E-Daily

Η μυστηριώδης εξαφάνιση του πραγματικού «πατέρα του σινεμά»

Πόλεμος της πατέντας, χρέη ή αυτοκτονία;

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

16/6/2021 | 00:54

@paranormal.lt

Αν ψάξετε στο διαδίκτυο, ο τίτλος του «πατέρα του σινεμά», μπορεί να έχει πολλά ονόματα. Οι αδελφοί Lumiere, ο Georges Méliès ή ακόμα και ο Thomas Edison, αν μετρήσουμε μια σειρά διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τις οποίες απλά έκλεψε.

Αν πάλι καταλήξετε στον Louis Le Prince, τότε μάλλον θα έχετε βρει τη σωστή απάντηση. Ο Γάλλος εφευρέτης κατέγραψε το παλαιότερο παράδειγμα κινούμενης εικόνας, πριν εξαφανιστεί χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος, έναν χρόνο αργότερα. Από τότε το μυστήριο αυτό παραμένει άλυτο.

Οι αδελφοί Lumiere ήταν εκείνοι που πραγματοποίησαν την πρώτη δημόσια κινηματογραφική προβολή ταινίας. Η «εφεύρεση» του Thomas Edison υποτίθεται ότι ήταν το φιλμ 35mm. Αλλά σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο Louis Le Prince πραγματοποίησε το μεγαλύτερο άλμα που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της τέχνης και της ψυχαγωγίας, αφού ήταν ο πρώτος που βρήκε τον τρόπο να κάνει τις εικόνες να κινούνται.

Φωτογραφίες και κίνηση. Δεν υπάρχει κάποιος που να μπορεί αν του αποδοθεί μεμονωμένα η εφεύρεση του σινεμά, αφού το τελευταίο αποτέλεσε εξέλιξη μιας σειράς καινοτομιών από διάφορους ανθρώπους σε διάφορα ιστορικά σημεία. Αλλά ο Louis Le Prince είναι πιο κοντά απ’ όλους σε αυτόν τον τίτλο.

Στο σύντομο φιλμ του, άνθρωποι φέρονται να περπατούν κυκλικά. Αυτό είναι όλο. Δεν υπάρχει πλοκή και υπόθεση. Αλλά για πρώτη φορά υπάρχει κίνηση. Μόλις ο Le Prince το κατάφερε, ο ίδιος και η οικογένεια του ετοίμασαν με ενθουσιασμό μια παρουσίαση στην έπαυλή τους στη Νέα Υόρκη.

Πριν όμως το κάνουν, ο Le Prince έπρεπε να ταξιδέψει στη Γαλλία και τη Βρετανία για να λύσει κάποια ζητήματα. Κυρίως για να κατοχυρώσει την εφεύρεσή του αλλά και να τον δουν τελευταία φορά ενώ έμπαινε σε ένα τρένο.

Πήρε το τρένο από το Παρίσι για να επισκεφθεί τον αδελφό του στην Ντιζόν. Μετά έκανε την αντίστροφή διαδρομή, αλλά επειδή έχασε το πρώτο τρένο, οι φίλοι του που τον περίμεναν στον σταθμό έφυγαν. Ο τελευταίος άνθρωπος που τον είδε ήταν ο αδελφός του. Εξαφανίστηκε χωρίς κανένα ίχνος.

Επτά χρόνια αργότερα θεωρήθηκε νεκρός. Μια φωτογραφία που βρέθηκε στα αρχεία της αστυνομίας το 2003, έδειχνε έναν άνδρα που είχε πνιγεί στον Σηκουάνα και του έμοιαζε πολύ.

Οι θεωρίες για τον θάνατο του ήταν πολλές. Κάποια υποστήριζαν ότι έπεσε θύμα του πόλεμο της πατέντας, με θύτη τον Edison. Κάποια άλλη πάλι λέει πως εξαφανίστηκε λόγω χρεών με υπόδειξη της οικογένειας του και πέθανε 8 χρόνια αργότερα στο Σικάγο, ενώ μια τρίτη πως επρόκειτο για φόνο για χρήματα.

Η επικρατέστερη μιλάει για αυτοκτονία λόγω υπέρογκων χρεών. Αλλά πάλι, δεν εξηγεί το γιατί ο γιος του είχε ακριβώς την ίδια τύχη. Ο Adolphe που τον είχε βοηθήσει στις περισσότερες ευρεσιτεχνίες του, ήταν εκείνος που εκπροσώπησε την οικογένεια στην δικαστική διαμάχη με τον Edison. Η απόφαση όμως δεν ήταν υπέρ. Παρολ’ αυτά, δυο χρόνια αργότερα, ο γιος βρέθηκε κι αυτός νεκρός. Τα χρέη είναι η λέξη κλειδί, αλλά δεν θα μπορέσουμε να είμαστε ποτέ σίγουρο για το τι ακριβώς συνέβη στον «πατέρα του σινεμά».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γέφυρα για την τέλεια selfie που φτιάχτηκε για ερωτευμένα ζευγάρια

Ωραίες Εικόνες 20.04.2024
Έχει ένα κενό 30 εκατοστών που δεν επιτρέπει αυτοκίνητα

Η γιαγιά της Helena Bonham Carter ήταν διάσημο ιστορικό πρόσωπο, εξίσου περίεργο και εκκεντρικό

Άνθρωποι 20.04.2024
Η cool πρόγονος της ηθοποιού είχε υψηλές γνωριμίες

Ο δολοφόνος που σκότωνε ερωτευμένα ζευγαράκια, και δεν πιάστηκε ποτέ

Άνθρωποι 20.04.2024
O Ζόντιακ ήταν ένας κατά συρροήν δολοφόνος, που έδρασε στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Καλιφόρνια

Γιατί οι Ιάπωνες σερβιτόροι δεν παίρνουν φιλοδωρήματα

ΝΕΑ 20.04.2024
Πότε είναι ΟΚ να αφήσετε φιλοδώρημα στην Ιαπωνία

H γυναίκα που έγινε διάσημη ως η πιο ευέλικτη αθλήτρια όλων των εποχών

Άνθρωποι 20.04.2024
Lottie Dod, αθλήτρια και πέντε φορές πρωταθλήτρια του Wimbledon

Οι μαύρες χήρες του Λίβερπουλ: H ιστορία των πανούργων γυναικών

Ιστορικά 20.04.2024
Η μία δεν δίστασε να σκοτώσει το παιδί της

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά Χτες
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία Χτες
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων