E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού και οι φόβοι για την ανοσία της αγέλης

Πλέον έχει εξαπλωθεί σε 80 χώρες

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού και οι φόβοι για την ανοσία της αγέλης
@alinabuzunova via Twenty20
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Εδώ και μερικές εβδομάδες οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού έχουν πάρει ονόματα γραμμάτων από το ελληνικό αλφάβητο. Η μετάλλαξη που ανησυχεί τώρα πολλές χώρες και υπάρχουν φόβοι ότι θα κυριαρχήσει σε ένα πιθανό νέο κύμα είναι η Παραλλαγή Δέλτα.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2020 στην Ινδία. Από τότε κατάφερε να διαδοθεί στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον Κόσμο. Στις 11 Μαΐου, ο ΠΟΥ αναφέρθηκε σε αυτή ως μια «ανησυχητική μετάλλαξη», ενώ ονομάστηκε Παραλλαγή Δέλτα στις 31 Μαϊου (το αρχικό της όνομα ήταν B.1.617.2).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλέον έχει εξαπλωθεί σε 80 χώρες. Τα κρούσματα στο Ηνωμένο βασίλειο αποτελούνται κατά ένα τεράστιο ποσοστό από την μετάλλαξε Δέλτα, έχοντας ξεπεράσει τα 75 χιλιάδες από τις 16 μέχρι τις 20 Ιουνίου. Πλέον αποτελεί το 96% της νέα αλυσίδας κρουσμάτων στην Πορτογαλία και πάνω από 20% στην Ισπανία.

Ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον τελευταίο μήνα η συγκεκριμένη μετάλλαξη αφορά το 98% των κρουσμάτων. Η κυβέρνηση δημοσιοποίησε στοιχεία που ανέφεραν πως ο κίνδυνος νοσηλείας είναι τουλάχιστον 2,2 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την παραλλαγή «Άλφα», κάτι που την ανάγκασε να αναστείλει την άρση των μέτρων.

Η επιστήμονες προειδοποιούν για δράση και για εγρήγορση. Κάποιοι επιστήμονες αναφέρουν πως η Παραλλαγή Δέλτα έχει ήδη εξαπλωθεί περισσότερο απ’ όσο μπορούμε να δούμε και να μετρήσουμε. Η ύπουλη αυτή εξάπλωση θα μπορούσε να κάνει ζημιά σε όλες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έχουν γίνει τον τελευταίο 1,5 χρόνο για την ανάσχεση της πανδημίας.
Ο εμβολιασμός αποτελεί κλειδί για τον περιορισμό και αυτής της μετάλλαξης. Οι δυο δόσεις, σύμφωνα με τον Οργανισμό Δημόσις Υγείας της Βρετανίας, αυξάνουν την προστασία από την συγκεκριμένη μετάλλαξη στο 81%. Ωστόσο δεν είναι όλες οι χώρες σε τέτοιο ποσοστό πλήρως εμβολιασμένες (η Βρετανία έχει φτάσει περίπου το 50%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μια έρευνα που έγινε στην Γερμανία, μπορεί να αναφέρει ότι θα βάλει στην αναμονή την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης, αλλά τα καλά νέα όπως είπε ο γενικός γραμματέας της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας, Κάρστεν Βατσλ, είναι πως οι πλήρως εμβολιασμένοι προστατεύονται και από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.

Βέβαια, αυτό που ανησυχεί περισσότερο, είναι μια νέα παραλλαγή που εμφανίστηκε στην Ινδία και ονομάστηκε Δέλτα Plus, που λέγεται ότι είναι ακόμα πιο μεταδοτική. Η συγκεκριμένη παραλλαγή έχει υποστεί μια παρόμοια μετάλλαξη με εκείνου του νοτιοαφρικανικού στελέχους, ωστόσο τα κρούσματα μέχρι στιγμής είναι αρκετά λίγα για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

«Πρόκειται για μια μετάλλαξη που πιθανώς ‘ξεφεύγει’ καλύτερα από τα εμβόλια και έχει αυξημένη μεταδοτικότητα. Αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα της δυνατότητες αυτής της παραλλαγής με την συγκεκριμένη μετάλλαξη», δήλωσε η Deepti Gurdasani, κλινική επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Πληροφορίες: cnn.com, dw.com, ft.com

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Πριν 1 ώρα

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πιο ρατσιστική

Πριν 1 ώρα

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Χτες

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Προχτές

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.