E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Καμπανάκι ειδικών να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εμβολιαστικής κάλυψης

Καμπανάκι ειδικών να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 16/9/2021 | 18:23

Σταθερή η μείωση της επιδημιολογικής εικόνας

Παίρνοντας πρώτη το λόγο η Βάνα Παπαευαγγέλου παρατήρησε πως τις 3 τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μείωση της διάδοσης. Ωστόσο, όπως είπε, τις επόμενες 15 μέρες θα πρέπει να παρακολουθούμε τον νέο αριθμό κρουσμάτων, αναγνωρίζοντας ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Θα δούμε κατακόρυφη αύξηση των self test εξαιτίας των self test που γίνονται μαθητές, αλά και των rapid test σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κα. Παπαευαγγέλου τόνισε πως οι κινητές μονάδες θα εξετάζουν μόνο εμβολιασμένους πολίτες, είτε παιδιά που θέλουν να επαληθεύσουν το self test που βγήκε θετικό.

Σε ένα περιβάλλον με αυξημένο τέστινγκ και μείωση της θετικότητας, θα δούμε ενδεχομένως αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. «Είναι λογικό να παρατηρηθεί περαιτέρω μείωση της θετικότητας στο 1,5% περίπου» είπε η καθηγήτρια.

Ιδιαίτερα σημαντική η συνεισοφρά των self test

Η κα. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε σε πρόσφατη ανάλυση των δεδομένων από τον λοιμοξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, όπου φαίνεται πως η θετικότητα των self test συμβαδίζει με αυτή των εργαστηριακών ελέγχων ανά περιφέρεια. «Η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικού κρούσματος προστατεύει αποτελεσματικά και αποτελεί σημαντικό όπλο δημόσιας υγείας» είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφορικά με την μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων, αυτή αυξάνεται σταδιακά. Σήμερα, 53% των νέων διαγνώσεων αφορά σε άτομα μεγαλύτερα των 35 ετών.

Δεν παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους

Εξ αυτών, 20-21% αφορά σε παιδιά και εφήβους, ποσοστό που παραμένει σταθερό από τον Ιούλιο. Ωστόσο, όπως είπε, ενδέχεται να παρατηρηθεί μια αύξηση στην ηλικιακή ομάδα λόγω της αύξησης των self test και της κινητικότητας με το άνοιγμα των σχολείων.

Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα, διαγνώστηκαν μέσω self test 212 ασυμπτωματικά παιδιά ηλικίας 5-17 ετών, ποσοστό περίπου 20% του συνολικού αριθμού των διαγνώσεων στην ηλικιακή αυτή ομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημειώνει πως σήμερα η ενδοοικογενεική διασπορά αποτελεί το συχνότερο αίτιο μετάδοσης.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται σήμερα σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Ευρυτανία, Αργολίδα και η Ηλεία.

Ωστόσο, δεν παρατηρείται αύξηση του φορτίου σε περιοχές με αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη. Όπως είπε η καθηγήτρια, φαίνεται πως υπάρχει απόλυτη συσχέτιση, γραμμική σχέση εμβολιαστικής κάλυψης και κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 65 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παραθέτοντας στοιχεία από την επιδημιολογική εικόνα σε Αργολίδα και Πιερία, όπου έχουμε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, ο αριθμός των κρουσμάτων άνω των 55 ήταν μεγαλύτερος στην Πιερία όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι μόλις 40%, σε σχέση με την Αργολίδα όπου το 53% των πολιτών έχουν εμβολιαστεί.

Παράλληλα, η Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε αντίστοιχο παράδειγμα και για την Αττική. Έτσι, στη Δυτική Αττική, την περιοχή με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, έχουμε σημαντικό αριθμό κρουσμάτων σε ανήλικες άνω των 50 ετών. Η καθηγήτρια, κατέληξε πως είναι ιδιαίτερα δυσοίωνο το γεγονός πως η εμβολιαστική κάλυψη άνω των 65 ετών παραμένει σταθερή και δεν αυξάνεται. Αντίθετα, σχολίασε θετικά την σταθερά αυξανόμενη εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων και την κάλυψη των φοιτητών που ήδη ξεπερνά το 73%.

Μαγιορκίνης: Σημαντική μείωση των θανάτων από κορωνοϊο μετά από πολύ καιρό

Στο γεγονός ότι στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων κορωνοϊού έδειξε σημαντική βελτίωση για τρίτη εβδομάδα στη σειρά, αναφέρθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πανδημία, στο υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν περίπου 12% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική μείωση μετά από καιρό», με περίπου 18% λιγότερους νεκρούς σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η επιδημία στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης για τρίτη συνεχή εβδομάδα», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, που σημείωσε ακόμη ότι «αναμένεται μια μικρή αύξηση της μεταδοτικότητας, λόγω του περισσότερου χρόνου που περνάμε σε κλειστούς χώρους».

«Το φετινό φθινόπωρο έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με λιγότερο κοινωνικό κόστος», πρόσθεσε.

Ο επίκουρος καθηγητής ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αριθμούς της πανδημίας στον κόσμο και στην Ευρώπη, για την οποία είπε ότι «η επιδημία δείχνει τάσεις ύφεσης, αλλά 3% αύξηση στους θανάτους, που ήταν μικρότερο ποσοστό σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα». Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 26 είχαν βελτίωση στην εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης.

Τέλος, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως παρατηρείται σταθερή αποκλιμάκωση του ΕΣΥ, όπου νοσηλεύονται 2.172 ασθενείς Covid στα νοσοκομεία. Ο μέσος όρος νέων εισαγωγών μειώθηκε στις 207 εισαγωγές ανά ημέρα, όμως το 68% των νοσηλευόμενων αφορά σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Rt υπολογίζεται πλέον στο 0,84, κάτω του 1, ενώ οι ειδικοί υπολογίζουν πως θα συνεχίσουμε ως στα μέσα Οκτωβρίου να έχουμε έναν σταθερό αριθμό διασωληνωμένων.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Έχω ήδη ασκήσει έφεση»

Σήμερα

Εμφανώς εκνευρισμένη απάντησε στην πρόεδρο του δικαστηρίου

Ισόβια στη Ρούλα Πισπιρίγκου: Η αντίδρασή της στο άκουσμα της απόφασης

Σήμερα

Tο γεγονός ότι η υπεράσπιση της κατηγορούμενης δεν ζήτησε ελαφρυντικά καθιστούσε μονόδρομο τα ισόβια

«Είναι πολύ χαρούμενη», λέει η δικηγόρος 12χρονης στον Κολωνό για την ενοχή του Ηλία Μίχου

Σήμερα

«Το είχα πει από την πρώτη στιγμή, ήταν απαράδεκτη η εισαγγελική πρόταση», είπε ο Απόστολος Λύτρας

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις τιμές ρεύματος του Απριλίου

Σήμερα

Mέχρι την Δευτέρα θα ανακοινωθούν από τους παρόχους τα νέα πράσινα τιμολόγια

Στέφανος Κασσελάκης: Ορκίζεται αυτή την ώρα στη Θήβα

Σήμερα

Ο Στέφανος Κασσελάκης, αφού ορκιστεί θα πάρει πενθήμερη άδεια ορκωμοσίας

Ηλεία: Κλείνουν όλα τα σχολεία προληπτικά μετά τον ισχυρό σεισμό

Σήμερα

Σε εξέλιξη τεχνικοί έλεγχοι σε κτίρια

Ρούλα Πισπιρίγκου: Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση

Σήμερα

Στο δικαστήριο για την δολοφονία της Τζωρτζίνας

Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά

Σήμερα

Η ανακοίνωση για την αλλαγή ώρας

Πύργος: Αγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου ‑ Οι αυτόπτες μάρτυρες τραβούσαν βίντεο

Σήμερα

Ο καβγάς σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη γειτονιά του 1ου Γυμνασίου Πύργου

Διαγνωστικές εξετάσεις: Πότε ξεκινούν οι νέες χρεώσεις ‑ Τι αλλάζει για τους ασθενείς

Σήμερα

Όπως προβλέπει το Ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

ΑΑΔΕ: Δορυφόρος θα παρακολουθεί φορτηγά και κοντέινερ

Σήμερα

Νέα ηλεκτρονικά όπλα στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου από την ΑΑΔΕ

par: 20
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.