E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αττική Οδός: Τι συμβαίνει με τις 2.000 ευρώ και την ενδεχόμενη απαλλαγή της εταιρείας

Οι πολίτες που παρέμειναν επί ώρες εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό φαίνεται πως μπορούν να διεκδικήσουν και έξτρα ποσά ως αποζημίωση

Αττική Οδός: Τι συμβαίνει με τις 2.000 ευρώ και την ενδεχόμενη απαλλαγή της εταιρείας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 26/1/2022 | 15:38

Πλήθος οδηγών εγκλωβίστηκαν στο οδόστρωμα της Αττικής Οδού για πάρα πολλές ώρες θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους, καθώς οι συνθήκες που επικρατούσαν ήταν ιδιαίτερα αντίξοες.

Η απόφαση να δοθούν 2.000 ευρώ ως οριζόντια αποζημίωση από την εταιρεία που διαχειρίζεται την Αττική Οδό μοιάζει να μην έχει αντίκρισμα, καθώς αρκετοί από τους εγκλωβισμένους οδηγούς προχωρούν σε αγωγές, ενώ κάποιοι από αυτούς αρνούνται να λάβουν το ποσό αυτό και παραμένει άγνωστο αν απαλλάσσει την εταιρεία από διεκδικήσεις που θα προκύψουν στο μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο MEGA το βράδυ της Τρίτης, διαβεβαίωσε ότι οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν δεν χάνουν το δικαίωμα να κινηθούν νομικά κατά της εταιρείας.

Αποζημίωση έως και 100.000 ευρώ

Όπως εξήγησε (ΣΚΑΙ) ο πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, για την περίπτωση της Αττικής οδού, εάν κάποιος οδηγός στραφεί κατά της εταιρείας, μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση που αγγίζει έως και τις 100.000 ευρώ λόγω της ψυχικής οδύνης.

Η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά συμπλήρωσε πως αποτελεί αναντίρρητο δικαίωμα των πολιτών να διεκδικήσουν τις αστικές αποζημιώσεις, ειδικά εφόσον είχε κινδυνεύσει και η υγεία τους. Παράλληλα, σχολίασε πως με βάση τη νομική διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ενδέχεται να επιβληθεί στους υπευθύνους μέχρι και 15 χρόνια κάθειρξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέραν της ηθικής βλάβης, το άλλο θέμα αφορά στην πρόκληση υλικών ζημιών που υπέστησαν τα οχήματα όπως από πτώση δέντρου ή κολώνας, τα οποία είναι πάρα πολλά, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Σε αυτή την περίπτωση οι ασφαλιστικές εταιρίες, είπε, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα να αποζημιώσουν υποχρεωτικά τους πελάτες τους και έπειτα να στραφούν κατά εταιρειών, όπως αυτή της Αττικής Οδού, για να εισπράξουν τα χρήματα που απέδωσαν.

Παρέμβαση Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Για το ίδιο θέμα εξέδωσε ανακοίνωση ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως πέραν των πολιτικών ευθυνών των αρμοδίων φορέων, πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι ποινικές και αστικές ευθύνες που αναλογούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η οριζόντια και συμβολική παροχή ποσών, στα πλαίσια, προφανώς, της πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αποζημιωτική ευθύνη, που υπέχουν τόσο το Δημόσιο και οι ΟΤΑ, όσο και οι ιδιωτικές εταιρίες (π.χ. παραχωρησιούχοι, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ)» σημειώνεται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τις τελευταίες δύο ημέρες, οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Αττικής και των υπολοίπων περιοχών, που επλήγησαν από την κακοκαιρία, βίωσαν πρωτόγνωρες καταστάσεις, απαράδεκτες για ένα σύγχρονο κράτος που οφείλει να σέβεται και να προστατεύει τους πολίτες του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

» Πέραν των πολιτικών ευθυνών των αρμοδίων φορέων, πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι ποινικές και αστικές ευθύνες, που αναλογούν.

» Οι πληγέντες πολίτες δικαιούνται πραγματικής και πλήρους αποζημίωσης και ικανοποίησης της ηθικής τους βλάβης. Η οριζόντια και συμβολική παροχή ποσών, στα πλαίσια, προφανώς, της πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αποζημιωτική ευθύνη, που υπέχουν τόσο το Δημόσιο και οι ΟΤΑ, όσο και οι ιδιωτικές εταιρίες (π.χ. παραχωρησιούχοι, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ).

» Ο ΔΣΑ και τα μέλη του θα σταθούν αρωγοί στους πληγέντες.

» Είναι, τέλος, αυτονόητο ότι η Πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει χωρίς χρονοτριβή τα προβλήματα και τις ζημίες που προκλήθηκαν στις δημόσιες υποδομές, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα και με ασφάλεια η οικονομική και κοινωνική ζωή.

» 2. Η αδυναμία διενέργειας διαδικαστικών πράξεων, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων των πολιτών.

» Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να προβεί άμεσα στις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου όσες διαδικαστικές πράξεις δεν διενεργήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας και της μη λειτουργίας, εκ του λόγου αυτού, των Δικαστηρίων, να θεωρηθούν εμπρόθεσμες, ακόμη και εάν διενεργηθούν μετά την λήξη των εκτάκτων περιστάσεων και όσες προθεσμίες δεν κατέστη εφικτό να τηρηθούν για τους ίδιους λόγους, να μην χαθούν.

» Τούτο αφορά τις πολιτικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις, καθώς και όσες αφορούν σε διοικητικές προσφυγές ή άλλες ενέργειες ενώπιον διοικητικών αρχών. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις είχαν εισαχθεί και κατά την επαναλειτουργία των δικαστηρίων μετά την αναστολή των εργασιών τους λόγω COVID-19 (βλ. άρθρα 83, 84 ν. 4790/2021).

» Συγκροτήθηκε Επιτροπή του ΔΣ του ΔΣΑ με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού και των συμβούλων Φώτη Γιαννούλα, Σωτήρη Διαμαντόπουλου, Δημήτρη Λυρίτση και Θεόδωρου Μαντά, προκειμένου να συναντηθεί με την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης με αντικείμενο την προώθηση των απαιτούμενων νομοθετικών παρεμβάσεων».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

New York Times: Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν όλες τις πληροφορίες στη Ρωσία για το τρομοκρατικό χτύπημα

Χτες

«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν επέτρεψαν στις ΗΠΑ να διαβιβάσουν πληροφορίες για το σχέδιο των τρομοκρατών»

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη: Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Χτες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζητάνε οι μετανάστες και τους προσφέρουν οι γιατροί λόγω έλλειψης χρόνου, δίχως εξέταση

Στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας

Χτες

Βρίσκεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση

Κυψέλη: 145 προσαγωγές και 30 συλλήψεις αλλοδαπών σε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Χτες

«Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση» δηλώνει η Ελληνική Αστυνομία

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Χτες

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Χτες

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Χτες

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Χτες

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Χτες

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.