυνομίας. Αποφάσισε να μην φύγει από το Χονγκ Κονγκ και καταδικάστηκε σε φυλάκιση.

Γιατί την είπαν «πραγματική Μουλάν»;

Η Μουλάν είναι ένας θρύλος της κινεζικής αρχαίας παράδοσης, Έγινε διάσημη λόγω της ταινίας κινουμένων σχεδίων του 1998, την οποία ακολούθησε μια live action ταινία το 2020.

H νεαρή Μουλαν είχε ντυθεί άνδρας για να πολεμήσει για την πατρίδα και την οικογένειά της. Στην ταινία του 2020 την υποδύεται η Γιφέι Λιού.

Η Λιου είχε τότε κάνει ένα tweet που υποστήριζε την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, με πολλούς χρήστες να την κατηγορούν ότι υποστήριζε την αστυνομική βία. Μάλιστα κάλεσαν σε μποϊκοτάζ της ταινίας «Mulan», ενώ άρχισαν να μιλούν για τη «πραγματική Μουλάν», την Άγκνες Τσόου. Για πολλούς ήταν η αληθινή αναπαράσταση της αρχαίας ηρωίδας, η οποία πολέμησε κι αυτή για έναν σκοπό. «Η Άγκνες είναι η δική μας Μουλάν», έγραφαν οι χρήστες. Μένει να δούμε πως θα συνεχίσει την ακτιβιστική της δράση, μετά την αποφυλάκισή της.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά 23.04.2024
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories 23.04.2024
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories 23.04.2024
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά Χτες
Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Πρόσωπα Χτες
Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Stories Χτες
Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Ποιο είναι το μέλλον μας σε αυτό τον πλανήτη;

Περιβάλλον Χτες
To μέλλον διαγράφεται... ζεστό

4 εθνικοί ύμνοι που δεν έχουν καθόλου στίχους

Stories Προχτές
Ποιες χώρες δεν περιλαμβάνουν λόγια στον ύμνο τους

Ο Αγιος που έχει αφιερωμένη μόνο μια εκκλησία με το όνομά του σε όλη την Ελλάδα

Πρόσωπα Προχτές
Είχε ζήσει σαν ασκητής στο Αγιο Όρος

Ψωνίζεις μέσω TikTok; Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξεις

Νέα Εποχή Προχτές
Το TikTok γέμισε μαγαζιά

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Stories Προχτές
Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες