LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς η Κίνα μπορεί να ελέγχει τον καιρό

Μια τεχνολογία που μάλλον χρησιμοποιεί για αρκετά χρόνια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/12/2021 | 00:46

Πώς η Κίνα μπορεί να ελέγχει τον καιρό
@wikipedia.org

Κι όμως συμβαίνει και αυτό. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας μπόρεσε να ελέγξει με επιτυχία τον καιρό στην Κίνα, ώστε την 1η Ιουλίου να εορταστούν τα 100 χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Εκείνη την ημέρα, πραγματοποιήθηκε σειρά εκδηλώσεων, με τους πολίτες να κατακλύζουν τη διάσημη πλατεία Τιενανμέν.

Η έκθεση του Πανεπιστημίου Τσινγκχουά αναφέρει ότι οι αρχές σε μια μεγάλη επιχείρηση εξασφάλισαν καθαρό ουρανό, ενώ περιόρισαν και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Σύμφωνα με τον Guardian, η κινεζική κυβέρνηση είναι ένθερμος υποστηρικτής της τεχνολογίας «cloud-seeding» («σπορά νεφών») από τότε που οι Ολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενήθηκαν στο Πεκίνο. Έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια από τότε ώστε να χειραγωγούν τον καιρό, είτε για την προστασία των αγροτικών περιοχών, είτε για τη βελτίωση του καιρού σε ημέρες σημαντικών γεγονότων.

Το cloud-seeding είναι μια τεχνική τροποποίησης του καιρού που προσθέτει χημικές ουσίες, όπως σωματίδια ιωδιούχου αργύρου, στα σύννεφα, οι οποίες προκαλούν συγκέντρωση σταγονιδίων νερού γύρω τους αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα βροχόπτωσης.

Η εφημερίδα South China Morning Post με άρθρο της μιλά για μια πρόσφατη έρευνα η οποία δείχνει ότι μια επιχείρηση σποράς νεφών, την προηγούμενη των εορτασμών για τα 100 χρόνια, προκάλεσε πτώση στα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η σημαντική αυτή εκδήλωση απειλούνταν από μια πρωτοφανή αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων και από τον συννεφιασμένο ουρανό, κατά τη διάρκεια ενός από τα πιο υγρά καλοκαίρια στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Τα εργοστάσια είχαν σταματήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα αρκετές ημέρες πριν, αλλά η έλλειψη αέρα δεν είχε βελτιώσει την κατάσταση. Έτσι μια δίωρη επιχείρηση cloud-seeding ξεκίνησε την παραμονή της εκατονταετηρίδας, με κατοίκους των γύρω περιοχών να αναφέρουν ότι είδαν πυραύλους. Οι πύραυλοι αυτοί μετέφεραν ιώδιο αργύρου στον ουρανό με σκοπό να ενταθούν οι βροχοπτώσεις.

Η τεχνητή βροχή που προέκυψε, σύμφωνα με τους ερευνητές, μείωσε τη ρύπανση περισσότερο από τα 2/3, με τον δείκτη ποιότητας του αέρα από τον ΠΟΥ να αλλάζει από μέτρια σε καλή. Το 2020 το Πεκίνο ανακοίνωσε πως θα επεκτείνει το πειραματικό πρόγραμμα διαχείρισης του καιρού σε μια περιοχή 1,5 φορά το μέγεθος της γειτονικής Ινδίας., η οποία καλύπτεται από τεχνητή βροχή ή χιόνι.

@wikipedia.org

Το Κρατικό Συμβούλιο της χώρας έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να έχει στα χέρια του ένα αναπτυγμένο σύστημα τροποποίησης του καιρού μέχρι το 2025, με τα επιστημονικά στοιχεία για την επιτυχία της τεχνολογίας αυτής να αυξάνονται. Ωστόσο, υπάρχει έντονα η ανησυχία ότι η αλλαγή του καιρού σε μια περιοχή μπορεί να διαταράξει τα καιρικά φαινόμενα αλλού.

Από το 2012 μέχρι το 2017, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι η Κίνα διέθεσε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας, που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση 233,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πρόσθετης βροχής.

Το 2019 αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι πρακτικές τροποποίησης του καιρού, συνήθως η εκτόξευση οβίδων με ιώδιο για να διαταραχθούν τα μέτωπα των δυσμενών καιρικών συνθηκών, είχαν συμβάλει στη μείωση του 70% των ζημιών από χαλάζι ετησίως στις γεωργικές περιοχές της Ξιντζιάνγκ.

Οι δραστηριότητες χειραγώγησης των καιρικών συνθηκών, είναι γνωστές ως «blueskying» και συνήθως εφαρμόζονται σε συνάρτηση με πολλών ειδών κοινωνικές αλλαγές, όπως το κλείσιμο εργοστασίων και άλλων ρυπογόνων βιομηχανιών αλλά και ενθάρρυνση ανθρώπων να μείνουν μακριά από τους δρόμους ή για να εγκαταλείψουν μια περιοχή, όπως αναφέρει ο δρ. Σιου Σεν Τσιέν του τμήματος γεωγραφίας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν, σε ένα δοκίμιο του 2019 για το Society+Space. Σύμφωνα με τον Τσιεν, οι αρχές της Κίνας χρησιμοποιούν τον κλιματικό έλεγχο εδώ και δεκαετίες, με τις προσπάθειες να ξεκινούν από το 1980. Λέει μάλιστα ότι η τεχνολογία δεν χρησιμοποιείται μόνο για εμπορικούς ή γεωργικούς, αλλά και για «προπαγανδιστικούς λόγους».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ 18.04.2024
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι 18.04.2024
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά 18.04.2024
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Χτες
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Χτες
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά

Η ιστορία του Παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης που κάηκε ολοσχερώς

Αρχιτεκτονική Χτες
Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς

Οι τρομακτικοί τρόποι που ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη

ΝΕΑ Χτες
Τα σενάρια μπορεί να γίνουν πραγματικά τρομακτικά

Πώς η κλιματική κρίση μεγαλώνει την ανισότητα των φύλων

Τεχνολογία Χτες
Οι γυναίκες και τα κορίτσια περνούν ακόμα πιο δύσκολα

Το παγκόσμιο απόθεμα εμβολίου κατά της χολέρας έχει εξαφανιστεί ενώ τα κρούσματα εξαπλώνονται

Τεχνολογία Προχτές
Η ανάγκη για εμβόλια και οι περιορισμένοι πόροι

Ο μαραθώνιος που ξεμπρόστιασε το νικητή του αγώνα

ΝΕΑ Προχτές
Αυτός είναι αναμφίβολα ο πιο ντροπιαστικός τίτλος στην καριέρα του νικητή

Tι συμβαίνει στη Δυτική Όχθη; Η κόλαση του πολέμου συνεχίζεται πέρα από τη Γάζα

ΝΕΑ Προχτές
Ο πόλεμος στη Γάζα έχει μεταμορφώσει και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη σε τόπο μάχης