E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ουκρανία: Απειλούν οι ΗΠΑ ‑ Νύχτα μεταφέρει στρατό στα σύνορα ο Πούτιν

Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα δεν διαφαίνεται διέξοδος

Ουκρανία: Απειλούν οι ΗΠΑ ‑ Νύχτα μεταφέρει στρατό στα σύνορα ο Πούτιν
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 27/1/2022 | 08:45

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μπραντεφέρ Δύσης-Ρωσίας στο ουκρανικό μέτωπο. Ενώ Μόσχα, Κίεβο, Παρίσι και Βερολίνο δεσμεύθηκαν για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός στα ανατολικά της Ουκρανίας, το ενδεχόμενο μίας ανάφλεξης δεν μπορεί να αποκλειστεί. Από τη μεριά του, το ΝΑΤΟ έστειλε το μήνυμά του: «ελπίζουμε για το καλύτερο, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο». Πρόκειται για μήνυμα που δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Το κλίμα αβεβαιότητας επέτεινε και σύσταση της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο προς τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, επειδή η κατάσταση κρίνεται απρόβλεπτη. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απέστειλε γραπτές απαντήσεις στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Ρωσία για την εθνική της ασφάλεια, λόγω των κινήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ουάσινγκτον απέρριψε το αίτημα της Μόσχας να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία, ενώ αρνείται να δεσμευτεί ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί σ’ αυτή τη χώρα, φτάνοντας κοντά στη ρωσική πρωτεύουσα. Κατά τον Άντονι Μπλίνκεν, οι αμερικανικές απαντήσεις καθορίζουν μία διπλωματική οδό προς τα εμπρός, αλλά στην πραγματικότητα επιβεβαιώνουν το αδιέξοδο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να δημοσιοποιήσει τις αμερικανικές απαντήσεις. Δεσμεύθηκε, όμως, ότι για την ουσία και το περιεχόμενο της αντίδρασης της Ουάσινγκτον θα ενημερωθεί η κοινή γνώμη.

Παράλληλα, συνεχίζεται η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και από την πλευρά της Ρωσίας και από την πλευρά της Λευκορωσίας. Για τη δεύτερη περίπτωση με το πρόσχημα κοινών ασκήσεων. Συνεχίζεται, όμως, και η μεταφορά εξοπλισμού από χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, γεγονός που εκ των πραγμάτων κλιμακώνει την ένταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν απείλησε με αυστηρές κυρώσεις ακόμα και προσωπικά εναντίον του προέδρου Πούτιν, σε περίπτωση που οι Ρώσοι επιτεθούν στην Ουκρανία. Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, πως στη Δύση αποφεύγουν να πουν ότι η Μόσχα δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να επιτεθεί στην Ουκρανία, εάν το ΝΑΤΟ δεν επεκταθεί σ’ αυτή τη χώρα.

Αλλά και η απειλή του Αμερικανού προέδρου για επιβολή προσωπικών κυρώσεων στον Ρώσο ομόλογό του, είναι κάτι πρωτόγνωρο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απαντά σ’ αυτές τις απειλές, όπως και στην άρνηση της Ατλαντικής Συμμαχίας να δεσμευτεί ότι δεν καταστήσει την Ουκρανία χώρα-μέλος, μεταφέροντας με τρένα στρατιωτικές μονάδες και βαριά οπλικά συστήματα και μάλιστα το τελευταίο διάστημα αυτή η μεταφορά γίνεται νύχτα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά και εκείνες που έχουν μεταφερθεί στη Λευκορωσία για κοινές ασκήσεις, έχουν επιθετική διάταξη. Ας σημειωθεί ότι η Λευκορωσία μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για επίθεση στο Κίεβο, το οποίο απέχει μόνο 50 χλμ από τα σύνορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και όλοι ελπίζουν ότι στο τέλος θα επικρατήσει η διπλωματία, στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα δεν διαφαίνεται διέξοδος. Το μήνυμα που έχει στείλει ο πρόεδρος Πούτιν είναι σαφές: Εάν το ΝΑΤΟ επεκταθεί στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις θα επέμβουν. Δεδομένου ότι λόγω της γεωγραφίας έχουν πολύ μεγάλο στρατιωτικό πλεονέκτημα, το πιθανότερο είναι ότι η Ουάσινγκτον θα αποφύγει να ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη της Ουκρανίας, αφήνοντας, όμως, ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί στο μέλλον.

Προς το παρόν, ΗΠΑ, Βρετανία και Βαλτικές Χώρες σέρνουν πρώτες το χορό, στον οποίο αργά, αλλά σταθερά μπαίνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλες οι Δυτικές χώρες. Ακόμα και η Ιταλία, η οποία είχε παραμείνει σιωπηλή, δήλωσε ότι «θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ». Αυτό, βέβαια, αφορά και την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί είναι χώρα-μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, αλλά και επειδή σε περίπτωση σύρραξης θα καταστεί αναπόφευκτα στόχος, λόγω των αμερικανικών βάσεων στη Σούδα, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

New York Times: Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν όλες τις πληροφορίες στη Ρωσία για το τρομοκρατικό χτύπημα

Σήμερα

«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν επέτρεψαν στις ΗΠΑ να διαβιβάσουν πληροφορίες για το σχέδιο των τρομοκρατών»

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη: Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Σήμερα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζητάνε οι μετανάστες και τους προσφέρουν οι γιατροί λόγω έλλειψης χρόνου, δίχως εξέταση

Στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας

Σήμερα

Βρίσκεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση

Κυψέλη: 145 προσαγωγές και 30 συλλήψεις αλλοδαπών σε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Σήμερα

«Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση» δηλώνει η Ελληνική Αστυνομία

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Σήμερα

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Σήμερα

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Σήμερα

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Σήμερα

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.