LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πριν 15 χρόνια αυτή την ημέρα νιώσαμε μια μικρή ανατριχίλα

Για πολλούς το καλύτερο άλμπουμ του 21ου αιώνα

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 27/10/2021 | 00:47

Πριν 15 χρόνια αυτή την ημέρα νιώσαμε μια μικρή ανατριχίλα
@fanpop.com

Δεν ήταν μόνο η θεσπέσια φωνή, ο ρυθμός της soul, η αισθητική της rock και το ότι αποτέλεσε ένα turning point για την πορεία της pop μουσικής. Ήταν σαν να είχε κάνει συμφωνία με τον διάβολο. «Θα σου δώσω ένα σχεδόν τέλειο άλμπουμ, αλλά μετά θα ανήκεις σε μένα. Ψυχή τε και σώματι». Πράγματι ήταν το δεύτερο και τελευταίο της. Όμως έχουν περάσει 15 χρόνια και δεν έχει ξεχαστεί. Δεν πρόκειται να ξεχαστεί.

Για πολλούς είναι το κορυφαίο άλμπουμ του 21ου αιώνα. Ο Guardian μάλιστα το κατέταξε στην πρώτη θέση στη λίστα του με τα 100 καλύτερα άλμπουμ για τον 21ο αιώνα. Πράγματι, το «Back to Black» που κυκλοφόρησε στις 27 Οκτωβρίου του 2006, δεν είναι ένα άλμπουμ που ψάχνεις με το ζόρι τα καλά tracks όπως κάνεις συνήθως, αλλά τα κακά. Αν αυτά υπάρχουν.

Είναι ένα sui generis άλμπουμ, το magnus opus και συγχρόνως κύκνειο άσμα της Amy Winehouse η οποία αν έκανε συμφωνία, αυτή τηρήθηκε εις το ακέραιον, αν δεν έκανε, τότε βιαζόταν να μπει κι αυτή στο κλαμπ των 27. Φανταστείτε όμως. Το άλμπουμ το έγραψε πριν κλείσει τα 23 της. Πόσοι άνθρωποι μπορούν να πουν ότι το έχουν καταφέρει αυτό; Ο αριθμός είναι εξαιρετικά μικρός.

Στο στούντιο τα πάντα έβγαιναν φυσικά. Αβίαστα. Είχε γεννηθεί για εκείνη τη στιγμή. Ήταν το πεπρωμένο της να αφήσει αυτή την κληρονομιά. Το ήξερε, ήταν έτοιμη. Και αυτό είναι εμφανές στο βίντεο που τράβηξε ο παραγωγός Mark Ronson.

Τραγούδια σαν το «Rehab», το «You Know I’m no Good», το «Back to Black», το «Love is a Losing Game», το «Tears Dry on Their Own» δεν ακούγονται συχνά. Μας μεταδίδουν όλα τα σκαμπανεβάσματα της ψυχοσύνθεσης της Amy Winehouse. Πώς από το μαύρο πήγαινε στο βαθύ σκοτάδι και ξαφνικά αναδυόταν για να πάρει μια ανάσα, ώστε να συνεχίσει να παλεύει. Στο τέλος όμως, όπως λέει και ο τίτλος του τελευταίου track, το συμπέρασμα είναι ένα: «Addicted». Αυτός ήταν και ο λόγος που η Amy δεν κατάφερε να βγάλει άλλο άλμπουμ στα επόμενα 4 παρά κάτι χρόνια της ζωής της.

Λίγο πριν τον θάνατό της είχαμε αγοράσει εισιτήρια για να τη δούμε από κοντά. Αλλά δεν έφτασε ποτέ στην Ελλάδα. Κατέρρευσε στην αμέσως προηγούμενη συναυλία και το tour της ματαιώθηκε δια παντός. Μας έχει μείνει ένα ισχυρό απωθημένο που δεν θα μπορέσει ποτέ να αναπληρωθεί στο 100%. Αλλά το μόνο που μπορούμε να τις πούμε γι’ αυτό είναι ότι «we only said goodbye with words»…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές 18.04.2024
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές 18.04.2024
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

ΝΕΑ Προχτές
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

ΝΕΑ Προχτές
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

ΝΕΑ 15.04.2024
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου

Ταινίες που διαδραματίζονται στα 70s και πρέπει να δεις

ΝΕΑ 14.04.2024
Τρεις ιδέες για ταινίες της Κυριακής

Tαινίες για την ομορφιά της εκπαίδευσης που πρέπει να δεις

ΝΕΑ 13.04.2024
Μας υπενθυμίζουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάδοση γνώσεων, αλλά με την έμπνευση

Millenium: Η σουηδική σειρά μυστηρίου στο Ertflix που θα τεντώσει τα νεύρα σου

TV Σειρές 12.04.2024
Αλλο ένα αριστούργημα από τη Σουηδία

Ταινίες «γλυκιές σαν μέλι» για να δεις αυτή την άνοιξη

ΝΕΑ 10.04.2024
Θα σε κάνουν να χαμογελάσεις. Και λίγο να κλάψεις!