E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γιατί κάποτε στις γυναίκες απαγορευόταν να παίξουν ποδόσφαιρο;

Παρόλο που είχαν ήδη αποδείξει ότι είναι πολύ καλές σε αυτό

Γιατί κάποτε στις γυναίκες απαγορευόταν να παίξουν ποδόσφαιρο;
@mprnews.org
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Πλέον βλέπουμε πολλές εικόνες γυναικείου ποδοσφαίρου από όλον τον κόσμο. Τα αθλήματα άλλωστε είναι για όλους και δεν μπορούμε να βαφτίζουμε κανένα αποκλειστικά «ανδρική υπόθεση». Μπορεί ακόμα οι μισθοί των γυναικών να μην πλησιάζουν ούτε κατά διάνοια εκείνους των ανδρών, αλλά υπάρχουν χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Σουηδία, η Ιταλία, η Αγγλία και η Γερμανία, όπου οι γυναίκες αγωνίζονται επαγγελματικά και προσελκύουν όλο και αυξανόμενο αριθμό θεατών.

Άλλωστε όσες περισσότερες ευκαιρίες δώσουμε σε κάποιον, τόσο πιο ελεύθερος θα είναι να μας δείξει για τι είναι ικανός. Και οι γυναίκες ανεβάζουν το επίπεδο τους όλο και περισσότερο χρόνο με τον χρόνο, όσον αφορά στο ποδόσφαιρο. Πλέον βρίσκονται και αυτές υπό το φως των προβολέων και ελπίζουμε αυτό να βελτιώνεται όσο περνά ο καιρός. Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπήρχε μια περίοδος που δεν τους επιτρεπόταν να παίξουν, λόγω των σeξιστικών απόψεων και νοοτροπιών. Οι άνδρες πίστευαν πως δεν είναι ασφαλές για τις γυναίκες να παίζουν οποιοδήποτε άθλημα, ή ακόμα και να τρέχουν σε διαδρομές μεγάλων αποστάσεων. Το ακόμα χειρότερο ήταν όταν τελικά τις έδωσαν την ευκαιρία να αγωνιστούν και τις έκαναν να πιστεύουν ότι το άξιζαν, μόνο και μόνο για να τους το πάρουν πίσω λίγο αργότερα.

https://www.footballandthefirstworldwar.org/womens-football-first-world-war/

@footballandthefirstworldwar.org

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου πολέμου στη χώρα που γέννησε το ποδόσφαιρο, την Αγγλία, οι άνδρες έφυγαν για τη μάχη με κίνδυνο τη ζωή τους. Οι γυναίκες ήθελαν να βοηθήσουν κι αυτές όπως μπορούσαν. Δούλεψαν λοιπόν στα εργοστάσια για να ενισχύσουν την παραγωγή του εξοπλισμού για τους στρατιώτες. Και έπειτα, όπως αναφέρει το BBC, προσπάθησαν να ψυχαγωγήσουν τους συμπολίτες τους στο γήπεδο.

Δημιουργήθηκε μια λίγκα μεταξύ των εργατριών στα εργοστάσια. Όλα ξεκίνησαν από ένα εργοστάσιο πυρομαχικών στο Preston. Οι γυναίκες αυτές δεν ήταν απλά κομψές σύζυγοι όπως πίστευαν οι περισσότεροι. Ήταν εξαιρετικές στο παιχνίδι. Η Lilly Parr για παράδειγμα, είχε τόσο δυνατό σουτ που κάποια στιγμή έσπασε το χέρι ενός τερματοφύλακα. Άνδρα…

Πολλές γυναίκες έλαμψαν αυτά τα λίγα χρόνια. Και άξιζαν να συνεχίσουν ν παίζουν. Αλλά μόλις οι άνδρες άρχισαν να επιστρέφουν, οι γυναίκες μετατράπηκαν ξανά σε κομψές σύζυγοι που έπρεπε να αφιερωθούν εξ ολοκλήρου στο σπίτι. Και όχι στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Γι’ αυτό και τους απαγορεύτηκε η είσοδος σε αυτά. Έτσι για να το ξεχάσουν πιο γρήγορα. Και πιο βίαια.

Στις επόμενες δεκαετίες, οι γυναίκες αγωνίστηκαν για να έχουν συμμετοχή σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Η αρχή στις ΗΠΑ έγινε το 1972, με το νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Title IX» που άνοιξε τον δρόμο για γυναικείες ομάδες σε σχολεία και πανεπιστήμια. Ας ελπίσουμε πως κάθε χρόνο τα πράγματα θα γίνονται καλύτερα.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πιο ρατσιστική

Πριν 9 ώρες

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Πριν 9 ώρες

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς

Πριν 9 ώρες

Θυσιάστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Προχτές

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Προχτές

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.