E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Μια ξεχωριστή ημέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Η αρχή μιας νέας εποχής

Σαν σήμερα: Μια ξεχωριστή ημέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο
@sportime
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα υπάρχει από το μακρινό 1905. Οι διοργανώσεις διεξάγονταν υπό διάφορες μορφές, ωστόσο άρχισαν να αναγνωρίζονται ιστορικά από το 1927, όταν και διεξήχθη η πρώτη διοργάνωση υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ). Μέχρι τότε, την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο ΣΕΓΑΣ.

Το πρώτο επίσημο πρωτάθλημα της ΕΠΟ βρήκε πρωταθλητή τον Άρη Θεσσαλονίκης. Στην τελική φάση συμμετείχαν οι τρεις πρωταθλητές των ιδρυτικών ενώσεων της ΕΠΟ: της Μακεδονίας, της Αθήνας και του Πειραιά. Οι ομάδες εκτός αυτών των τριών περιοχών, συμμετείχαν για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα τη σεζόν 1938-1939.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι το 1958, το πρωτάθλημα είχε αυτή τη μορφή και διεξαγόταν σε δυο φάσεις: τοπικά πρωταθλήματα και τελική φάση, με τους πρωταθλητές των τριών ιδρυτικών ενώσεων της ΕΠΟ: Αθήνας, Πειραιά και Μακεδονίας, καθώς και εκπροσώπων της λοιπής Ελλάδας.

Όμως τη σεζόν 1959 – 1960, υπήρξε χρονιά – σταθμός για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κι αυτό γιατί καθιερώθηκε το ενιαίο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής με ομάδες απ’ όλη την Ελλάδα. Οι πιέσεις της UEFA αλλά και του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ήθελε περισσότερους αγώνες με στόχο την επιτυχία του ΠΡΟ-ΠΟ, οδήγησαν στην πρωτη διεξαγωγή πρωταθλήματος στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στο πρώτο πρωτάθλημα συμμετείχαν 8 ομάδες από την Αθήνα (ΑΕΚ, Α.Ε. Νίκαιας, Απόλλων Αθηνών, Εθνικός, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Πανιώνιος, Προοδευτική), 4 ομάδες από την Θεσσαλονίκη (Απόλλων θεσσαλονίκης, Άρης, Ηρακλής, ΠΑΟΚ) και άλλες 4 ομάδες από την επαρχία (Δόξα Δράμας, Μέγας Αλέξανδρος Κατερίνης, Παγκορινθιακός, Παναιγιάλειος).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρεμιέρα έγινε στις 25 Οκτωβρίου του 1959. Οι πρώτες ομάδες που πάτησαν στο χορτάρι του Γεώργιος Καραϊσκάκης στις 10 το πρωί ήταν η Προοδευτική και ο Απόλλων Καλαμαριάς. Τα αποτελέσματα της πρωτης αγωνιστικής του πρώτου πρταθλήματος της Α' Εθνικής ήταν τα εξής:

Προοδευτική - Απόλλων Καλαμαριάς 1-0, Παγκορινθιακός - Ολυμπιακός 1-0, ΠΑΟΚ - Μέγας Αλέξανδρος Κατερίνης 3-2, Παναθηναϊκός - Παναιγιάλειος 2-1, Εθνικός Πειραιώς - ΑΕΚ 0-1, Πανιώνιος - Α. Ε. Νίκαιας 3-0, Δόξα Δράμας - Άρης 2-2, Ηρακλής - Απόλλων Σμύρνης 0-0.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρωταθλητής στέφθηκε ο Παναθηναϊκός ο οποίος ισοβάθμισε με την ΑΕΚ, αλλά κέρδισε τον αγώνα μπαράζ με 2-1. Το ελληνικό ποδόσφαιρο άρχισε να ξεφεύγει σιγά σιγά από τον ερασιτεχνισμό, έγινε ημιεπαγγελματικό και το 1979, έγινε πια επαγγελματικό με την ίδρυση των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (ΠΑΕ). Η ανάληψη διεξαγωγής του πρωταθλήματος γινόταν πια από την Ένωση των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (ΕΠΑΕ).

Τον Ιούλιο του 2006, οι ομάδες της Α’ Εθνικής αποσπάστηκαν από την ΕΠΑΕ και συγκρότησαν Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης (ΣΠΕ) με την επωνυμία «Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Α’ Εθνικής Κατηγορίας (Super League), η οποία διοργανώνει έκτοτε το κορυφαίο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της χώρας.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πιο ρατσιστική

Πριν 10 ώρες

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Πριν 10 ώρες

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς

Πριν 10 ώρες

Θυσιάστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Προχτές

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Προχτές

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.