E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Εμβόλιο AstraZeneca: Πόσο πιθανή είναι η θρόμβωση στη δεύτερη δόση

Τι θα γίνει τελικά με όσους έκαναν εμβόλιο της AstraZeneca;

Εμβόλιο AstraZeneca: Πόσο πιθανή είναι η θρόμβωση στη δεύτερη δόση
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 15/6/2021 | 08:35

Ο κίνδυνος από τον κορονοϊό εξακολουθεί να υπερτερεί του κινδύνου θρομβώσεων και οι περιπτώσεις εμφανίσεις πιθανών παρενεργειών με τη δεύτερη δόση, είναι εξαιρετικά σπάνιες, διεμήνυσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Η επιτροπή εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson). Επίσης όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση να συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο. Εξαιρούνται από τη σύσταση αυτή, όσοι εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πολύ καλό»

Η ανησυχία σε όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου με AstraZeneca και ακούν ξαφνικά την αρμόδια Επιτροπή να συστήνει να μη γίνεται πλέον από τους 30 και άνω αλλά από τους 60 και άνω, είναι δεδομένη.

Ωστόσο, επιστήμονες διαμηνύουν ότι για την ώρα δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς τα αποτελέσματα του λεγόμενου mix & match, του συνδυασμού δυο εμβολίων δηλαδή.

Όπως τόνισε, μιλώντας την Τρίτη στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θόδωρος Βασιλακόπουλος, οι συνδυαστικές δόσεις δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς και προς το παρόν η οδηγία είναι να κάνουμε τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο που κάναμε την πρώτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ τόνισε πως δεν υπάρχουν στοιχεία επιπλοκών με τη δεύτερη δόση και, όπως και η Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε πως «κάθε φορά ζυγίζουμε τον όποιο κίνδυνο με το όφελος». «Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα πάρα πολύ καλό εμβόλιο» τόνισε, σημειώνοντας πως «έσωσε» τη Βρετανία.

Πόσο πιθανή είναι η θρόμβωση στη 2η δόση του AstraZeneca

Υπέρ της απόφασης της Επιτροπής Εμβολιασμών να συστήσει να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο οι πολίτες άνω των 60 ετών εμφανίστηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Η πιθανότητα να αρρωστήσεις βαριά από κορονοϊό εξαρτάται από την πιθανότητα να κολλήσεις επί την πιθανότητα να νοσήσεις βαριά, είπε. «Μέχρι πριν δύο μήνες η πιθανότητα αυτή ήταν μεγάλη. Πλέον έχει μειωθεί, γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις. Και ειδικά στους νέους η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά τώρα είναι πολύ μικρότερη. Αυτή η πιθανότητα είναι συγκρίσιμη με το να πάθεις κάτι από τον εμβολιασμό. Συνεπώς η Επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιμένει κανείς 1-2 μήνες, όσο χρειάζεται, για να κάνει εμβόλιο mRNA», πρόσθεσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στην πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε ότι παραμένει χαμηλή, 1 προς 150.000. Αν κάποιος, σημείωσε ο καθηγητής, που είναι κάτω των 60 ετών έχει κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, θα πρέπει να το αλλάξει με άλλο εμβόλιο. Ωστόσο, για τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, συνέστησε να κάνει τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου τονίζοντας ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από τη 2η δόση AstraZeneca έχει υπολογιστεί στη Βρετανία ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, στη 1 στο 1.000.000.

Πρόσθεσε δε ότι την εποχή που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-45 ετών για εμβολιασμό μόνο με AstraZeneca, μπορεί να μην υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων, διότι το ύψιστο ήταν να εμβολιαστεί πάρα πολύ γρήγορα ο πληθυσμός.

Ερωτηθείς αν αλλάξει και πάλι η σύσταση για τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, ο καθηγητής Μικροβιολογίας είπε ότι η πιθανότητα συνδυασμού εμβολίων μελετάται, καθώς δεν έχει φανεί ακόμα κατά πόσο η ανοσιακή απάντηση είναι αυτή που θέλουμε.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κώστας Καραμανλής: «Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει, δε θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία, θέλω την αλήθεια»

Σήμερα

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου – «Υπάρχουν ερωτήματα και σκοτεινά σημεία»

Σήμερα

«Εμφανίστηκε ένας νέος μάρτυρας» τονίζει ο Δημήτρης Χατζημιχάλης

Εξοργιστικό βίντεο στο TikTok: Λύκος σε πανικό τρέχει να σωθεί από αυτοκίνητο που τον καταδιώκει

Σήμερα

Ένα πραγματικά εξοργιστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου

«Χλώμιασαν» όλοι οι Έλληνες: Χωρίς τράπεζες για 4 ημέρες, «συναγερμός» από την έκτακτη ανακοίνωση

Σήμερα

Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις

Λάρισα: Συγκλονιστική μαρτυρία ‑ «Με βίαζε σε ξενοδοχείο του Βόλου από τα 12 μου χρόνια»

Σήμερα

Μεταξύ άλλων, η 21χρονη είπε ότι πήγαινε σε ξενοδοχείο του Βόλου και της Λάρισας με τον 57χρονο τότε γαιοκτήμονα και τη βίαζε εκεί

Εθνική Ελλάδος: Η απάντηση Γιακουμάκη στις κατάρες

Σήμερα

«Μακάρι να βρουν το νόημα της ζωής»

ΑΑΔΕ: Έρχονται οι Ράμπο των ακινήτων στις 8 Απριλίου

Σήμερα

Οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι δυο νέες δομές της ΑΑΔΕ που μπαίνουν σε λειτουργία

Δύο έξτρα ημέρες διακοπών σε όλα τα σχολεία ‑ Πότε θα κλείσουν για Πάσχα

Σήμερα

Λίγες εβδομάδες απομένουν μέχρι τις διακοπές του Πάσχα

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.