E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

10 ατάκες από ταινίες που έχουν μπει στο λεξιλόγιό μας

Σίγουρα έχετε χρησιμοποιήσει κάποια από αυτές

10 ατάκες από ταινίες που έχουν μπει στο λεξιλόγιό μας
@hollywoodreporter.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Οι ταινίες δεν είναι μόνο ένας λαμπερός κόσμος. Είναι ένας φίλος που μας κρατά συντροφιά το βράδυ. Και πολλές φορές ανακουφιζόμαστε και αγαπάμε την παρουσία του.

Ταινίες από ταινίες διαφέρουν. Κάποιες από αυτές δεν ξεχνιούνται ποτέ. Όχι μόνο σαν σύνολο ιστοριών, αλλά και από ατάκες που περνούν στην καθημερινότητα και γίνονται κλασσικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι παρακάτω ατάκες έχουν σίγουρα περάσει στο αμερικάνικο, αλλά και στο παγκόσμιο λεξιλόγιο. Τις περισσότερες τις λέμε και εμείς, είτε μεταφρασμένες είτε αυτούσιες, χωρίς απαραίτητα να αναφερόμαστε στην ταινία.

You Talking to Me? (Taxi Driver)

Μια από τις πιο χρησιμοποιημένες ατάκες όλων των εποχών, είναι αυτή που ο Robert DeNiro κοιτάει τον καθρέφτη στην ταινία «Taxi Driver» και επαναλαμβάνει αυτή την ατάκα, παριστάνοντας μια φανταστική αντιπαράθεση. Οι περισσότεροι γι’ αυτόν άλλωστε τον λόγο το χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα. Προσποιούνται ότι μαλώνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Hasta La Vista, Baby (Terminator 2: Judgment Day)

Βασικά εδώ να πούμε την αλήθεια. Το «The Terminator» ήταν ένα franchise παραγωγής ατακών, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Υπάρχει και το «I’ ll Be Back» που είναι πολύ δημοφιλές και έχει μπει στην καθημερινότητα, αλλά τουλάχιστον για μια περίοδο πριν αρκετά χρόνια το «Hasta La Vista , Baby», είχε γίνει ψωμοτύρι σε παρέες φίλων. Οπότε το τιμούμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

There's no Place Like Home (The Wizard of Oz)

Αυτό από την άλλη, επειδή είναι και παλαιότερο, έχει μπει στο λεξιλόγιο μας και αυτούσιο αλλά και μεταφρασμένο. Ακούστηκε στην κλασσική ταινία του 1939 «The Wizard of Oz». Η Dorothy επιστρέφει σπίτι μετά την περιπέτεια της στο Oz λέγοντας αυτές τις 6 λέξεις που έμειναν στην ιστορία και έχουν γραφτεί σε μπλούζες, χαλιά, παντόφλες, κούπες και ένα σορό άλλα πράγματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

I’ m Gonna Make Him an Offer he Can’t Refuse (The Godfather)

Η θρυλική ατάκα του νονού Vito Corleone, τον οποίο υποδύεται με τεράστια δεξιοτεχνία ο Marlon Brando, είναι κλασσική πλέον όταν κάποιος σε ρωτάει κάτι σαν το «Και πως θα τον πείσεις;». Η απάντηση πολλές φορές είναι «Θα του κάνω μια πρόταση που δεν μπορεί να αρνηθεί». Είναι μια ατάκα με τέτοια αυτοπεποίθηση που έχει γίνει αγαπημένη.


You Can’t Handle the Truth (A Few Good Men)

Ο Tom Cruise αγορεύει και ο Jack Nicholson εξετάζεται στην ταινία «A Few Good Men». Όταν τα πράγματα στριμώχνονται και ο ανθυποπλοίαρχος Kaffey ζητά την αλήθεια, ο συνταγματάρχης Jessup του απαντάει ότι «Δεν μπορείς να αντέξεις την αλήθεια», εννοώντας πως ο κόσμος έχει ανάγκη σκληρούς ανθρώπους σαν τον ίδιο που πρέπει να φέρουν εις πέρας τη «βρώμικη» αλλά απαραίτητη δουλειά, από την οποία μερικοί επωφελούνται, αλλά είναι αδύναμοι να το παραδεχθούν.

I’ m the King of the World (Titanic)

Εδώ μιλάμε για μια αρκετά cheesy ατάκα, που χρησιμοποιείται κυρίως ειρωνικά. Κι όμως με αυτόν τον τρόπο, η ατάκα του Leonardo DiCaprio από την ταινία «Titanic» έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα 25 χρόνια μετά την προβολή της ταινίας. Ο νεαρός τότε Jack κατάφερε να μπει στο πλοίο που θα τον μετέφερε στη «Γη της Επαγγελίας» και στάθηκε στην πλώρη φωνάζοντας «Είμαι ο Βασιλιάς του Κόσμου». Κι εμείς μπορεί να κάναμε το ίδιο στη θέση του.

«Say Hello to My Little Friend» (Scarface)

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες του Al Pacino, είναι η ταινία «Scarface» του 1983. Εκεί ως Κουβανός δεν τα καταφέρνει και πολύ καλά με την προφορά και το αποτέλεσμα είναι κάθε ατάκα του να βγαίνει λίγο πιο cult απ’ ότι θα ήθελε. Βέβαια, όταν βγάζει το όπλο, με τα βουνά της κοκαΐνης να στέκονται πάνω στο γραφείο και να να βγάζει ένα μεγάλο όπλο λέγοντας την παραπάνω ατάκα, δεν χρειάζεται να έχεις εξεζητημένη προφορά για να γίνει cult.

«I See Dead People» (The Sixth Sense)

Όταν ο Shyamalan μας συστήθηκε ήταν για λίγα χρόνια σκηνοθέτης. Μετά μάλλον τα παράτησε. Μετά το οικογενειακό «Wide Awake», το 1999 αποφάσισε να ακολουθήσει με περισσότερη ζέση το είδος του θρίλερ. Και μας χάρισε μια πραγματικά αξέχαστη ταινία που έχει ήδη γράψει τη δική της ιστορία. Το «The Sixth Sense» με το αγοράκι που βλέπει νεκρούς ανθρώπους και τον παιδοψυχολόγο που το βοηθάει ώσπου γίνεται η μεγάλη ανατροπή, αν δεν είναι ήδη, θα γίνει σίγουρα κλασσικό. Η φράση πάντως είναι σίγουρα.

Well, Nobody ’s Perfect (Some Like it Hot)

Αυτή κι αν έχει χρησιμοποιηθεί. Το «Κανείς δεν είναι τέλειος» σίγουρα το έχετε πει ή το έχετε σκεφτεί όλοι μια τουλάχιστον φορά στη ζωή σας. Το ξέρατε ότι η δημοφιλία της φράσης προέρχεται από ταινία; Χρησιμοποιήθηκε ως τελευταία ατάκα στην ταινία του 1959, «Some Like it Hot», με πρωταγωνίστρια την αξεπέραστη Marilyn Monroe. Δεν χρειάζεται να είσαι σκληρός με τον εαυτό σου για ένα λάθος, κανείς δεν είναι τέλειος.

May the Force be With You (Star Wars)

Είναι η πιο συχνή φράση που χρησιμοποιείται στο πιο επιτυχημένο franchise όλων των εποχών. Πάρτε όποιο Star Wars θέλετε και σίγουρα θα το ακούσετε αρκετές φορές. Η Δύναμη (Force) είναι αυτή που κυβερνά ολόκληρο το σύμπαν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για καλό και για κακό. Αλλά για να τα καταφέρεις θα πρέπει να την έχεις μαζί σου. Στο Star Wars χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως αποχαιρετισμός, όταν κάποιος έφευγε σε μια δύσκολη αποστολή.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πότε θα κυκλοφορήσει η επόμενη ταινία του Λάνθιμου; Ξανά πρωταγωνίστρια η Έμμα Στόουν

Πριν 4 μέρες

Ο Γιώργος Λάνθιμος έγραψε το σενάριο μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου

Όταν η τέχνη ενοχλεί τη θρησκεία

Πριν 5 μέρες

Αμφιλεγόμενες καλλιτεχνικές απεικονίσεις του Ιησού και της Παναγίας που στην εποχή τους προκάλεσαν σάλο

Οι 5 καλύτερες στιγμές των βραβείων Όσκαρ 2024

Πριν 1 εβδομάδα

Περάσαμε πολύ ωραία μετά από αρκετά χρόνια

Superseχ: Η σειρά του Netflix για τη ζωή του Ιταλού ποpνοστάρ Rocco Sifredi

Πριν 1 εβδομάδα

Μια εντελώς διαφορετική ματιά στη ζωή του

Η συγκινητική ιστορία του άστεγου Sylvester Stallone και του σκύλου του

Πριν 1 εβδομάδα

Η ζωή του σταρ δεν ήταν πάντα γεμάτη φώτα

8+1 ελληνικές ταινίες που καθόρισαν την πολιτιστική μας κουλτούρα και τις γνωρίζουν παγκοσμίως

Πριν 1 εβδομάδα

Από τα εμβληματικά έργα του Θόδωρου Αγγελόπουλου μέχρι τις διεθνώς πλέον αναγνωρισμένες ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου

par: 32
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.