E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Celebgate: Όταν δεκάδες celebrities έγιναν θύματα του «revenge ρorn»

Με έναν πολύ απλό τρόπο

Celebgate: Όταν δεκάδες celebrities έγιναν θύματα του «revenge ρorn»
@variety.com

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

O όρος «revenge ρorn» υπάρχει πριν το ίντερνετ αλλά με αυτό γιγαντώθηκε. Πριν έπρεπε κάποιος να κλέψει βιντεοκασέτες και να διαπραγματευτεί με κάποια εταιρεία, όπως έγινε στην περίπτωση του Tommy Lee και της Pamela Anderson. Με το ίντερνετ όμως ο καθένας μπορεί να ανεβάσει ένα βίντεο και μια φωτογραφία online. Αλλά και να χακάρει έναν ή περισσότερους λογαριασμούς.

Αυτό έγινε το 2014 με θύματα δεκάδες celebrities. Οι χάκερ χρησιμοποίησαν έναν πολύ συνηθισμένο τρόπο για να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς iCloud των celebrities, όπου οι φωτογραφίες συνήθως σώζονται αυτόματα. Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο email phising λοιπόν, προσποιούμενοι μια εταιρεία που τα θύματα γνώριζαν, οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση σε πάνω από 100 λογαριασμούς.

Πάνω από 500 γuμνές φωτογραφίες, κυρίως γυναικών, ανταλλάσσονταν ιδιωτικά για μερικές βδομάδες, μέχρι που στις 31 Αυγούστου δημοσιεύθηκαν αρχικά στην ιστοσελίδα 4chan και μετά μοιράστηκαν από χρήστες σε άλλα site, όπως το Imgur και το Reddit. Εκατομμύρια άνθρωποι είδαν της φωτογραφίες διάφορων celebrities, όπως η Jennifer Lawrence, η Kate Upton, η Kirsten Dunst, η Lea Michelle, η Ariana Grande, η Avril Lavigne, η Emily Ratajkowski κ.α.

https://footwearnews.com/2021/fashion/athletic-outdoor/kate-upton-tennis-skirt-tank-top-nike-workout-sister-1203113315/

@footwearnews.com

Τα περισσότερα sites που τις ανέβασαν, μετά από λίγες ώρες ή ημέρες τις κατέβασαν ζητώντας συγνώμη. Η Google αρχικά δεν έκανε κάτι για να τις κατεβάσει απ’ όλες τις πλατφόρμες της και απειλήθηκε με μήνυση ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Jennifer Lawrence έγινε η πρέσβειρα των θυμάτων και ακτιβίστρια στο ζήτημα του «revenge porn».

Σε μια συνέντευξή της στο Vanity Fair, έκανε λόγο για σeξουαλικό έγκλημα και πρόσθεσε πως «Όποιος είδε αυτές τις φωτογραφίες, διαιωνίζει ένα σeξουαλικό αδίκημα. Θα έπρεπε να σκύβετε το κεφάλι από ντροπή».

H Emily Ratajkowski δεν πίστευε το ίδιο. Όπως είπε στο περιοδικό GQ , δεν θεωρούσε ότι όποιος είδε τις φωτογραφίες είναι εγκληματίας. «Εγκληματίες είναι εκείνοι που τις έκλεψαν», είχε δηλώσει. Το FBI και η Apple έκαναν τη δική τους έρευνα. Το 2016 ο 36χρονος τότε Ryan Collins συμφώνησε να δηλώσει ένοχος στην κατηγορία της «μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε έναν προστατευμένο υπολογιστή για τη λήψη πληροφοριών». Η ποινή που το επιβλήθηκε ήταν μόλις 18 μήνες φυλάκισης. Από εκεί και μετά, ακόμα τέσσερις άνδρες, οι Edward Majerczyk, Emilio Herrera, George Garofano και Christopher Brannan, παραδέχθηκαν την ενοχή τους και καταδικάστηκαν σε ποινές από 8 έως και 34 μήνες.

Το συμβάν θεωρείται ως το πιο εκτεταμένο περιστατικό «revenge porn» στην ιστορία του διαδικτύου. Το «Celebgate» όπως ονομάστηκε το σκάνδαλο της διαρροής (δανειζόμενο το όνομά του από το σκάνδαλο Watergate), έγινε η αφορμή ώστε το «revenge ρorn» να τραβήξει την προσοχή και την ευαισθητοποίηση του κόσμου. Σύμφωνα με έρευνες στις ΗΠΑ, 1 στους 12 ενήλικες έχει πέσει θύμα εκβιασμού μέσω φωτογραφικού υλικού. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό και ευαίσθητο ζήτημα, με τα περιστατικά να αυξάνονται την περίοδο της πανδημίας και να οδηγούν ουκ ολίγες φορές τα θύματα στην αυτοκτονία.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πιο ρατσιστική

Πριν 11 ώρες

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Πριν 11 ώρες

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς

Πριν 11 ώρες

Θυσιάστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Προχτές

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Προχτές

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.