E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Magic Johnson: Ο άνθρωπος που νίκησε το στίγμα του HIV

Ίσως ο πιο σημαντικός άνθρωπος για την ενημέρωση του κοινού γύρω από τον HIV

Magic Johnson: Ο άνθρωπος που νίκησε το στίγμα του HIV
@rollingstone.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Τη δεκαετία του ’80, η πιο hot ομάδα στο NBA ήταν οι Los Angeles Lakers. Με ρόστερ που είχε στις τάξεις του τον πρώτο σκόρερ όλων των εποχών στη λίγκα αλλά και έναν παίκτη που ονόμασαν Magic. Πώς να μην είσαι hot;

Το ίδιο πίστευαν και οι 40 με 50 γυναίκες που περίμεναν τους παίκτες μετά από κάθε παιχνίδι στο lobby του ξενοδοχείου. Έκαναν σαν τρελές για αυτόγραφα και κάποιος παίκτης καλούσε μια από αυτές στο δωμάτιο του, εκείνη δε θα έλεγε όχι. Αυτά τουλάχιστον ισχυρίστηκε ο Magic Johnson, αναφέροντας πως η νοοτροπία του να βρίσκεσαι σαν αθλητής συνεχώς στον δρόμο ήταν αυτή που τον κόλλησε τον ιό HIV. «Ξέρω πως κόλλησα τον ιό, αλλά δεν ξέρω ποιος, μου τον κόλλησε», είχε παραδεχθεί το 1992.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Earvin «Magic» Johnson έμαθε ότι είναι θετικός στον ιό το 1991. Όταν το ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου την ίδια χρονιά, για το κοινό ήταν σαν αν ανακοίνωσε τη θανατική του καταδίκη. Αλλά παρολ’ αυτά, είδαν μπροστά τους έναν magic που δεν κόμπιασε, δεν λύγισε, δεν πτοήθηκε. Ήταν όπως μέσα στο γήπεδο, γεμάτος αυτοπεποίθηση ότι όλα θα πάνε καλά. Ανακοίνωσε ταυτόχρονα την απόσυρσή του από το μπάσκετ, αλλά είχε έναν άλλον αγώνα μπροστά του. Έναν αγώνα που υποσχέθηκε πως θα κερδίσει. Και αυτό έκανε.

Γνώριζε ότι ήταν θετικός στον HIV αλλά δεν είχε AIDS. Η αθλητικότητά του, η καλή υγεία του, η αναγνωρισιμότητα του, θα τον βοηθούσαν σε αυτή τη μάχη. Αλλά η τελευταία τον γέμισε και με ένα αίσθημα καθήκοντος. Έπρεπε να ενημερώσει τον κόσμο. Ο οποίος τον άκουγε, γιατί επί 13 χρόνια ήταν το ίνδαλμα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Magic Johnson θέλησε να το εκμεταλλευτεί αυτό για καλό σκοπό. Ο κόσμος μέχρι τότε θεωρούσε λανθασμένα πως επρόκειτο για μια ασθένεια ομοφυλοφίλων. «Νομίζω ότι πολλοί πιστεύουν ότι μόνο οι gay μπορούν να την κολλήσουν. Μπορεί να συμβεί στον καθένα, ακόμα και σε μένα», είχε δηλώσει για να ολοκληρώσει με ένα αισιόδοξο μήνυμα «η ζωή θα συνεχιστεί για μένα και θα είμαι ένας ευτυχισμένος άνδρας».

Έγινε o κύριος εκπρόσωπος της εκστρατείας ενημέρωσης για τον ιό. Και ήταν εκείνος που νίκησε το στίγμα από την αρχή. Την ίδια χρονιά που αποσύρθηκε, οι φίλαθλοι τον ψήφισαν πρώτο ώστε να συμμετάσχει στο All – Star Game. Παρόλο που υπήρξαν μεμονωμένες αντιδράσεις από παίκτες, όπως ο Karl Malone, οι περισσότεροι μπήκαν στο γήπεδο μαζί του και απέδειξαν σε εκατομμύρια κόσμο ότι δεν υπάρχει φόβος μόλυνσης από τη χειραψία, την αγκαλιά ή το μαρκάρισμα του αντιπάλου. Μια μάχη είχε κερδηθεί. Οι χιλιάδες άνθρωποι που ζούσαν με το στίγμα, ήταν λίγο πιο ελεύθεροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Magic Johnson δεν σταμάτησε εκεί. Ήταν μέλος της «Dream Team» που κέρδισε το Χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, ενημερώνοντας έμμεσα το παγκόσμιο κοινό για τις αλήθειες και τα ψέματα γύρω από τον HIV. Δεν είναι λίγοι οι οροθετικοί που τον θεωρούν τον πιο σημαντικό άνθρωπο στη μάχη για την αντιμετώπιση του στίγματος, που από μόνο του μπορεί να βοηθήσει στη διάδοση του ιού.

Ο Earvin «Magic» Johnson ήταν εκείνος που έκανε την αρχή. Ακολούθησαν και άλλοι τα επόμενα τριάντα χρόνια, τα οποία ο Μagic πέρασε όντως ευτυχισμένος έχοντας πια πατήσει τα 62.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Ιστορικά Πριν 1 ώρα

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Στο διάστημα έχει... κίνηση: Συγκρούσεις, τρακαρίσματα και δορυφόροι

Ιστορικά Πριν 1 ώρα

Τι θα κάναμε χωρίς δορυφόρους

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πιο ρατσιστική

Ιστορικά Πριν 1 ώρα

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Ιστορικά Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Ιστορικά Χτες

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Ιστορικά Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

O πρώτος άνθρωπος που έφτιαξε τη δική του πιτσαρία

Ιστορικά Χτες

Είναι προφανώς Ιταλός

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Ιστορικά Προχτές

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Ιστορικά Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

Ο επισκέπτης ξενοδοχείου που πλήρωσε μια νύχτα και έμεινε 5 χρόνια

Ιστορικά Προχτές

Το θράσος του τύπου είναι επικό

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.