E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Όταν οι δονητές χρησιμοποιούνταν ως ιατρικά εργαλεία

Η ιστορία του πασίγνωστου sex toy

Όταν οι δονητές χρησιμοποιούνταν ως ιατρικά εργαλεία

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ

Ποια είναι η ιστορία πίσω από το αγαπημένο "παιχνίδι" των γυναικών και όχι μόνο;

Κάποτε η χρήση του δεν ήταν αυτή που φαντάζεσαι ...

Δόνηση για την υγεία

Ο πρώτος ηλεκτρομηχανικός δονητής ήταν μια συσκευή που ονομαζόταν "percuteur" που εφευρέθηκε από τον Βρετανό γιατρό Joseph Mortimer Granville στα τέλη της δεκαετίας του 1870 ή στις αρχές της δεκαετίας του 1880. Ο Granville σκέφτηκε ότι η δόνηση τροφοδοτούσε το ανθρώπινο νευρικό σύστημα και ανέπτυξε το διατρητικό μηχανισμό ως ιατρική συσκευή για την τόνωση των άρρωστων νεύρων. Αρνούνταν να το χρησιμοποιήσει στις γυναίκες και προοριζόταν μόνο για άντρες. Έπειτα, η χρήση του στην ιατρική επιστήμη σταμάτησε.

Δωρεάν διανομή ως μέσο εκσυγχρονισμού

Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι κατασκευαστές πουλούσαν δονητές ως συνηθισμένες ηλεκτρικές οικιακές συσκευές. Τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι δεν ήταν τόσο εμφανή τότε, όσο είναι σήμερα: Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν επικίνδυνη και ακριβή, αλλά υποσχόταν ενθουσιασμό και εκσυγχρονισμό. Τα ηλεκτρικά προϊόντα, όπως η ραπτομηχανή και τα πλυντήρια, έγιναν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ανερχόμενης μεσαίας τάξης. Οι δονητές ήταν μια άλλη λαμπερή νέα τεχνολογία, που χρησιμοποιείται για να πουλήσει στους καταναλωτές με την προοπτική της σύγχρονης ηλεκτρικής διαβίωσης. Ακριβώς όπως οι τράπεζες μοίραζαν δωρεάν τοστιέρες για το άνοιγμα λογαριασμών όψεως τη δεκαετία του 1960, τη δεκαετία του 1940 η Υπηρεσία Ηλεκτρισμού της Υπαίθρου (Rural Electrification Administration ) διένειμε δωρεάν δονητές για να ενθαρρύνει τους αγρότες να ηλεκτρίζουν τα σπίτια τους. Αυτές οι σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές δε θεωρήθηκαν σεξoυαλικά παιχνίδια.

Εκείνη την εποχή, οι χρήστες όλων των ηλικιών δονούνταν σχεδόν σε κάθε μέρος του σώματος, χωρίς σεξoυαλική πρόθεση. Οι δονητές έκαναν τις οικιακές εργασίες ευκολότερες, καταπραΰνοντας τους πόνους των κουρασμένων νοικοκυρών, ηρεμώντας τις κραυγές των άρρωστων παιδιών και αναζωογονώντας τα σώματα των εργαζομένων. Εφαρμόστηκαν σε κουρασμένες πλάτες και πονεμένα πόδια, αλλά και στο λαιμό, για να θεραπεύσουν τη λαρυγγίτιδα, στη μύτη, για να ανακουφίσουν το μπούκωμα και άλλα πολλά. Η δόνηση υποσχέθηκε να ηρεμήσει το στομάχι των μωρών με κολικούς και να διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών σε φαλακρούς άνδρες. Θεωρήθηκε ακόμη ότι βοηθά στην επούλωση σπασμένων οστών.

Μια διαφήμιση του 1910 στη New York Tribune δήλωνε ότι «Η δόνηση διώχνει την ασθένεια, όπως ο ήλιος διώχνει την ομίχλη». Το 1912, ο δονητής Hamilton Beach "New-Life" κυκλοφόρησε με έναν οδηγό χρήσης 300 σελίδων με τίτλο "Υγεία και πώς να την αποκτήσετε", προσφέροντας μια θεραπεία για τα πάντα, από την παχυσαρκία και τη σκωληκοειδίτιδα έως τη φυματίωση και τον ίλιγγο. Όπως υποδηλώνουν τέτοιες διαφημίσεις, οι δονητές δεν ήταν τυπικές ιατρικές θεραπείες, αλλά "κράχτες" για  εναλλακτική ιατρική που δεν εκπλήρωσαν τις υποσχέσεις τους. Ωστόσο, οι θεραπείες τους πουλήθηκαν κατά εκατομμύρια.

Το 1915, η Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης έγραψε ότι «η επιχείρηση δονητών είναι μια αυταπάτη και μια παγίδα. Αν έχει κάποιο αποτέλεσμα είναι στην ψυχολογία».

Μια θεραπεία για την "ασθένεια" του αυνανισμoύ

Η μελετήτρια των σεξoυαλικών παιχνιδιών Hallie Lieberman επισημαίνει ότι σχεδόν κάθε εταιρεία δονητών στις αρχές του 20ου αιώνα πρόσφερε φαλλικά εξαρτήματα που «θα θεωρούνταν άσεμνα αν πωλούνταν ως δονητές». Αντιθέτως, αυτές οι συσκευές υποτίθεται ότι θεράπευαν αιμορροΐδες, δυσκοιλιότητα, κολπίτιδα, τραχηλίτιδα και άλλες ασθένειες που εντοπίζονται στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό. Το Hamilton Beach, για παράδειγμα, πρόσφερε έναν «ειδικό ορθικό εφαρμοστή» με «επιπλέον κόστος 1,50 $» και συνέστησε τη χρήση του στη θεραπεία «Ανικανότητας», «Αιμορροΐδες» και «Πρωκτiκές παθήσεις».

Οι δύο πιο εξέχοντες μελετητές της ιστορίας των δονητών, η Rachel Maines και η Hallie Lieberman, υποστηρίζουν ότι οι δονητές ήταν πάντα κρυφά σεξoυαλικοί, ενώ θεωρήθηκε ότι ο αυνανισμoς προκαλεί ασθένειες όπως η ανικανότητα στους άνδρες και η υστερία στις γυναίκες. Η ασθένεια του αυνανισμoύ ήταν μια αρκετά τυπική ιδέα στις αρχές του 20ου αιώνα. Μια από τις θεωρίες που έχει διασωθεί είναι η ιδέα ότι ο αυνανισμoς θα σε κάνει να τυφλωθείς...

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.