E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Ιταλία φτιάχνει το δικό της «Αλκατραζ» σε ένα νησί με σκοτεινό παρελθόν

Σε ένα ηφαιστειογενές νησί μεταξύ Ρώμης και Νάπολης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/6/2021 | 00:54

Η Ιταλία φτιάχνει το δικό της «Αλκατραζ» σε ένα νησί με σκοτεινό παρελθόν
@wikipedia.org

Το ηφαιστειογενές νησί Santo Stefano βρίσκεται μεταξύ Ρώμης και Νάπολης. Πριν από 56 χρόνια, μια εν ενέργεια και σε πλήρη λειτουργία φυλακή βρισκόταν εκεί, με τους εγκληματίες, τους πολιτικούς κρατούμενος και τους αναρχικούς να το κατοικούν.

Σήμερα μόνο λίγοι ψαράδες και δύτες το πλησιάζουν. Αλλά το ιταλικό κράτος θέλει να το αλλάξει αυτό, με στόχο να το μετατρέψει σε μουσείο (όπως το Αλκατράζ στις ΗΠΑ) και να τονώσει τον τουρισμό στην περιοχή, όπως αναφέρει η Silvia Marchetti για το CNN.

Προς το παρόν, υπάρχουν κάποιες λιγοστές ξεναγήσεις που αναφέρουν την ιστορία του νησιού στους λιγοστούς τουρίστες που θέλουν να το επισκεφθούν. Αλλά οι αρχές θέλουν να το μετατρέψουν σε μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν.

Η πολιτεία σχεδιάζει να ξοδέψει 86 εκατομμύρια δολάρια για να το μεταμορφώσει σε ένα ανοιχτό μουσείο, σύμφωνα με το CNN. Εκτός από την παρουσίαση του παρελθόντος της φυλακής, θα λειτουργεί και ως ακαδημαϊκός χώρος όπου θα λαμβάνουν χώρα σεμινάρια και εργαστήρια τέχνης.

Το πλάνο βρίσκεται στην αρχή του ακόμα. Μέχρι στιγμής, οι αρχές προσπαθούν να ασφαλίσουν το νησί και μέσα στον Ιούνιο θα πέσουν οι πρώτες προτάσεις για την ανακαίνιση της φυλακής. Σκοπός είναι να δέχεται επίσημα τουρίστες μέχρι το 2025.

Όπως αναφέρει το CNN, κάποια κτίρια και χώροι θα αποκατασταθούν με τις αρχικές τους λειτουργίες, ενώ κάποια άλλα θα έχουν εντελώς διαφορετική χρήση.

«Είναι κλειστό εδώ και δεκαετίες. Δεν υπάρχει φως και τρεχούμενο νερό, ενώ η πρόσβαση δεν είναι εύκολη» τόνισε η Silvia Costa, κυβερνητική επίτροπος και υπεύθυνη για την αναδιαμόρφωση του νησιού. «Η ανακαίνιση θα επικεντρωθεί στην αφήγηση της ιστορία του πόνου που προκλήθηκε σε αυτή τη φυλακή, διατηρώντας το συμβολικό αυτό μέρος αλά ταυτόχρονα κοιτάζοντας και το μέλλον του», συμπλήρωσε.

Η φυλακή των 99 κελιών είχε αυστηρή και κεντρική ηγεσία, με τις τιμωρίες να είναι βάναυσες και τα τρόφιμα λιγοστά. Τα χρόνια που παρέμεινε σε λειτουργία φιλοξένησε πολλούς εγκληματίες, πολιτικούς κρατούμενους, αναρχικούς και ληστές. Μεταξύ τους ήταν ο πολιτικός και συγγραφέας Luigi Settembrini, ο αναρχικός Gaetano Bresci και τον ληστή Sante Pollastri, σύμφωνα με το Italian Ways.

Την εποχή του φασισμού από το 1922 μέχρι και το 1943, χρησιμοποιήθηκε περισσότερο για αντιφρονούντες, όπως ο Sandro Pertini, που αργότερα έγινε πρόεδρος της Ιταλίας, σύμφωνα με το atlas Obscura.

Την δεκαετία του 1950, η ζωή στη φυλακή βελτιώθηκε, αφού προστέθηκε γήπεδο ποδοσφαίρου, κήπος, σινεμά και αρκετοί άλλοι χώροι, αναφέρει το CNN. Οι λιγοστοί επισκέπτες μπορούν προς το παρόν να μπουν σε μεμονωμένα ανοιχτά κελιά. Αυτό θα αλλάξει σύντομα

Μιλώντας στο CNN, η Costa είπε ότι στόχος είναι η ανάκτηση και η συντήρηση των κτιρίων και τμημάτων του νησιού «με μια φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τη μοναδικότητα του φυσικού οικοτόπου του».

Πληροφορίες: insider.com, cnn.com

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εορτολόγιο: Πότε πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά 23.04.2024
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories 23.04.2024
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories 23.04.2024
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά Χτες
Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Πρόσωπα Χτες
Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Stories Χτες
Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Ποιο είναι το μέλλον μας σε αυτό τον πλανήτη;

Περιβάλλον Χτες
To μέλλον διαγράφεται... ζεστό

4 εθνικοί ύμνοι που δεν έχουν καθόλου στίχους

Stories Προχτές
Ποιες χώρες δεν περιλαμβάνουν λόγια στον ύμνο τους

Ο Αγιος που έχει αφιερωμένη μόνο μια εκκλησία με το όνομά του σε όλη την Ελλάδα

Πρόσωπα Προχτές
Είχε ζήσει σαν ασκητής στο Αγιο Όρος

Ψωνίζεις μέσω TikTok; Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξεις

Νέα Εποχή Προχτές
Το TikTok γέμισε μαγαζιά

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Stories Προχτές
Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες