E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καλοκαίρι στη Ρώμη: Τι να κάνεις και τι να μην κάνεις

H πόλη που οι Έλληνες ταξιδιώτες αγαπούν να πηγαίνουν ξανά και ξανά!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 11/6/2023 | 02:12

Καλοκαίρι στη Ρώμη: Τι να κάνεις και τι να μην κάνεις
pexels

Οι διακοπές στη Ρώμη το καλοκαίρι μπορούν να είναι μια εκπληκτική εμπειρία. Η Ρώμη είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία, μνημεία και πολιτισμό που παραμένουν μαγευτικά ανεξάρτητα από την εποχή που θα βρεθείς εκεί. Το καλοκαίρι, η πόλη γεμίζει με τουρίστες που επιθυμούν να εξερευνήσουν τα αξιοθέατα της αλλά και να δοκιμάσουν επικά street food!

Ένας από τους πιο γνωστούς προορισμούς στη Ρώμη είναι η Πλατεία Αγίου Πέτρου και η Βασιλική του Αγίου Πέτρου, η οποία αποτελεί το κέντρο του Καθολικού Χριστιανισμού. Τα εντυπωσιακά κτίρια, τα μνημεία και οι αίθουσες των μουσείων του Βατικανού είναι από τα κύρια αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθεί κανείς. Ένας άλλος δημοφιλής προορισμός είναι το Κολοσσαίο, ένα αρχαίο αμφιθέατρο που χρησιμοποιήθηκε για αγώνες στην Αρχαία Ρώμη. Εκεί, θα έχεις την ευκαιρία να ζήσεις την αίσθηση της Αρχαίας Ρώμης και της ιστορίας της.

Η Ρώμη διαθέτει επίσης μεγάλη ποικιλία από μουσεία και ρωμαϊκά μνημεία, πλατείες, μπαρ, εστιατόρια και γραφικά καφέ που θα απολαύσεις υπέροχες στιγμές. Εννοείται ότι την περίοδο του καλοκαιριού στην Ιταλική πρωτεύουσα συμβαίνουν πολλά δρώμενα. Φεστιβάλ, συναυλίες και άλλα πράγματα που αξίζει να παρακολουθήσεις. Για το φαγητό, το ξέρεις ήδη ότι η Ρώμη έχει άπειρα ωραία σημεία για φαγητό. Street food, πιο ψαγμένα, αυθεντικά Ιταλικά αλλά και κουζίνες από όλο τον κόσμο! 

Παρακάτω θα βρεις μία μικρή λίστα με το τι να κάνεις και τι να μην κάνεις στις διακοπές σου στη Ρώμη, για να σου μείνει το καλοκαίρι αξέχαστο!

Κάνε μια βόλτα στο Lungo Il Tevere

Στις όχθες του ποταμού Τίβερη, από την Piazza Trilussa έως την Porta Portese, θα βρεις πολλές διασκεδαστικές δραστηριότητες από τις 5 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου. Πρόκειται για το φεστιβάλ Lungo il Tevere και είναι γεμάτο με περιοδικές εκθέσεις, μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα για να κάνεις το καλοκαίρι σου όσο πιο διασκεδαστικό γίνεται.

Η καλύτερη ώρα για το Lungo Il Tevere είναι γύρω στις 8 το βράδυ, ώστε να απολαύσεις ποτό ή δείπνο σε ένα από τα πολλά μπαρ και εστιατόρια και στη συνέχεια να δεις όλα τα διαφορετικά περίπτερα. Από το ψητοπωλείο Brace, μέχρι το Osteria Ergo για ρωμαϊκή κουζίνα και ζωντανή μουσική και το υπέροχο Timo για καλοκαιρινά κοκτέιλ- ποτά και μπιφτέκια στο Rec 23 Burgers & Cocktails και το Spanish Yard για ισπανικά τάπας, θα περάσεις μια υπέροχη βραδιά!

Κάνε ημερήσια εκδρομή ή απόδραση σε παραλίες κοντά στη Ρώμη

Αν πας στη Ρώμη μέσα στο καλοκαίρι, το να περάσεις μερικές μέρες σε μια κοντινή παραθαλάσσια πόλη είναι μια τέλεια ιδέα! Μπορείς να περάσεις κάποιες ημέρες στο πανέμορφο νησί Ponza, που απέχει μόλις δυόμιση ώρες από τη Ρώμη. Στην Ponza, εξερεύνησε τους κρυστάλλινους παραθαλάσσιους ορμους με βάρκα, χάζεψε τα ηλιοβασιλέματα και απόλαυσε αυτό το κλίμα των ιταλικών καλοκαιρινών διακοπών.

Αν αντίθετα μπορείς να αφιερώσεις λίγες ώρες ή μία μόνο μέρα στην παραλία, κατευθύνσου σε μία από τις παραθαλάσσιες πόλεις κατά μήκος των ακτών του Λάτσιο για να χαλαρώσεις σε αμμώδεις παραλίες και να απολαύσεις τους πιο αργούς ρυθμούς της ιταλικής καλοκαιρινής ζωής.

Περιηγήσου στα πάρκα της Ρώμης

Εκτός από τα εντυπωσιακά ρωμαϊκά μνημεία και αξιοθέατα της Ρώμης, η πόλη είναι γεμάτη με όμορφα πάρκα για να ξεφύγεις από τη ζέστη του καλοκαιριού. Και το καλύτερο είναι ότι είναι τόσο μεγάλα και βρίσκονται σε κεντρική τοποθεσία, ώστε να μπορείς εύκολα να τα προσεγγίσεις από όπου κι αν βρίσκεσαι. Όλα τα πάρκα της Ρώμης έχουν πάρει το όνομά τους από μια βίλα: Villa Borghese, Villa Ada, Villa Doria Pamphilj.

Συγκεκριμένα, πήραν το όνομά τους από τις οικογενειακές βίλες όπου κατοικούσαν αυτές οι ισχυρές αριστοκρατικές οικογένειες. Το μεγαλύτερο πάρκο στη Ρώμη είναι η Villa Doria Pamphilj, στην οποία μπορείς να έχεις πρόσβαση από πολλά σημεία, όπως η Via di San Pancrazio. Αλλά το πιο διάσημο είναι η Villa Borghese, στην οποία μπορείς να έχεις πρόσβαση από την Piazza del Popolo, μεταξύ πολλών άλλων σημείων.

Μην πας στο Κολοσσαίο ή το Βατικανό χωρίς να έχεις αγοράσει εισιτήρια από πριν

Ίσως αυτό να είναι το πιο σημαντικό από αυτά που δεν πρέπει να κάνεις όταν επισκέπτεσαι τη Ρώμη. Αν είσαι ο τύπος του ταξιδιώτη που του αρέσει να σκέφτεται ελεύθερα, μισεί να κάνει σχέδια και λατρεύει να δρα χωρίς πρόγραμμα, τότε εδώ θα πρέπει να συμβιβαστείς. Η Ρώμη υποδέχεται περισσότερους από 9 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο και πραγματικά δεν θα ήθελες να χάσεις τον πολύτιμο χρόνο σου στην πόλη πίσω από γεμάτες κόσμο ουρές!

Μην νοικιάσεις αυτοκίνητο

Αν είσαι από τους ανθρώπους που το αυτοκίνητό σου αποτελεί προέκτασή σου, μπορεί να μπεις στον πειρασμό να πας κατευθείαν να νοικιάσεις αυτοκίνητο όταν προσγειωθείς στη Ρώμη. Η πόλη όμως είναι ένα τόσο πυκνό δίκτυο δρόμων, πλατειών και μνημείων που καλύπτουν χιλιάδες χρόνια αστικής ανάπτυξης. Έτσι, η προσπάθεια να οδηγήσεις εκεί μπορεί γρήγορα να γίνει ένας εφιάλτης.

Δεν θα μπορέσεις να φτάσεις στα κύρια αξιοθέατα και σίγουρα δεν θα βρεις πουθενά να παρκάρεις. Οπότε πάρε μαζί σου παπούτσια για περπάτημα!

Μην επισκεφθείς τα μνημεία της Ρώμης σε ώρες αιχμής

Η Ρώμη είναι πολύ γεμάτη ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Και τίποτα δεν καταστρέφει περισσότερο τον ρομαντισμό μιας επίσκεψης στο Πάνθεον, τα Ισπανικά Σκαλοπάτια ή τη Φοντάνα ντι Τρέβι από το να στριμωχτείς μαζί με χιλιάδες άλλους ανθρώπους που έχουν την ίδια ιδέα. Οπότε φρόντισε να προγραμματίσεις την επίσκεψή σου, κάποια ώρα της ημέρας χωρίς πολύ κόσμο.

Μην περιοριστείς στο κέντρο της Ρώμης

Υπάρχουν τόσα πολλά να δεις και να κάνεις στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης που μπορεί να μπεις σε πειρασμό να περάσεις όλο σου το χρόνο εκεί. Σίγουρα δε θα ξεμείνεις από πράγματα να κάνεις, αλλά αν περιοριστείς στο ιστορικό κέντρο, θα χάσεις την ατελείωτη ποικιλία που κάνει την πόλη τόσο συναρπαστική.

Η Ρώμη είναι κάτι πολύ περισσότερο από τα αστικά μουσεία, γι' αυτό φρόντισε να κάνεις τουλάχιστον δύο εκδρομές σε μερικές από τις πιο προαστιακές συνοικίες της πόλης, όπου ζουν στην πραγματικότητα οι περισσότεροι ντόπιοι. Θα ανταμειφτείς με μια πολύ διαφορετική ατμόσφαιρα γεμάτη από ζωντανά μπαρ και εστιατόρια, υπέροχη τέχνη του δρόμου και τη φασαρία μιας από τις πιο ζωντανές πόλεις της Ευρώπης.

Μην πέσεις σε tourist traps

Στη Ρώμη μπορείς να βρεις φαγητό σε όλες τις τιμές. Αν ξέρεις πού να πας, οι γαστρονομικές εμπειρίες θα σε εκπλήξουν ευχάριστα. Αυτό που μπορείς να κάνεις για να μην πέσεις σε κάποια «παγίδα», είναι να αναζητήσεις από πριν στο internet, στέκια που αξίζουν την επίσκεψή σου ή να ζητήσεις από κάποιον ντόπιο να σε ενημερώσει για τα καλύτερα μαγαζιά.  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind 26.04.2024
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets 26.04.2024
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους

Ta vegan εστιατόρια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink 26.04.2024
Όλα είναι πεντανόστιμα!

3 fashion trends που θα δεις πολύ στους δρόμους τώρα

Style 26.04.2024
Δοκίμασέ τα κι εσύ και θα δεις πως θα γίνουν αγαπημένα σου

8+1 ιδέες για καλό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Πάσχα 26.04.2024
Ξεχωριστές εμπειρίες, βόλτες και ξεναγήσεις

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι Χτες
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style Χτες
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!

Οι τροφές που προκαλούν εξάψεις

Body+Mind Χτες
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις σε ειδικές περιπτώσεις

Ταβερνάκια με νόστιμους μεζέδες στα Δυτικά

Food Χτες
Όμορφα στέκια για να απολαύσεις νοστιμιές σε φιλικό περιβάλλον

Spring Nail Trends: Τι παίζει στα nail salons αυτή την εποχή

Style Προχτές
Πάρε ιδέες για το επόμενο μανικιούρ σου

Η ελληνική πόλη ‑ φάντασμα στην Ιταλία που προκαλεί δέος από τότε που έχει ερημώσει

Ταξίδια Προχτές
Μπορείς να την επισκεφτείς, αλλά όχι να μείνεις