E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Προειδοποιήσεις ειδικών για νέα αναζωπύρωση της πανδημίας

Ζητούν μέτρα και τεστ για να αποφύγουμε τα χειρότερα

Προειδοποιήσεις ειδικών για νέα αναζωπύρωση της πανδημίας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 27/10/2021 | 09:37

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η πίεση από τις αυξημένες νοσηλείες κυρίως ανεμβολίαστων ασθενών, την ώρα μάλιστα που η αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών φαίνεται ξεκάθαρα στις ημερήσιες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ.

Παρ΄όλο που οι περισσότερες εκτιμήσεις των ειδικών ακούγονται υπερβολικές στους πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν έναν χειμώνα χωρίς περιορισμούς και πισωγυρίσματα, η αλήθεια είναι πως η αλλαγή του καιρού σε σχέση με το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων έχει οδηγήσει ήδη στην αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, ακόμη και μία μικρή αύξηση στα κρούσματα θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα και στην αύξηση των διασωληνωμένων και εν συνεχεία των θανάτων, καθώς πρόκειται για μία «αλυσιδωτή» σχέση.

Ενδεικτική είναι η πρόβλεψη του κ. Τζανάκη, η οποία τονίζει πως το «ταβάνι» θα είναι τα 5.000 κρούσματα.

«Οι περιοχές με καλή εμβολιαστική κάλυψη, θα έχουν μια διαχειρίσιμη έξαρση κρουσμάτων, χωρίς πολλές νοσηλείες διασωληνώσεις και θανάτους. Στον αντίποδα, περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη θα έχουν αυξημένα κρούσματα, αυξημένες νοσηλείες και διασωληνώσεις, δυστυχώς και θανάτους», είπε ο Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ότι αφορά την προσβολή από κορονοϊό και αρκετών εμβολιασμένων, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας είπε ότι κατά βάση είναι «άνθρωποι που δεν έχουν αναπτύξει επαρκή άμυνα ή άτομα που έχουν εμβολιαστεί πολλούς μήνες πριν, πχ. τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, ειδικά αν είναι και ηλικιωμένοι και πλέον δεν έχουν καλή άμυνα και πρέπει να σπεύσουν να κάνουν την Τρίτη δόση του εμβολίου».

Τζανάκης: Δεν αποκλείεται η επαναφορά των τοπικών μέτρων σε περιοχές-βόμβα
Ο κ. Τζανάκης είπε «για κάθε επιπλέον 1000 κρούσματα, Θα έχουμε ακόμη 10 νεκρούς και περίπου 50-90 διασωληνώσεις», προσθέτοντας «εγώ δεν αποκλείω να έχουν μέτρα τοπικά σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα. Η Θεσσαλονίκη έχει την ιδιαιτερότητα ότι αποτελεί κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής και κόσμος από πολλές γύρω περιοχές επισκέπτεται την περιοχή».

Αν δεν πάρουμε μέτρα, θα αυξηθούν τα κρούσματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχει ξεκινήσει μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, φαίνεται ότι αν δεν πάρουμε μέτρα ή δεν υπάρξει κάτι διαφορετικό, θα παγιωθεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων σε πάνω από 4.000 και προς το τέλος Νοεμβρίου οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα έχουμε πάνω από 5.000 κρούσματα ημερησίως», είπε ο κ. Τζανάκης, καταλήγοντας ότι είναι πρόβλημα «τόσο η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όσο και η μείωση της άμυνας των εμβολιασμένων από αρκετούς μήνες», κάνοντας έκκληση προς όλους να κάνουν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου ή αν έχουν εμβολιαστεί ήδη, να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.

Σαρηγιάννης: Χρειάζονται άμεσα μέτρα και διενέργεια self test

Την ίδια ώρα μεγάλη εντύπωση προκάλεσε και η πρόταση του Δημοσθένη Σαρηγιάννη σχετικά με τα self test και τους εμβολιασμένους εργαζόμενους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόταση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ για υποχρεωτικό self test και στους εμβολιασμένους εργαζόμενους σίγουρα θα συζητηθεί.

Η συγκεκριμένη πρόταση έρχεται μετά την έκρηξη κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες και είναι στο πλαίσιο της προσπάθειας των ειδικών να στήσουν αναχώματα απέναντι στον κοροναϊό.

Όμως, αυτή η πρόταση μπορεί να δημιουργήσει αντιδράσεις από τους εμβολιασμένους, καθώς μπορεί να υποστηρίξουν ότι έκαναν το εμβόλιο για να αποφύγουν την ταλαιπωρία (αλλά και τα έξοδα) από τη διενέργεια των self test.

Να σημειώσουμε ότι οι εμβολιασμένοι αυτή την στιγμή μπορούν να κάνουν rapid test στα σημεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ καθημερινά ότι διενεργεί διαγνωστικούς ελέγχους για τον κοροναϊό.

Ο καθηγητής δικαιολογώντας την πρόταση του σημείωσε ότι για τον περιορισμό της πανδημίας χρειάζονται άμεσα μέτρα και η διενέργεια των self test θα επιτρέψει τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Θα ζήσουμε δύσκολες στιγμές

Πάντως υπάρχουν και οι ειδικοί που δεν επιμένουν στα νέα μέτρα, αλλά στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμούς καθώς μόνο έτσι θα επανέλθει μία κανονικότητα διαρκείας.

Την ίδια άποψη έχει και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, αν στη χώρα μας δεν επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τότε θα ζήσουμε πολύ δύσκολες στιγμές, αναφέροντας πως μια τέτοια επιλογή θα ήταν πιο έξυπνη από την επιβολή ενός lockdown. «Υπέρ του εμβολίου αλλά κατά της υποχρεωτικότητας είναι κενά λόγια, υπάρχει ένα κομμάτι που δεν πείθεται από τους επιστήμονες», συμπλήρωσε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Δυσοίωνη ήταν και η πρόβλεψη του καθηγητή για την επόμενη μέρα της πανδημίας, εκφράζοντας την σιγουριά του ότι θα υπάρξει επιδημιολογική επιβάρυνση.

Παράλληλα, σχολίασε πως είναι τρομερό το γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας δεν επηρεάζονται από τους 30 με 50 νεκρούς καθημερινά.
Μάλιστα, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε πως στην χώρα μας έχουμε χάσει 120 νέους (κάτω των 39 ετών), νούμερο το οποίο χαρακτήρισε ως τραγικό. «Τώρα που έχουμε το εμβόλιο δεν πρέπει να χάσουμε άλλον», πρόσθεσε

Επίσης τόνισε πως η νοσηλεία σε ΜΕΘ είναι μια εμπειρία τραγική και ότι ένα 30-40% που εισάγεται δεν καταφέρνει να επιβιώσει.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

New York Times: Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν όλες τις πληροφορίες στη Ρωσία για το τρομοκρατικό χτύπημα

Σήμερα

«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν επέτρεψαν στις ΗΠΑ να διαβιβάσουν πληροφορίες για το σχέδιο των τρομοκρατών»

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη: Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Σήμερα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζητάνε οι μετανάστες και τους προσφέρουν οι γιατροί λόγω έλλειψης χρόνου, δίχως εξέταση

Στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας

Σήμερα

Βρίσκεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση

Κυψέλη: 145 προσαγωγές και 30 συλλήψεις αλλοδαπών σε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Σήμερα

«Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση» δηλώνει η Ελληνική Αστυνομία

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Σήμερα

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Σήμερα

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Σήμερα

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Σήμερα

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

par: 22
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.