E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σeξουαλική αγωγή σε όλο τον κόσμο: Πού γίνεται σωστά και πού την έχουν ξεχάσει

Σeξουαλική αγωγή σε όλο τον κόσμο: Πού γίνεται σωστά και πού την έχουν ξεχάσει
Netflix

Με αφορμή τα δικά μας, ελληνικά μαθήματα προγεννητικής αγωγής

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση 1/2/2022 | 00:22

Το να μάθεις στα παιδιά για την αναπαραγωγική διαδικασία και το σeξ είναι αναμφισβήτητα ένα απίστευτα τρομακτικό αλλά σημαντικό έργο. Με την ολοένα αύξηση της έμφυλης βiας, της σeξουαλικής εκμετάλλευσης, της παραβίασης της γενετήσιας αξιοπρέπειας των παιδιών, το μάθημα αυτό δεν θα έπρεπε να εστιάζει στο "πώς γεννιούνται τα παιδιά" αλλά σε όσα βρίσκονται γύρω από το θέμα ταμπού.

Είναι επίσης κάτι που το εκπαιδευτικό σύστημα καμίας χώρας δεν φαίνεται να το έχει κατακτήσει πλήρως. Κάθε χώρα έχει τα ελαττώματά της στη σeξουαλική διαπαιδαγώγηση, ωστόσο ορισμένες έχουν πιο δυσάρεστες συνέπειες από άλλες αφού όσο λιγότερα γνωρίζουμε, τόσο πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίσουμε προβλήματα υγείας όπως ΣΜΝ ή με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. 

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται ένα γενικότερο ενδιαφέρον σχετικά με τη σeξουαλική εκπαίδευση ως μέσο βελτίωσης του φύλου για την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευημερία των ατόμων – ιδιαίτερα των παιδιών, των εφήβων και των νέων. Είναι πλέον αναγνωρισμένο από πολλούς διεθνείς φορείς πως όλα τα παιδιά και οι νέοι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλη για την ηλικία τους εκπαίδευση επάνω στο θέμα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυτή η εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει μαθήματα και διαλέξεις για τις κοινωνικές, συναισθηματικές και φυσικές πτυχές της σeξουαλικότητας.

Η ενημέρωση των εφήβων αποδεικνύεται καταλυτική στις επιλογές τους και διαπιστώνεται πως πραγματικά, κάνει τη διαφορά - όπου γίνεται σωστά, τα ποσοστά αμβλώσεων είναι μικρότερα, και το ίδιο ισχύει και για τις σeξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Ωστόσο δεν ξέρουμε πολλά για τα μαθήματα αυτά στις άλλες χώρες, και επειδή σε πολλές χώρες το μάθημα είναι προαιρετικό, καταλαβαίνετε πως είναι κάτι που συχνά παραμελείται, αν όχι είναι εντελώς ξεχασμένο.

ΗΠΑ

Τα προγράμματα των σχολείων των ΗΠΑ διαφέρουν πολύ από σχολείο σε σχολείο και από πολιτεία σε πολιτεία. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, λίγο λιγότερο από τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ περιλαμβάνουν εκπαίδευση για τον HIV στα προγράμματά τους. Δίνεται καθοδήγηση στα σχολεία στις περισσότερες πολιτείες, αλλά οι σχολικές περιφέρειες είναι αυτές που θα αποφασίσουν αν το μάθημα θα γίνει ή όχι.

Γερμανία

Η Γερμανία έχει κάνει τη σeξουαλική διαπαιδαγώγηση υποχρεωτικό μέρος του σχολικού προγράμματος. Πολλοί γονείς το υποστηρίζουν, αλλά άλλοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις της διδασκαλίας των παιδιών για το σeξ σε τόσο μικρή ηλικία. Η σeξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι υποχρεωτική στη Γερμανία από το 1992.

Σκανδιναβία

Οι Ολλανδοί αρχίζουν να διδάσκουν στα νηπιαγωγεία το πώς γεννούν τα ζώα και περνούν σιγά σιγά στα υπόλοιπα.Το γενικό ήθος στην Ολλανδία είναι ότι η σeξουαλικότητα είναι ένα φυσικό μέρος της ανθρώπινης ζωής και ως τέτοιο πρέπει να διδάσκεται. Η Νορβηγία έχει το "Puberteten", μια χαρούμενη σειρά βίντεο σeξουαλικής αγωγής που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών. Και, στη Σουηδία, τα παιδιά του δημοτικού σχολείου παρακολουθούν βίντεο για τα ιδιωτικά τους μέρη (τα οποία αποκαλούν snoop και snippa) πριν ασχοληθούν με τα υπόλοιπα θέματα στις μεταγενέστερες τάξεις. Τόσο η Νορβηγία όσο και η Ολλανδία έχουν μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης εφήβων στον κόσμο.

Αγγλία

Η εκπαίδευση επάνω στο «σeξ και τις σχέσεις» είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές 11 ετών και άνω. Συχνά, όμως, αυτά τα μαθήματα υποβαθμίζονται στα σχολεία και απλώς γίνονται στο τέλος του έτους ως μια ημερήσια διάλεξη. Επίσης, οι γονείς έχουν την επιλογή να αφαιρέσουν τα παιδιά τους από την τάξη εάν αντιτίθενται στο θέμα - και πολλοί το κάνουν.

Νότια Αφρική

Η σeξουαλική διαπαιδαγώγηση στη σημερινή Νότια Αφρική είναι καλύτερη από ό,τι έκανε το Απαρτχάιντ, όταν ο κύριος στόχος ήταν να αποθαρρύνει τις σeξουαλικές συναντήσεις μεταξύ των φυλών. Όμως, αυτό δεν λέει πολλά. Στο επίσημο πρόγραμμα σπουδών «Life Orientation» της Νότιας Αφρικής, το σeξ παρουσιάζεται ως κάτι άκρως επικίνδυνο.

Λατινική Αμερική

Γενικά, οι άνθρωποι σκέφτονται τη Λατινική Αμερική ως ενα παθιασμένο μέρος αλλά κάθε περιοχή έχει τα δικά της θέματα. Η Αργεντινή, για παράδειγμα, παρέχει δωρεάν αντισυλληπτικά για όλους 14 ετών και άνω. Το Ελ Σαλβαδόρ έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης εφήβων. Η Κούβα όμως έχει μάθημα σeξουαλικής αγωγής από την προσχολική ηλικία μέχρι το Πανεπιστήμιο και έχει μικρά ποσοστά τόσο εφηβικής εγκυμοσύνης όσο και ΣΜΝ. 

Κίνα
Η κινεζική σeξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι εκτός μερικών εξαιρέσεων εντελώς απούσα. Με τον μεγάλο αριθμό των αμβλώσεων και των αυξημένων μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) να αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό, κάτι πρέπει σαφώς να αλλάξει.

Iταλία

Στην Ιταλία, η σeξουαλική εκπαίδευση παραμένει προαιρετική. Ενώ μερικά σχολεία παρέχουν σeξουαλική διαπαιδαγώγηση σε εφήβους στο σχολείο, αυτό εξαρτάται από τη βούληση των διευθυντών των σχολείων και τείνει να επικεντρώνεται αποκλειστικά στις βιολογικές πτυχές, μάλλον παρά σε οποιοδήποτε ευρύτερο ψυχολογικό, κοινωνικό ή συναισθηματικές πτυχές της σeξουαλικής εκπαίδευσης.

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σήμερα έμαθα: Πως προέκυψε ο όρος «τζακ ποτ»

Πριν 8 ώρες

Ένα πολύ συγκεκριμένο παιχνίδι

Οι άνθρωποι που αναζητήθηκαν περισσότερο στο Google

Πριν 8 ώρες

Αυτά τα ονόματα έχουν ψάξει πιο πολύ οι άνθρωποι στη δημοφιλή μηχανή αναζήτησης

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε η Monica Bellucci

Πριν 8 ώρες

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1964

6 ασυνήθιστα γυναικεία πρότυπα ομορφιάς της ιστορίας

Χτες

Αρκετά περίεργα trends σε σχέση με τα σημερινά

Σαν σήμερα: Η ιστορία πίσω από τη Σκότλαντ Γιαρντ

Χτες

Ξεκίνησε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1829

Αυτό είναι το πιο στοιχειωμένο νησί του κόσμου

Προχτές

Είναι γεμάτο περίεργα μεταφυσικά φαινόμενα!

Η ιστορία του προφυλακτικού

Προχτές

Από τα έντερα ζώων στο καουτσούκ.

Οι γυναίκες πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών στην Ευρώπη

Προχτές

Ποιες χώρες έχουν γυναίκα επικεφαλής

>
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.