E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μετάλλαξη Όμικρον: Η κυβέρνηση «ξεκλειδώνει» μέτρα από το συρτάρι

Τα «κλειδωμένα» μέτρα στο συρτάρι

Μετάλλαξη Όμικρον: Η κυβέρνηση «ξεκλειδώνει» μέτρα από το συρτάρι
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 30/11/2021 | 08:14

Κορυφώνεται η ανησυχία σε Ελλάδα και Ευρώπη για τη μετάλλαξη «Όμικρον», καθώς μπορεί στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, να μην έχει κάνει την εμφάνιση της, ωστόσο η πολιτεία βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και Πρόεδρο της νέας Επιτροπής για τη Δημόσια Υγεία, Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και μέλη της Επιτροπής των Επιστημόνων. Την ίδια ώρα η Ευρώπη, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε Στέλλα Κυριακίδου στην έκτακτη Σύνοδο των G7, ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει… “φρένο έκτακτης ανάγκης” εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τι θα περιλαμβάνει το “φρένο” αναμένεται να συζητηθεί στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής που προσανατολίζονται να συγκαλέσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την Παρασκευή.

Αναζητείται κοινός συντονισμός και δράσεις, πέραν των περιορισμών που έχει επιβάλλει ήδη η Ευρώπη στα ταξίδια από συγκεκριμένες χώρες της Νότιας Αφρικής.

Αναμένοντας την αποκωδικοποίηση της «Όμικρον»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Επιτροπής των Επιστημόνων η οποία συνεδριάζει σήμερα, αναμένεται να συζητήσει τα έως τώρα δεδομένα για τη μετάλλαξη “Όμικρον”.

Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής είναι ελάχιστα γνωστά για τη μεταδοτικότητα, της νοσηρότητα και το πόσο την καλύπτουν τα εμβόλια, θέτει την κυβέρνηση σε στάση αναμονής.

Πληρέστερη εικόνα εκτιμάται ότι θα υπάρξει σε 10-15 ημέρες. Ως τότε, και εκτός απροόπτου, η κυβέρνηση προχωρά στη στρατηγική που έχει χαράξει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, παρότι ρωτήθηκε επίμονα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το ενδεχόμενο νέων μέτρων, απέφυγε να απαντήσει. Περιορίστηκε να πει ότι η χώρα δεν θα πάει σε lockdown και ότι όλη η προσοχή στρέφεται στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, στην συνεχή ενίσχυση του ΕΣΥ και στους ελέγχους για την πιστή τήρηση των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται.

«Δεν σκεφτόμαστε μέτρα που μπορεί να φέρουν περιορισμούς στους εμβολιασμένους. Δεν σκεφτόμαστε μέτρα, τα οποία, σε καμία περίπτωση, θα συνιστούν μικρό, μεσαίο ή μεγάλο lockdown. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε αυτή τη στρατηγική, που ταυτόχρονα κρατά την οικονομία, την εκπαίδευση και την κοινωνία ανοιχτή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Τα «κλειδωμένα» μέτρα στο συρτάρι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα στην Επιτροπή των Επιστημόνων και αύριο στην Ολομέλεια, θα γίνει αξιολόγηση των μέτρων που εφαρμόζονται στη χώρα για τους ανεμβολίαστους από την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου.

Πολλοί επιστήμονες ήδη, δημόσια, έχουν ταχθεί υπέρ της λήψης άμεσα, νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους, υπό τον φόβο να πιεστεί ακόμη περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στο “συρτάρι” του Μαξίμου, υπάρχει ένας κατάλογος μέτρων για εφαρμογή ανά πάσα στιγμή.

Συγκεκριμένα έχει συζητηθεί, εφόσον χρειαστεί, η επαναφορά της μάσκας παντού (και σε ανοιχτούς και σε κλειστούς χώρους), περισσότερα rapid test για τους ανεμβολίαστους (3 εβδομαδιαίως από 2 σήμερα), ακόμη και αποκλεισμός όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης αλλά και επέκταση της τηλεργασίας ώστε να υπάρξει και λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Παράλληλα, εφόσον δεν αλλάξει κάτι δραματικά ως τις γιορτές, που θα απαιτήσει “σκληρά μέτρα”, συζητείται και η χορήγηση δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες -ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους – προκειμένου τα ρεβεγιόν να γίνουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Στα ύψη οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας – Άνοδος στους εμβολιασμούς

Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας πάντως παραμένουν εξαιρετικά ανησυχητικοί. Χτες οι θάνατοι έφτασαν τους 104, ενώ οι διασωληνωμένοι τους 657.

Στα θετικά νέα το γεγονός ότι καταγράφεται αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών. Τις τελευταίες ημέρες ανέβηκε κατά 4 μονάδες το ποσοστό των ατόμων άνω των 12 ετών που είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έκλεισαν ραντεβού. ‘Έτσι το ποσοστό εμβολισμού από το 71% έφτασε στο 75%.

Ωστόσο η ανησυχία κορυφώνεται σε σχέση με τους άνω των 60 ετών. Είναι η πιο ευάλωτη ηλιακή ομάδα στην covid-19, με τις περισσότερες νοσηλείες και θανάτους.

Τις τελευταίες 16 ημέρες οι εμβολιασμένοι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έφτασε το 82,2%, καθώς “πείστηκαν” να κλείσουν ραντεβού 46.953 άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας, όμως απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή στο πρόγραμμα, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λάρισα: Συγκλονιστική μαρτυρία ‑ «Με βίαζε σε ξενοδοχείο του Βόλου από τα 12 μου χρόνια»

Πριν 10 ώρες

Μεταξύ άλλων, η 21χρονη είπε ότι πήγαινε σε ξενοδοχείο του Βόλου και της Λάρισας με τον 57χρονο τότε γαιοκτήμονα και τη βίαζε εκεί

Εθνική Ελλάδος: Η απάντηση Γιακουμάκη στις κατάρες

Πριν 10 ώρες

«Μακάρι να βρουν το νόημα της ζωής»

ΑΑΔΕ: Έρχονται οι Ράμπο των ακινήτων στις 8 Απριλίου

Πριν 10 ώρες

Οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι δυο νέες δομές της ΑΑΔΕ που μπαίνουν σε λειτουργία

Δύο έξτρα ημέρες διακοπών σε όλα τα σχολεία ‑ Πότε θα κλείσουν για Πάσχα

Πριν 10 ώρες

Λίγες εβδομάδες απομένουν μέχρι τις διακοπές του Πάσχα

Πρόταση δυσπιστίας: Χαμός στη Βουλή με Κωνσταντοπούλου – Κοκκίνισε ο Μπούρας

Χτες

Σκηνικό έντασης στη Βουλή με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας

Τσακαλώτος: Η Μαρία Καρυστιανού μου θυμίζει την Τζούλια Ρόμπερτς στην Έριν Μπρόκοβιτς

Χτες

«Tο κυρίαρχο είναι να πέσει το κοινωνικό-οικονομικό μπλοκ που στηρίζει τον Μητσοτάκη»

Βόλος: Καταγγελία γιατρών – Φαντάρος λιποθύμησε και στρατιωτικός τον πίεζε να σταθεί όρθιος στην παρέλαση

Χτες

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας καταγγέλλει πως παρόλο που ένας νεαρός φαντάρος λιποθύμησε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, ο επικεφαλής του, επέμεινε να παραμείνει όρθιος στη θέση του

ΟΗΕ: Παγκόσμια τραγωδία στη σπατάλη τροφίμων – Ένα δισεκατομμύριο γεύματα πετιούνται κάθε μέρα

Χτες

Έκθεση του ΟΗΕ σημειώνει πως τα νοικοκυριά αντιπροσώπευαν το 60% αυτής της σπατάλης

par: 20
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.