E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

5G: Είναι πραγματική απειλή για τις αεροπορικές εταιρείες;

Τι λένε οι επιστήμονες για αυτό το θέμα;

5G: Είναι πραγματική απειλή για τις αεροπορικές εταιρείες;
Φωτογραφία από τον χρήστη Alexis Ricardo Alaurin στο Pexels
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

Κυκλοφορούν αρκετές φήμες για φόβους εδώ και χρόνια σχετικά με τη διαταραχή που θα μπορούσε να προκαλέσει η ανάπτυξη του 5G στις αεροπορικές εταιρείες, καθώς ένα βασικό κομμάτι εξοπλισμού των αεροπλάνων χρησιμοποιεί ραδιοκύματα σε παρόμοιο εύρος ζώνης με αυτό που εκχωρείται στο 5G στις ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων, η British Airways, η Lufthansa, η Emirates, η Japan Airlines, η ANA και η Air India ανακοίνωσαν στις 19 Ιανουαρίου ότι απέσυραν πτήσεις τους, ενώ η Verizon και η AT&T, δύο μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ, συμφώνησαν να αναβάλουν την ανάπτυξη των υπηρεσιών 5G σε ορισμένα αεροδρόμια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είναι το 5G;

Το 5G είναι ο διάδοχος των δικτύων 4G, τα οποία επί του παρόντος παρέχουν συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο στα περισσότερα κινητά τηλέφωνα. Το 5G θα προσφέρει υψηλότερες ταχύτητες δεδομένων, επομένως αναμένεται να είναι πολύ πιο γρήγορο από το 4G, αλλά και να προσφέρει χαμηλότερη καθυστέρηση (χρόνος μετάδοσης για ένα πακέτο δεδομένων) και καλύτερο σήμα. Για τον χρήστη, αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να ανεβάζει και να κατεβάζει δεδομένα πιο γρήγορα, καθώς και να μπορεί να χρησιμοποιεί τα δεδομένα του κινητού του σε περισσότερες συσκευές ταυτόχρονα.

Γιατί λοιπόν ήταν πρόβλημα για τις αεροπορικές εταιρείες η ανάπτυξη του 5G;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 5G χρησιμοποιεί τη μεγαλύτερη ποσότητα ραδιοκυμάτων. Μια τοπική κεραία στο κινητό τηλέφωνο σας λαμβάνει ραδιοκύματα για να συνδέσει τη συσκευή σας στο διαδίκτυο. Αλλά αυτές οι ραδιοσυχνότητες είναι που προκαλούν την ανησυχία. Ως μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, τα ραδιοκύματα βρίσκονται στις χαμηλότερες συχνότητες, οπότε και συναγωνίζονται με άλλα κύματα που βρίσκονται εκεί.

Διαφορετικές χώρες χρησιμοποιούν διαφορετικά μέρη του ραδιοφάσματος για το δίκτυό του 5G. Στις ΗΠΑ, οι συχνότητες του ραδιοφάσματος που αντιστοιχούν στη χρήση του 5G είναι πολύ κοντά στις συχνότητες που χρησιμοποιούνται από τα ραδιοϋψόμετρα, που αποτελούν μέρους του λειτουργικού εξοπλισμού του εξοπλισμού των αεροπλάνων.

Τι είναι το ραδιοϋψόμετρο;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα ραδιοϋψόμετρο μετρά το υψόμετρο και λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο με τα γνωστά ραντάρ. Μετρά τον χρόνο που χρειάζεται για να ταξιδέψει μια δέσμη ραδιοκυμάτων από το αεροσκάφος στο έδαφος, να αντανακλαστεί στην επιφάνεια του και να επιστρέψει στο αεροσκάφος. Αυτό στην ουσία δίνει την ακριβή μέτρηση υψομέτρου, καθώς και πληροφορίες για την πλοήγηση και την ασφάλεια της πορείας του αεροπλάνου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όταν πραγματοποιούνται προσγειώσεις σε κακές συνθήκες ορατότητας, αλλά και για τα ελικόπτερα που πετούν σε χαμηλά υψόμετρα, καθώς και για την ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση του εδάφους και του τρόπους αποφυγής σύγκρουσης.

Είναι το 5G πρόβλημα για το Ηνωμένο Βασίλειο;

Μέχρι στιγμής, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη του δικτύου 5G. Στην Αγγλία και στην Ευρώπη, τα ραδιοϋψόμετρα λειτουργούν σε διαφορετική ραδιοσυχνότητα από αυτήν του 5G, σε απόσταση από το τμήμα του ραδιοφάσματος που χρησιμοποιείται από τα αεροσκάφη.

Επιπλέον, οι κεραίες σε χώρες εκτός των ΗΠΑ έχουν κλίση προς τα κάτω, για να περιοριστούν οι επιβλαβείς παρεμβολές στις πτήσεις. Ωστόσο, πρόσφατα , η Γαλλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε μια προειδοποίηση, συνιστώντας να απενεργοποιούνται οι συσκευές 5G κατά τη διάρκεια της πτήσης και ότι η χρήση τους θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε εσφαλμένες μετρήσεις υψομέτρου.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Σήμερα

Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Χτες

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

Χτες

Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Χτες

Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Προχτές

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Προχτές

O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά

Οι τρομακτικοί τρόποι που ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη

Προχτές

Τα σενάρια μπορεί να γίνουν πραγματικά τρομακτικά

Πώς η κλιματική κρίση μεγαλώνει την ανισότητα των φύλων

Προχτές

Οι γυναίκες και τα κορίτσια περνούν ακόμα πιο δύσκολα

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.