E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Στις 23 Ιουλίου του 2018

Σαν σήμερα: Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Στις 23 Ιουλίου του 2018, δυο μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα στην Αττική. Η πρώτη ήταν στην Κινέττα, λίγα λεπτά μετά της 12 το μεσημέρι. Η φωτιά είχε ταχύτητα 100 χλμ/ώρα και κατευθύνθηκε προς τους οικισμούς, οι οποίοι εκκενώθηκαν άμεσα. Κάηκαν περιουσίες σπίτια και χιλιάδες στρέμματα.

Λίγες ώρες αργότερα μια νέα φωτιά ξέσπασε στο Νταού Πεντέλης. Στην αρχή κατευθυνόταν προς τον Διόνυσο καίγοντας χαμηλή βλάστηση. Λίγο όμως μετά τις 5 το απόγευμα άλλαξε κατεύθυνση και οι άνεμοι έγιναν ισχυρότεροι. Με την ταχύτητά τους να φτάνει τα 124 χλμ/ώρα, η φωτιά εξαπλώθηκε με αδιανόητη ταχύτητα και κατευθύνθηκε προς τη Ραφήνα, τον Νέο Βουτζά και αργότερα στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι. Μέσα σε μια ώρα η φωτιά είχε φτάσει στη θάλασσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Μάτι κάηκαν εκατοντάδες σπίτια και οχήματα. Η τραγωδία όμως, όσο περνούσε η ώρα μεγάλωνε. Πολλοί κάτοικοι δεν πρόλαβαν να φύγουν και εγκλωβίστηκαν. Σε ένα μόνο οικόπεδο βρέθηκαν 26 νεκροί, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να βρουν δίοδο προς τη θάλασσα. Κάποιοι πνίγηκαν στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τις φλόγες. Ο συντονισμός του κρατικού μηχανισμού αποδείχθηκε ανεπαρκής, τα λάθη διαδέχονταν το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που ζούσαν την τραγωδία, να μείνουν αβοήθητοι.

Όσο περνούσαν οι ημέρες, ο αριθμός των θυμάτων ανέβαινε. Τα θύματα της τραγωδίας έφτασαν τα 102. Οι ηλικίες των θυμάτων ήταν από 6 μηνών μέχρι 93 ετών. Ο θρήνος ήταν ανείπωτος. Πολλοί από εκείνους που κατάφεραν να γλιτώσουν, έχασαν κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Το σκηνικό ήταν τρομακτικό και η χώρα ήταν σοκαρισμένη.

Πρόκειται για τη δεύτερη φονικότερη πυρκαγιά του 21ου αιώνα παγκοσμίως, μετά τις πυρκαγιές στην Αυστραλία τον Φεβρουάριο του 2009 που άφησαν πίσω τους 180 νεκρούς. Τρία χρόνια μετά, οι μνήμες είναι ακόμα νωπές και το μέγεθος της τραγωδίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχαστεί.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Σήμερα

Οι περιοχές που θα χτυπήσουν τα έντονα φαινόμενα

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Σήμερα

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Αναβιώνουν οι χαμένες ρυθμίσεις για χρέη προς ΕΦΚΑ

Σήμερα

Ολική επαναφορά των ευνοϊκών ρυθμίσεων και για τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ

Καιρός: Η σκόνη φεύγει, ο αεροχείμαρρος έρχεται

Χτες

Η πρόγνωση του meteo και η ανάρτηση Τσατραφύλλια για τις επόμενες ημέρες

Politico: Το Κίεβο οδεύει προς την ήττα ‑ Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Χτες

Ζοφερό κοκτέιλ στην κουρασμένη από τον πόλεμο χώρα - Η βοήθεια από τη Δύση καθυστερεί, οι νέοι είτε είναι στα κλαμπ είτε έχουν εγκαταλείψει, ενώ ο Πούτιν δείχνει να μην έχει να χάσει τίποτα

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.