E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η γυναίκα που έγινε συνώνυμο της ακολασίας

Στις 24 Ιουνίου του 1519

Σαν σήμερα: Η γυναίκα που έγινε συνώνυμο της ακολασίας
@wikipedia.org
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Στις 18 Απριλίου του 1480, γεννιέται στο Σουμπιάκο (έξω από τη Ρώμη), ένα κορίτσι που έγινε συνώνυμο των σκανδάλων και της ακολασίας. Ακόμα και η γέννησή της αποτελούσε σκάνδαλο. Η Λουκρητία Βοργία, ήταν νόθο παιδί του μετέπειτα πάπα Αλέξανδρου του VI (γνωστός και ως Ροντρίγκο Βοργία) και μιας εκ των ερωμένων του, της Βανότσα Ντε Κατανι. Οι καθολικοί κληρικοί μπορεί να ορκίζονταν αιώνια αγαμία, αλλά το πάθος του Ροντρίγκο Βοργία για τις γυναίκες ήταν ξακουστό, γι’ αυτό και η επίσημη εκκλησία έκανε τα στραβά μάτια, όπως και με πολλούς άλλους κληρικούς. Το ότι αργότερα πήρε το αξίωμα του πάπα, αυτό είναι απορίας άξιο.

Ο Ροντρίγκο Βοργία, ήταν ένας αδίστακτος άνθρωπος. Έκανε τέσσερα παιδιά και δεν δίστασε να τα χρησιμοποιήσει για τις δολοπλοκίες και για τα παιχνίδια εξουσίας του. Η Λουκρητία ήταν ένα από τα πιο σημαντικά πιόνια του. Συμμετείχε σε διάφορα εγκλήματα στα οποία εμπλέκεται η οικογένειά της, αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα αν ήταν ένα απλό πιόνι στα χέρια του πατέρα της ή αν ήξερε ακριβώς τι έκανε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν η οικογένειά της αποφάσιζε πως θέλει να εκμεταλλευτεί την πολιτική επιρροή κάποιου, την πάντρευε μαζί του. Ο πρώτος της γάμος ήταν στα 13. Παντρεύτηκε τον Τζιοβάνι Σφόρτσα, νόθο γιο του κόμη του Μιλάνου. Όταν όμως ο αδερφός της, Καίσαρας Βοργία, είδε ότι η οικογένεια δεν είχε κάποια οφέλη από αυτόν τον γάμο, αποπειράθηκε να τον σκοτώσει. Δεν τα κατάφερε όμως και ο πάπας ζήτησε ακύρωση του γάμου της κόρης του, με τη δικαιολογία πως ο Τζιοβάνι ήταν ανίκανος. Από τα νεύρα του, ο Τζιοβάνι Σφόρτσα έδειξε τη «ικανότητά» του, κάνοντας σeξ με έξι ιερόδουλες μπροστά σε όλη την αυλή. Ύστερα διέδωσε τη φήμη πως ο πατέρας ήθελε πίσω την κόρη του για να ικανοποιήσει της αιμομικτικές του ορέξεις. Πράγμα όχι και τόσο αβάσιμο. Στο τέλος βέβαια, υπέγραψε τα χαρτιά ανικανότητάς του για να λυθεί ο γάμος.

Όμως η Λουκρητία δεν έμεινε ανύπαντρη για πολύ. Στα 17 την πάντρεψαν με τον Αλφόνσο ντε Αραγκόν, νόθο γιο του βασιλιά της Νάπολης. Δυο χρόνια αργότερα, ο σύζυγός της βρέθηκε δολοφονημένος. Πίσω από τη δολοφονία του βρισκόταν πιθανότατα ο αδελφός της, Καίσαρας. Ο λόγος ήταν μάλλον ο ίδιος. Δεν χρησίμευε πια στους Βοργίες. Αλλά οι «κακές γλώσσες» της εποχής μιλούσαν για αιμομικτική σχέση μεταξύ του Καίσαρα και της Λουκρητίας και πως επρόκειτο για ένα έγκλημα πάθους.

Στα 20 της χρόνια, η Λουκρητία ήταν δυο φορές διαζευγμένη με δυο παιδιά. Το πρώτο της παιδί το απέκτησε με έναν παπικό ακόλουθο, με τον οποίο είχε σχέσεις μεταξύ των δυο γάμων της. Φυσικά και αυτός δολοφονήθηκε από τους Βοργίες. Το δεύτερο παιδί το απέκτησε από τον γάμο της με τον Αλφόνσο ντε Αραγκόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νεαρή Λουκρητία επέστρεψε στο περιβάλλον της οικογένειάς της. Και αποδείχθηκε τόσο ικανή στη διοίκηση, που όταν απουσίαζε ο πατέρας της, την άφηνε στο πόστο του. Αυτό προκαλούσε συχνά την οργή των καρδιναλίων. Ήταν η περίοδος που ξεκίνησαν οι περισσότερες φήμες για τη Λουκρητία Βοργία. Την κατηγορούσαν για δολοφονίες, μαγεία και ανήθικη ζωή.

Στα 22 παντρεύτηκε για τρίτη (και τελευταία) φορά, τον Αλφόνσο Ντ΄ Έστε, με τον οποίο έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής της. Του χάρισε επτά παιδιά, χωρίς να είναι σίγουρο πως ήταν όλα δικά του. Κι αυτό γιατί, η Λουκρητία είχε πολλούς εpαστές.

Μακριά από το νοσηρό περιβάλλον της οικογένειάς της, έγινε πρέσβειρα των τεχνών και δημιούργησε μια αυλή που προσέλκυσε καλλιτέχνες, συγγραφείς και λόγιους. Η ευγένειά της έγινε ξακουστή σε όλη την Ιταλία. Μετά τον θάνατο του γιου της Ροντρίγκο, στράφηκε στη θρησκεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέθανε νωρίς, μόλις στα 39 της χρόνια, πάνω στον τοκετό. Υπήρξε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Σeξ, δολοφονίες, αιμομιξίες, μαγεία, αλλά από την άλλη υπήρξε ευγενική, φιλότεχνη και ικανότατη αρχόντισσα. Η φήμη που τη συνοδεύει πάντως είναι αρνητική, έχοντας γίνει συνώνυμο της μοιχαλίδας και της γυναίκας – αράχνης.

Η ιστορία των «Borgias» έχει μεταφερθεί στη μικρή οθόνη, στην ομώνυμη σειρά, όπου πρωταγωνιστούσε μεταξύ άλλων και ο Jeremy Irons.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.