E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ανδρουλάκης και Παπανδρέου θα δώσουν μάχη για την αρχηγία

Στον β’ γύρο και στο ενδεχόμενο συμμαχιών στρέφεται το ενδιαφέρον

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ανδρουλάκης και Παπανδρέου θα δώσουν μάχη για την αρχηγία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 6/12/2021 | 08:03

Στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη προέδρου του ΚΙΝΑΛ, στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον, καθώς καθοριστικές για το ποιος τελικά θα αναδειχθεί αρχηγός, θα είναι οι συμμαχίες που ενδεχομένως δημιουργηθούν.

Στον πρώτο γύρο την πρώτη θέση στην κούρσα κατέλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον Γιώργο Παπανδρέου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 91,77% των ψηφοδελτίων, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει συγκεντρώσει το 36,96%, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου έχει 27,82%.

Στην τρίτη θέση, με 26,03% ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ πολύ πιο πίσω ακολουθεί ο Παύλος Χρηστίδης με 3,25. Ο Χάρης Καστανίδης έλαβε 2,96% και ο Παύλος Γερουλάνος με 2,98%.

Μεγάλο ερωτηματικό είναι το αν ο Ανδρέας Λοβέρδος, που έχασε οριακά από τον Γιώργο Παπανδρέου, θα στηρίξει ανοιχτά κάποιον από τους άλλους δύο υποψηφίους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι στιγμής κανένας από του τέσσερις υποψηφίους που δεν πέρασαν στον επόμενο γύρο δεν έχει δηλώσει την στήριξή του σε κάποιον από τους δύο τελικούς υποψηφίους

Αξιοσημείωτο για την απήχηση της εκλογικής διαδικασίας και ίσως την προοπτική του ΚΙΝΑΛ είναι η υψηλή συμμετοχή των μελών και φίλων του κόμματος, καθώς σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2017, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 25%, από 212.000 στις 267.000 περίπου.

Τα αποτελέσματα

Το σύνολο των ψηφισάντων ήταν 267.967. Με καταμετρημένο το 91,77% (245.921) αυτού του συνόλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 90.250 και 36,96%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γιώργος Παπανδρέου ακολούθησε με 67.938 και 27,82%.

Και ο Ανδρέας Λοβέρδος στην τρίτη θέση με 63.553 και 26,03%.

Ο Παύλος Χρηστίδης κατέκτησε την τέταρτη θέση με 3,25% και 7930 ψήφους, ο Χάρης Καστανίδης 2,96% και 7233 ψήφους και ο Παύλος Γερουλάνος 2,98% και 7274.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μάχη στις Περιφέρειες

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μάχες ανά περιφέρεια. Ο νικητής των εκλογών επικράτησε σαρωτικά στην Κρήτη με 61,38%, με τον Γιώργο Παπανδρέου να έχει 24,69% και τον Ανδρέα Λοβέρδο να χάνει ουσιαστικά την δεύτερη θέση στη γενική μάχη με το μόλις 10,07% που έλαβε στο νησί.

Ο κ. Ανδρουλάκης κέρδισε καθαρά και τη Θεσσαλία με 36,37%, έναντι 29,45% του κ. Παπανδρέου και 23,1% του Ανδρέα Λοβέρδου.

Επίσης την Κεντρική Μακεδονία με 37,13%, έναντι 27,76% του Ανδρέα Λοβέρδου και 22,03% του κ. Παπανδρέου.

Κέρδισε και το Ιόνιο με σχεδόν 5 μονάδες από τον κ. Παπανδρέου και έξι από τον κ. Λοβέρδο.

Αλλά και τη Στερεά Ελλάδα με 35,69%, με τους κυρίους Παπανδρέου και Λοβέρδο να έχουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό (28,83 – 28,66).

Αλλά και στην Πελοπόνησο ήταν περίπου ίδια εικόνα με τον κ. Ανδρουλάκη να έχει 36,1% και τους Λοβέρδο, Παπανδρέου να ακολουθούν με 27,68 και 27,39 αντίστοιχα.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατάφερε να κερδίσει την Αττική, αλλά δεν ήταν αρκετή, όπως αποδείχθηκε να του δώσει τη δεύτερη θέση. Έλαβε ποσοστό 33,3%, με τον κ. Παπανδρέου να ακολουθεί με 29,39% και τον κ. Ανδρουιλάκη τρίτο με 27,81%.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε πολύ καλά στη Δυτική Ελλάδα, όπου ήταν πρώτος με πάνω από 38%, με τον κ. Ανδρουλάκη να ακολουθεί με πέντε μονάδες διαφορά και τον κ. Λοβέρδο να υστερεί πολύ, αφού κινήθηκε στο 21%.

Στο δήμο της Αθήνας επικράτησε ο κ. Παπανδρέου με 30,36%, με τους κυρίους Λοβέρδο και Ανδρουλάκη να ακολουθούν με ποσοστά 28,69% και 28,58% αντίστοιχα.

Τον δήμο Πειραιά κέρδισε ο κ. Λοβέρδος με 32,15% με τον κ. Ανδρουλάκη στο 31% και τον κ. Παπανδρέου στο 30,43%.

Οι πρώτες δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου

Από το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, με δήλωσή του έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η μάχη θα συνεχιστεί στον δεύτερο γύρο, στέλνοντας μάλιστα το μήνυμα ότι ο πρώτος γύρος ήταν καθοριστικός για την ενίσχυση της δυναμικής της παράταξης, ενώ ο δεύτερος για την τύχη και την ταυτότητα της παράταξης.

Η δήλωση Παπανδρέου

«Αυτή την Κυριακή πετύχαμε το στόχο να κινητοποιήσουμε μαζικά μεγάλο αριθμό προοδευτικών πολιτών.

Την άλλη Κυριακή οι πολίτες που σήμερα μας τίμησαν, με τη μεγαλειώδη συμμετοχή τους, αποφασίζουν για την τύχη της παράταξης.

Αποφασίζουν για το μέλλον.

Αποφασίζουν για την πορεία του κινήματος μας.

Αποφασίζουν για τις αξίες της και την προοδευτική της ταυτότητα.

Ευχαριστώ όλους για την συμμετοχή και σας καλώ στη μάχη της επόμενης Κυριακής».

Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει – Θα τιμήσω την εντολή για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία»

Από την πλευρά του, ο νικητής του πρώτου γύρου, Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε πως «το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει – Θα τιμήσω την εντολή για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία».

«Θέλω να ευχαριστήσω τους 270.000 που ήρθαν και μας τίμησαν σε αυτή τη μαζική διαδικασία. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνυποψηφίους μου, που αναμετρηθήκαμε με πολιτικό πολιτισμό και με ενότητα, κάτι που είναι η παρακαταθήκη της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά», είπε.

«Δύναμή μου είναι η βάση της παράταξης και όσοι την επιθυμούν περήφανη και ισχυρή. Θα τιμήσω την εντολή τους για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία. Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει» συμπλήρωσε ακόμη με νόημα.

Λοβέρδος: «Το ΠΑΣΟΚ έχει μέλλον – Συνεχίζω δυνατά με ενότητα και σεμνότητα»

«Το ΠΑΣΟΚ έχει μέλλον – Συνεχίζω δυνατά με ενότητα και σεμνότητα» είπε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Λοβέρδος, στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ.

«Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την ψυχή μου του εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που συμμετείχαν σε αυτή τη γιορτή της Δημοκρατίας. Θέλω να τους ζητήσω συγγνώμη για τις πολλές ώρες που περίμεναν για να συμμετάσχουν στην κάλπη μας» είχε αρχικά.

«Θέλω να πω όσο πιο δυνατά μπορώ ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μέλλον. Συνεχίζω δυνατά με σεμνότητα και ταπεινότητα» κατέληξε.

Μεγάλος νικητής η συμμετοχή

Ο μεγάλος νικητής πάντως των εκλογών είναι η μαζική προσέλευση του κόσμου στις κάλπες. Το ρεκόρ συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία χαροποίησε όλους τους υποψηφίους, αλλά και τους ψηφοφόρους, φίλους και μέλη του ΠΑΣΟΚ, που μπόρεσαν να μιλήσουν πάλι για μια δυνατή παράταξη που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο.

Η προσέλευση του κόσμου στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ ήταν τέτοια, που σύμφωνα με τα στοιχεία, τις απογευματινές ώρες ψήφιζαν κατά μέσο όρο 380 άνθρωποι κάθε λεπτό.

Συγκεκριμένα, μετά τις 11 το πρωί, ο ρυθμός έφτασε τους 500 ψηφοφόρους ανά λεπτό, ενώ έπεσε στους 430 ανά λεπτό μόνο αργά το μεσημέρι.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης συμμετοχής είναι το γεγονός ότι στις 14:20 είχαν ψηφίσει 150.000 άνθρωποι, ενώ την ίδια ώρα, στην εκλογή του 2017, είχαν ψηφίσει 109.000.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν τέτοια, που για κάποια εκλογικά κέντρα αποφασίστηκε να δοθεί σιωπηρή παράταση της ψηφοφορίας και μετά τις 20.00 το βράδυ. Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, αυτή η παράταση, έγινε αυστηρά για τα εκλογικά κέντρα που παρατηρείθηκε κοσμοσυρροή, για να μπορέσουν να ψηφίσουν όλοι οι πολίτες, ακόμη και μετά το τέλος του χρονικού ορίου.

Μέχρι τις 19.00 το απόγευμα που ήταν αρχικά προγραμματισμένο να κλείσουν οι κάλπες, υπολογίζεται ότι είχαν ψηφίσει 263.000 ψηφοφόροι. Στη συνέχεια δόθηκε παράταση μέχρι τις 20.00 και η σιωπηρή παράταση για μετά τις 20.00 στα εκλογικά κέντρα με κοσμοσυρροή.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

New York Times: Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν όλες τις πληροφορίες στη Ρωσία για το τρομοκρατικό χτύπημα

Σήμερα

«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν επέτρεψαν στις ΗΠΑ να διαβιβάσουν πληροφορίες για το σχέδιο των τρομοκρατών»

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη: Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Σήμερα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζητάνε οι μετανάστες και τους προσφέρουν οι γιατροί λόγω έλλειψης χρόνου, δίχως εξέταση

Στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας

Σήμερα

Βρίσκεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση

Κυψέλη: 145 προσαγωγές και 30 συλλήψεις αλλοδαπών σε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Σήμερα

«Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση» δηλώνει η Ελληνική Αστυνομία

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Σήμερα

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Σήμερα

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Σήμερα

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Σήμερα

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

par: 39
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.