E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Βενιζέλος: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

«Υπάρχει επιτακτικό δημόσιο συμφέρον»

Βενιζέλος: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 2/12/2021 | 17:22

Για τις προβλέψεις του Συντάγματος αναφορικά με τις περιπτώσεις προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως στην περίπτωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των πολιτών άνω των 60 ετών, τοποθετήθηκε στο ρ/σ ΣΚΑΪ ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Επικαλούμενος την ακαδημαϊκή του ιδιότητα, «εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα συνταγματικότητας και να σας πω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συνταγματικότητας, διότι όταν έχεις τέτοια οξύτατα προβλήματα, παγκόσμια προβλήματα δημόσιας υγείας, τότε υπάρχει επιτακτικό δημόσιο συμφέρον το οποίο εξειδικεύεται και από το Σύνταγμά μας και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και από το Διεθνές Σύμφωνο Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων και από όλο το σύστημα ρυθμίσεων του Διεθνούς Δικαίου» περιέγραψε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι το υπάρχον διεθνές και εθνικό νομικό πλαίσιο «δικαιολογεί και από ένα σημείο και μετά επιβάλλει τη λήψη παρόμοιων μέτρων, τα οποία σέβονται την Αρχή της αναλογικότητας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επέκταση του μέτρου

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε μικρότερες ηλικίες, ο κ. Βενιζέλος προεξόφλησε ότι αυτό θα συμβεί, αλλά προηγουμένως εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει ανάλογη πρόβλεψη για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως στην εστίαση. «Είναι δυνατόν όσοι πηγαίνουν στα εστιατόρια να είναι υποχρεωτικά εμβολιασμένοι, αλλά οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες να μην είναι;» διερωτήθηκε ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός, προσθέτοντας στην ομάδα των εργαζομένων που θα μπορούσε να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός την Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους εκπαιδευτικούς, τους δικαστικούς λειτουργούς, τα ελεγκτικά όργανα του κράτους και τα στελέχη της Αρχής Διαφάνειας, δηλαδή «το προσωπικό της ας πούμε που κάνει ελέγχους».

Όσο για το πιθανό πολιτικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε σε προσωπικό τόνο ότι «έχω λάβει πολύ μεγαλύτερες δόσεις πολιτικού κόστους για ζητήματα που αφορούσαν, όχι τη δημόσια υγεία, αλλά την οικονομία και την τύχη του έθνους» και πρόσθεσε ακόμη πως «έχεις υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα, απέναντι στο Σύνταγμα και απέναντι στην κοινωνία να αναλάβεις το κόστος των αποφάσεων αυτών».

Προϋποθέσεις συνεννόησης

Στον απόηχο της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή, ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «εικόνα ενός πολιτικού συστήματος κατώτερου των περιστάσεων», καθώς εκτίμησε ότι «έπρεπε να διασφαλιστούν εξαρχής οι προϋποθέσεις της ελάχιστης συνεννόησης και συναίνεσης και σύμπλευσης στο θέμα αυτό, όχι με την κομματικοποίηση της επιστήμης, αλλά ούτε και με την πολιτικοποίηση της επιστήμης». Στον αντίποδα, το να «μετατρέπεις το ζήτημα αυτό σε ζήτημα κομματικής αντιδικίας με ξεπερνά, νομίζω δηλαδή ότι είναι έλλειψη σεβασμού απέναντι στους ανθρώπους που πεθαίνουν, στις οικογένειες που πενθούν και στους ανθρώπους που αγωνιούν για την έκβαση αυτής της κατάστασης», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαντώντας ακόμη στις αιτιάσεις περί «τιμωρητικού χαρακτήρα» του διοικητικού προστίμου, ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε πως «όταν είσαι ανεμβολίαστος, υφίστασαι αυξημένους περιορισμούς στο δικαίωμά σου στην κίνηση, στη μετακίνηση, στη συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες, στη συμμετοχή στην εκπαιδευτική λειτουργία, στη συμμετοχή στην ψυχαγωγία και ούτω καθεξής», ενώ «το να υπάρχει και μία διοικητική κύρωση είναι επικουρικό και βοηθά», σημείωσε.

Κλιμάκωση στο πρόστιμο

Ειδικά για το ύψος του προστίμου, ο ίδιος τόνισε χρειάζεται «μια κλιμάκωση», υποστηρίζοντας ότι «τα 100 Ευρώ, δηλαδή, να είναι το ελάχιστο, αυτό που αφορά εισοδήματα μέχρι τα 1.200 Ευρώ το μήνα και μετά θα μπορούσε να υπάρχει μία κλιμάκωση, αλλά κυρίως πρέπει να υπάρξει ταυτόχρονα ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας του μέτρου».

Στην κατεύθυνση αυτή, «δεν μου αρκεί το ότι 17.000 ραντεβού κλείστηκαν χθες, όταν έχεις 600.000 περίπου ανεμβολίαστους στην ηλικία των 60 και πάνω» δήλωσε ο πρώην υπουργός, χαρακτηρίζοντας ως «αναγκαία» τη διοικητική κύρωση. «Όταν λέμε υποχρεωτικότητα, εννοούμε υποχρεωτικότητα, όχι καταναγκαστικότητα. Δεν θα σε πάρει κανείς με το ζόρι να κάνεις στο μπράτσο σου μία ιατρική πράξη» παρατήρησε ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περισσότεροι περιορισμοί

Πέρα από την επιβολή του διοικητικού προστίμου, «πληρώνεις και δεν το κάνεις σημαίνει ότι πρέπει να έχεις και άλλους περιορισμούς» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας αντίθετα ότι θα πρέπει να υπάρξουν και άλλοι περιορισμοί, όπως ότι «δεν πρέπει να κινείσαι στο δημόσιο χώρο, παρά μόνο με ειδικό τρόπο, και μόνο όσο είναι απολύτως αναγκαίο».

Μάλιστα, ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβλεψε ότι θα υπάρξουν διεθνώς περισσότεροι περιορισμοί, λέγοντας πως «δεν θέλω να είμαι μάντης κακών αλλά σε λίγο και το να είσαι εμβολιασμένος δεν θα αρκεί. Θα πρέπει να κάνεις επιπλέον και test, και είναι και σωστό αυτό».

Νωρίτερα η τρίτη δόση

Στην επιβολή νέων περιορισμών συντείνει, κατά τον κ. Βενιζέλο, και το γεγονός ότι «η παραγωγή αντισωμάτων από τη δεύτερη δόση μειώνεται πιο γρήγορα από ό,τι υπολόγιζαν», οπότε «δεν πρέπει να κάνεις την τρίτη δόση σε έξι μήνες αλλά νωρίτερα, άρα και αυτό αρχίζει πια και το λέει η κυβέρνηση», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον αντίποδα, ως Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου υποστήριξε ότι «είναι μία έκτακτη περίσταση και όλα, το δημόσιο συμφέρον, η Αρχή της αναλογικότητας, η ερμηνεία του Συντάγματος, ο έλεγχος της συνταγματικότητας, πρέπει να εναρμονίζονται με την αξία του ανθρώπου τελικά και με την προστασία της ζωής που είναι συνάρτηση της αξίας του ανθρώπου, ο οποίος μπορεί να υπάρχει, να έχει προσωπικότητα, να έχει αυτονομία όταν διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις της επιβίωσής του».

Κληθείς να απαντήσει για τις επόμενες κινήσεις μπροστά και στην ανάδυση της παραλλαγής Omicron, «πρέπει να πολύ πιο οργανωμένη και με υψηλής ποιότητας υλικά η λειτουργία των test, των rapid test και των μοριακών όπου επιβάλλεται, με την διάχυση που πρέπει να υπάρχει» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, υπενθυμίζοντας ότι «ότι κηρύχθηκε πολύ νωρίς το τέλος της πανδημίας και υπήρξε υπερβολική χαλάρωση», οπότε το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών είναι, κατά τον κ. Βενιζέλο, «αναγκαίο και πρόσφορο και, εν στενή εννοία, ανάλογο».

«Κλαίω» για την Παρθένα Κουτμερίδου

Παράλληλα, ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «πρέπει να εξετασθεί το πού θα κινείται ο καθένας», αφού συνέχισε πώς «υπάρχουν οι εγγυήσεις που έχει καθορίσει, με σειρά αποφάσεών της, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα». Αντίθετα, «τα προβλήματα είναι οργανωτικά, ενημερωτικά, προβλήματα νοοτροπίας, συνωμοσιολογίας, φοβίας που πρέπει να αντιμετωπισθεί» σχολίασε, ενώ δεν έκρυψε την οδύνη του για την τραγική απώλεια της Παρθένας Κουτμερίδου. «Αυτό το πολύ αξιόλογο πλάσμα, το οποίο ήταν και νεαρή συνάδελφος μου στη νομική επιστήμη και κλαίω πραγματικά, μαζί με τους δικούς της, για την κατάληξη αυτή» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Υπό αυτό το πρίσμα, αντέτεινε ότι «η εκκλησιαστική διοίκηση να λάβει πάρα πολύ αυστηρά μέτρα» και αναφερόμενος ειδικά στην περίπτωση του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, «του εύχομαι να ξεπεράσει το πρόβλημα, από καρδιάς το εύχομαι» σημείωσε ο πρώην υπουργός, συμπεραίνοντας παράλληλα ότι «οδηγήθηκε εκεί επειδή έκανε επίδειξη συμπεριφοράς ανεμβολίαστου αντιστασιακού, όντας Επίσκοπος της Εκκλησίας». Ωστόσο, «δεν είναι η Εκκλησία το μεγάλο πρόβλημα, όταν έχεις πολλούς άλλους κύκλους, οι οποίοι κινούνται γύρω από το παιχνίδι των εμβολίων και της αντίστασης ως προς την πανδημία» εξήγησε ο κ. Βενιζέλος.

«Δικαιούται» άνοδο το ΠΑΣΟΚ

Με απόσταση λίγων εικοσιτετραώρων από το άνοιγμα της κάλπης για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, «εύχομαι επιτυχία, πραγματικά, σε αυτή την κρίσιμη διαδικασία και εύχομαι η Δημοκρατική Παράταξη να βρει το ρυθμό της, το βηματισμό της, το λόγο της, την επαφή της με την κοινωνία» σχολίασε ο κ. Βενιζέλος, θυμίζοντας ότι «είχα πει κάποτε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει όταν ανέβει η κοινωνία και αυτό πρέπει να το διεκδικήσει και να το πετύχει με την ηγεσία που θα επιλεγεί, αλλά και με το αφήγημα που πρέπει να ξεδιπλωθεί στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διψήφιας εκλογικής επίδοσης του κόμματος στο μέλλον, ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος απάντησε πως «το ελπίζω, το δικαιούται». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ακόμη ότι «το ΠΑΣΟΚ, ο χώρος αυτός είναι θύμα μίας κατάστασης την οποία πλήρωσε δυσανάλογα πολύ, διότι δεν είχε μόνον το ΠΑΣΟΚ ή κυρίως το ΠΑΣΟΚ την ευθύνη για την κρίση, για το ξέσπασμα της κρίσης, για τη συσσώρευση της κρίσης».«Από εκεί και πέρα, ακόμα και στη διαχείριση της κρίσης, τη συνεπέστερη θέση, με μεγάλο κόστος, την είχαν αυτές οι δυνάμεις, αυτή η παράταξη» υπενθύμισε ο κ. Βενιζέλος, ενώ ερωτηθείς για το αν θα προσέλθει στην κάλπη την ερχόμενη Κυριακή, «εγώ θα συμμετέχω όπως συμμετέχει κάθε πολίτης ο οποίος ενδιαφέρεται για το χώρο αυτό».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Σήμερα

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Σήμερα

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

Κώστας Καραμανλής: «Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει, δε θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία, θέλω την αλήθεια»

Σήμερα

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

Ένοπλη ληστεία σε εστιατόριο στο Χαλάνδρι

Σήμερα

Δύο άνδρες και δύο γυναίκες οι δράστες

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου – «Υπάρχουν ερωτήματα και σκοτεινά σημεία»

Σήμερα

«Εμφανίστηκε ένας νέος μάρτυρας» τονίζει ο Δημήτρης Χατζημιχάλης

Εξοργιστικό βίντεο στο TikTok: Λύκος σε πανικό τρέχει να σωθεί από αυτοκίνητο που τον καταδιώκει

Σήμερα

Ένα πραγματικά εξοργιστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.