LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

72 ώρες στο Φθινοπωρινό Πήλιο

Ιδανική εξόρμηση για την 28η Οκτωβρίου! Τι να κάνεις, που να πας, τι να δεις;

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 18/10/2021 | 11:20

72 ώρες στο Φθινοπωρινό Πήλιο
Efi Karnatsou / instagram @efouli__

Η πρώτη εξόρμηση του Φθινοπώρου για πολλούς θα είναι αργία της 28ης Οκτωβρίου που πέφτει Πέμπτη και αν μπορείς να λείψεις παρασκευή από τη δουλειά σου, κάνεις ένα ωραιότατο τετραήμερο! Μπορεί βέβαια να επιλέξεις να κάνεις την πρώτη αυτή φθινοπωρινή εξόρμηση άλλες μέρες αλλά όπως και να χει, εδώ σου γράφουμε έναν ωραίο οδηγό για να ζήσεις 72 ώρες στο φθινοπωρινό Πήλιο! Το μέρος που αξίζει να δεις όλες τις εποχές του χρόνου και που πάντα έχει να σου δώσει το κάτι παραπάνω. Εννοείται ότι 72 ώρες δεν είναι αρκετές για να ανακαλύψεις τις ομορφιές αυτού του τόπου, θα πάρεις όμως μια καλή γεύση για το πως είναι η ζωή εκεί!

Πού να μείνω αν ταξιδέψω για 72 ώρες στο Πήλιο;

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι στο Πήλιο θα πρέπει να κυκλοφορείς με αμάξι (αν είναι το δικό σου, φρόντισε να έχει κάνει όλα τα service του και να έχει καλά λάστιχα). Καλό είναι να γνωρίζεις ότι, θα κινηθείς σε ένα οδικό δίκτυο που δεν είναι και το καλύτερο του κόσμου. Αρκετές στροφές, δύσκολες ανηφόρες που όμως θα αποζημιωθείς από το φυσικό τοπίο, που αυτή την εποχή είναι γεμάτο χρώματα και αρώματα! Αν θες να οδηγήσεις όσο το δυνατόν λιγότερο, μείνε μία μέρα στη Μακρυνίτσα ή στην Πορταριά, ώστε να εξερευνήσεις τα γύρω χωριά και τις άλλες μέρες μείνει προς τις Μηλιές. Αν δε σε πειράζει το roadtrip και αντέχεις να είσαι περισσότερο στο αμάξι, τότε διάλεξε ένα από τα δύο μέρη να μείνεις. Η Μακρυνίτσα έχει μια ηρεμία και προσφέρει πραγματική ξεκούραση, το ίδιο και οι Μηλιές ενώ η Πορταριά είναι μια σταλιά πιο κοσμοπολίτικη!

Ποια χωριά προλαβαίνω να δω;

Την πρώτη μέρα μπορείς να βάλει στο πρόγραμμα τρία από τα χωριά που σου δείξουν αμέσως την ταυτότητα του Πηλίου! Η Μακρινίτσα, Οι Σταγιάτες και Η Πορταριά είναι μια ωραία συνταγή για την πρώτη μέρα. Στη Μακρυνίτσα θα βρεις τον φημισμένο πλάτανο που γυρίστηκε η ταινία της Αλίκης Βουγιουκλακη "Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά". Θα αγοράσεις γλυκά του κουταλιού και θα χαρείς την ομορφιά του χωριού όσο περπατάς στα πλακόστρωτα! 

Στους Σταγιάτες θα πας για τη "Βρύση". Ένα πανέμορφο και γραφικό καφενείο με θέα τον Παγασητικό. Είναι σίγουρο ότι θα μαγευτείς από τη θέα. Επόμενη στάση κάνε στην Πορταριά. Εδώ ξόδεψε αρκετό χρόνο μιας και έχεις πολλά να δεις και να κάνεις. Πήγαινε στην Παναγια Πορταρέα, ακολούθησε τις μυρωδιές στο Myrro Herbs και απόλαυσε τους ήχους και τις μυρωδιές! 

Τη δεύτερη μέρα με βάση σου τα Χάνια, δες τα γύρω χωριά και απόλαυσε το υψόμετρο. Αν έχουν αρχίσει τα χιόνια τα τοπία στην ευρύτερη περιοχή θα είναι παραμυθένια. Φρόντισε να έχεις στο αμάξι και αλυσίδες γιατί η ασφάλεια προέχει και ξεκίνα να τριγυρνάς στα γύρω χωριά. Μερικά από αυτά είναι η Δράκεια και η Μακρυρράχη. 

Την τρίτη μέρα πρέπει να την αφιερώσεις στις Μηλιές και την ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτό το μαγικό χωριό. Το στρατηγικό σημείο αυτό, θα σου δώσει την καλύτερη θέα στα αμφιθεατρικά χωριά όπως οι Πινακάτες και η Βυζίτσα. Ένα από τα βασικά αξιοθέατα εδώ είναι ο σιδηροδρομικός σταθμός του Μουντζούρη. Η ο σταθμός του Εβαρίστο ντε Κίρικο, είναι αυτός που κατασκεύασε μέσα στους ελαιώνες και στις πλαγιές του Βουνού των Κενταύρων, αυτή τη σιδηροδρομική γραμμή.

Πού να πάω για φαγητό και τι άλλες δραστηριότητες έχει εκεί;

Σε όλα τα χωριά θα βρεις καλό φαγητό και σχεδόν σε κανένα δε θα βρεις μαγαζιά... τουριστικές παγίδες. Επίσης, εκτός από τις πολλές ταβέρνες με καλοψημένα κρέατα και μαγειρευτά φαγητά θα βρεις και πάρα πολλά μαγαζιά με χειροποίητα γλυκά ή μέλια και βότανα! Αγόρασε άφοβα, είναι όλα στα καλύτερα τους και είναι φτιαγμένα με αγάπη! 

Μερικά από τα μαγαζιά που πρέπει σίγουρα να πας και που είναι από τα αγαπημένα μας, είναι τα παρακάτω: 

Το εστιατόριο Kritsa στην Πορταριά, Οι Ορτανσίες στο Κάτω Κατηχώρι. Ο Γευσοκράτορας στην Πορταριά. Ο Παλιός Σταθμός στις Μηλιές. Το Μεϊντάνι στη Ζαγορά και  η ταβέρνα του Μεταξογένη στη Δράκεια.

Όσο για το τι άλλο μπορείς να κάνεις εκεί; Μην παραλείψεις να κάνεις πεζοπορία. Το πιο basic αλλά ταυτόχρονα ένα από τα πιο όμορφα μονοπάτια είναι το Μονοπάτι των Κένταυρων που είναι μια σύντομη διαδρομή (40 λεπτά περίπου) γεμάτη με ξύλινα γεφυράκια, αιωνόβια πλατάνια και καταπληκτικά χρώματα! Στην ευρύτερη περιοχή θα βρεις και πιο hardcore μονοπάτια και τα μαγαζιά εκεί μπορούν να σου δώσουν αναλυτικά την πληροφορία. Επίσης, μην παραλείψεις να πας στο χιονοδρομικό κέντρο. Ακόμα και αν δεν έχει χιόνια, είναι μια όμορφη βόλτα! 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα «οπίσθια γραφείου» και πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα

Body+Mind 19.04.2024
Αν δουλεύεις σε γραφείο, το θέμα σε αφορά

H Anya Taylor Joy φόρεσε το it παπούτσι της άνοιξης που διχάζει τις fashionistas

Style 19.04.2024
Οι μισές το λατρεύουν, οι μισές το σιχαίνονται!

Τα πιο νόστιμα vegan σουβλάκια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Ραδιόφωνο 19.04.2024
Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αυτά τα σουβλάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις!

Το ξενοδοχείο στη Δανία που είναι σαν να κάνεις διακοπές στο Μπαλί

Ταξίδια 19.04.2024
Μια γεύση από το Μπαλί στη Σκανδιναβία

`Εξαλλοι οι Ιταλοί με τα λεγόμενα ιστορικού φαγητού για την πίτσα

Food Χτες
Το βιβλίο του «La Cucina Italiana Non Esiste – Η ιταλική κουζίνα δεν υπάρχει» προκάλεσε σάλο

Πώς να ζήσεις με κατοικίδιο, παρά τις αλλεργίες σου

Pets Χτες
Μπορείς να έχεις μια ευτυχισμένη, υγιή ζωή με τα κατοικίδια ζώα σου, ακόμα κι αν έχεις αλλεργία σε αυτά

Τα μυστικά ομορφιάς των διασήμων πέρα από τις επεμβάσεις και τις ακριβές κρέμες

Body+Mind Χτες
Bασίζονται σε συγκεκριμένες ρουτίνες ομορφιάς και μυστικά

5 urban chic airbnb στο κέντρο της Αθήνας που θα λατρέψεις

Ταξίδια Χτες
Ντιζαϊνάτα, πανέμορφα και ό,τι πρέπει για διακοπές ...στην πόλη

Τα χρώματα που επικρατούν τώρα στα trends

Style Χτες
Έντονα αλλά και πιο ουδέτερα, όλα όμως ευκολοφόρετα

Η απλή κίνηση που μειώνει το στρες, την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού

Body+Mind Χτες
Δεν κοστίζει και έχει θεαματικά αποτελέσματα