E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αυτοί είναι οι μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου

Ποιοι είναι... οι πρώτοι των πρώτων στις λίστες

Αυτοί είναι οι μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 5/8/2023 | 10:29

«Σκελετούς και φαντάσματα» έκρυβαν (και πάλι) οι περιβόητες λίστες μεγαλοφειλετών που δημοσιοποίησε την Παρασκευή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Αν και η ανακοίνωση συνοδεύεται από ΑΦΜ, διευθύνσεις και ονόματα, λιγοστά είναι τα γνωστά πρόσωπα που ξεχωρίζουν πια στις λίστες αυτές, παρότι έχει διπλασιαστεί στα τελευταία χρόνια ο αριθμό οφειλετών με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ (από περίπου 13.000 ΑΦΜ εταιριών και φυσικών προσώπων το 2011 σε 27.007 το 2023) ενώ έχουν τριπλασιαστεί τα (άγνωστα) ονόματα αλλοδαπών, που φτάνουν πλέον τα 1.000 από συνόλου 10.168 φυσικών προσώπων σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα χρέη μόνων αυτών των ΑΦΜ, ξεπερνούν πλέον το ασύλληπτο ποσό των 142 δισεκατομμύρια ευρώ –συνολικά όσο οι προϋπολογισμοί του ελληνικού κράτους για δύο χρόνια.

Δείτε ΕΔΩ τα Φυσικά πρόσωπα

Δείτε ΕΔΩ τα Νομικά πρόσωπα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πρώτοι των πρώτων

Αν και λιγοστά, ορισμένα πρόσωπα ξεχωρίζουν κάπως ακόμα, όπως της Βασιλικής Τσοχατζοπούλου που προστέθηκε φέτος (με χρέη στην εφορία 300 χιλιάδων ευρώ) μετά την διαγραφή του ονόματος του Άκη Τσοχατζόπουλου (αλλά και των 1,6 εκατ. ευρώ που χρωστούσε ως το 2017).

Παραμένουν όμως ονόματα όπως του Θωμά Λιακουνάκου ή του Πέτρου Κυριακίδη, γνωστών για τις επιχειρηματικές σχέσεις και δραστηριότητες που είχαν αναπτύξει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σταθερά όπως σε όλα τα τελευταία δώδεκα χρόνια που ανακοινώνεται η σχετική λίστα, «πρωταθλήτρια» αναδεικνύεται η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ Χρηματιστηριακή, η οποία οφείλει από μόνη της σχεδόν το 10% όλων των χρεών που έχουν αφήσει «στα βιβλία» της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων οι 10.168 μεγαλοφειλέτες, αλλά και οι 16.839 εταιρίες (νομικά πρόσωπα) που φιγουράρουν μεταξύ των οφειλετών με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας.

Ακολουθούν (σταθερά επίσης) η "πάλαι ποτέ" Ολυμπιακή Αεροπορία που χρωστάει ακόμα χρέη 2,5 δισ. ευρώ, καθώς και «μικρές στο μάτι» αλλά μεγάλες στα χρέη –πλην όμως ανύπαρκτες πια- εταιρίες, όπως η Carrera εμπορίας κινητών τηλεφώνων στη Μιχαήλ Βόδα στην Αθήνα που χρωστά εδώ και χρόνια 1,5 δισ. ευρώ, η εταιρία Αγιομαυρίτης με φωτογραφικά είδη στον Πειραιά και χρέη 1,1 δισ., καθώς και χιλιάδες άλλες που συνδέονται κυρίως με εικονικές ή «τριγωνικές» συναλλαγές και απάτες «τύπου carousel» με σκοπό την κλοπή του ΦΠΑ.

Αμετακίνητοι παραμένουν επίσης στις λίστες αγροτικοί συνεταιρισμοί, αθλητικά σωματεία (ορισμένα με το παλαιό τους ΑΦΜ), αλλά ακόμα και εταιρίες του δημοσίου όπως ο Ιππόδρομος (ΟΔΙΕ) -με εξαίρεση μόνον ίσως τον ΟΣΕ του οποίο διεγράφησαν προ μηνών με νόμο χρέη 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Άνθρακες» τα χρέη…

Στα χρόνια που πέρασαν όμως υπάρχουν και αλλαγές (σε πρόσωπα ή στα ποσά) εν σχέσει με τις «λίστες» που είχαν ανακοινωθεί τα προηγούμενα χρόνια -η τελευταία ήταν το 2019.

Για παράδειγμα:

- αν και ουσιαστικά ανύπαρκτη πια, η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή παραμένει 1η στη λίστα, αλλά τα χρέη αλλάζουν και εκτινάσσονται διαρκώς σε νέα …αστρονομικά ύψη! Στην εταιρία επεβλήθη το μεγαλύτερο φορολογικό πρόστιμο στην ιστορία του ελληνικού κράτους το 2008 (κατόπιν δικαστικής απόφασης για εμπλοκή της στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων το 2005) ύψους 5 δισ. ευρώ. Αλλά από τότε σπάει συνεχώς κάθε ρεκόρ χρέους στη χώρα μας. Ως το 2019 είχε φτάσει να χρωστάει λόγω τόκων και προσαυξήσεων 10,5 δισ. ευρώ. Σήμερα χρωστάει στην Εφορία … 13,2 δισ. ευρώ (!) από τα 142,6 δισ. ευρώ που αθροιστικά χρωστούν όλοι οι 27.007 μεγαλοφειλέτες σε ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ μαζί. Το ποσόν προσαυξάνεται συνεχώς και άλλο, παρότι η εταιρία έχει κλείσει (βρίσκεται σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης) εδώ και πάνω από μια δεκαετία ήδη. Και φυσικά δεν πληρώνει, αλλά ούτε βρίσκει το δημόσιο τίποτα για να εισπράξει (χρήματα, ακίνητα, αξιόγραφα κλπ). Για αυτό η οφειλή συνεχίζει να προσαυξάνεται όλο και περισσότερο, σχεδόν 1 δισ. ευρώ επιπλέον από χρόνο σε χρόνο.

- από τη λίστα με τα φυσικά πρόσωπα, ο μεγαλύτερος οφειλέτης στη λίστα σήμερα πλέον είναι ένα ονόματι Kosta Chris, που το 2019 χρωστούσε συνολικά 176 εκατομμύρια ευρώ αλλά σήμερα χρωστάει πια… 1,033 δισ. ευρώ. Το μυστηριώδες αυτό πρόσωπο, του οποίου η τύχη αγνοείται από τις φορολογικές αρχές, βαρύνεται με υποθέσεις λαθρεμπορίας που, όπως λέγεται, εκκρεμούσαν αλλά με τους αργούς ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας, τελεσιδίκησαν μόλις πρόσφατα.

- για να κατακτήσει την πρώτη θέση ο Kosta Chris όμως εν έτει, χρειάστηκε να «εξαφανιστεί» από τη λίστα (για λόγους που δεν δημοσιοποιούνται) ο περιβόητος πρώην λογιστής από την Θεσσαλονίκη, Νικόλαος Κασιμάτης, ο οποίος προ δεκαετίας εξέτισε μεν βαριά ποινή φυλάκισης για απάτες ΦΠΑ και χρέη που το 2011 ήταν 952 εκατ. ευρώ (560 εκατ. ευρώ πρόστιμο και 390 εκατ. ευρώ προσαυξήσεις) αλλά το 2017 και στην τότε ανακοίνωση στοιχείων μεγαλοφειλετών ήταν πρώτος με χρέη ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έκτοτε αγνοείται η τύχη και των χρεών του, αφού έπαψαν να δημοσιοποιούνται.

- «λείπει» όμως φέτος και ο δεύτερος επί χρόνια στη λίστα (μετά τον Κασιμάτη) μεγαλοφειλέτης, Ευάγγελος Σιέμπος, που χρωστούσε 320 εκατ. ευρώ το 2011, αλλά έφτασαν στα 460 εκατ. ευρώ το 2017. Ούτε για αυτόν και τα χρέη του υπάρχουν επίσημα στοιχεία στην Εφορία ή στο ΓΕΜΗ. Ήταν κάτοικος Εξωτερικού και τα χρέη του προέρχονταν επίσης από τελωνειακά πρόστιμα και λαθρεμπορία.

- στη θέση του πλέον, δεύτερο στις λίστες μεγαλοφειλετών βρίσκουμε το όνομα APOSTOLIDΕS PANAY του ΔΗΜ, με χρέη που το 2010 ήταν 235 εκατ. και φέτος έφτασαν στα 990 εκατ, ευρώ, τα οποία προέρχονται και αυτά από τελωνειακές παραβάσεις και λαθρεμπορία.

Ουκ αν λάβοις….

Όλα τα παραπάνω πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στις λίστες, ακόμα και αν είναι εν ζωή, εδώ και δεκαετίες δεν δίνουν πλέον «σημεία ζωής» στην εφορία και στην αγορά. Είτε ως «μπροστινοί» και «αχυράνθρωποι» όμως σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας, είτε ως «εγκέφαλοι» και μέσα από τη φυλακή ακόμα, το δημόσιο δε βρίσκει να εισπράξει τίποτε.

Αντιθέτως, διαγράφηκαν πλέον και δεν εμφανίζονται τα ονόματα του ιδρυτού της Express Service Ιωάννη Ραπτόπουλου που πέθανε το 2021, ενώ ως το 2019 χρωστούσε ακόμη 136 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Παράταση μέχρι τις 21.00 στην εκλογική διαδικασία

Σήμερα

Κατά μια ώρα σε σχέση με την αρχική

Αρτα: Τραγική κατάληξη για πατέρα και γιο που αγνοούνταν

Σήμερα

Έπεσαν σε χαράδρα με το αυτοκίνητο

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: 100.000 ψήφισαν μέχρι τις 16.00

Σήμερα

Αθρόα προσέλευση για την ανάδειξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Κάλυμνος: Ανδρας εντοπίστηκε νεκρός στη θάλασσα

Σήμερα

Ξεκίνησε κολυμπώντας από τις τουρκικές ακτές

Κατήγγειλε τον πατέρα της για βιασμό στην Αχαΐα: Η οικογένεια αναμένεται να καταθέσει εναντίον της

Σήμερα

Η 23χρονη κόρη του τον κατήγγειλε στις Αρχές, περιγράφοντας όλα όσα ισχυρίζεται ότι της έχουν συμβεί

Γνωστός ράπερ καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκισης για δολοφονία

Σήμερα

Ο MHD έγινε γνωστός για την ανάμειξη της τραπ και της δυτικοαφρικανικής μουσικής, το λεγόμενο «Afro trap»

Η Μαρία Σάκκαρη επανήλθε δριμύτερη: Κατέκτησε το Guadalajara Open

Σήμερα

Μετά από αρκετά προβλήματα που είχε αντιμετωπίσει το τελευταίο διάστημα, τα οποία είχαν οδηγήσει και στην πρόσφατη έκρηξή της

Παραλίγο τραγωδία στη Φθιώτιδας: 29χρονος ΑμεΑ έπεσε με το αναπηρικό καροτσάκι του στη θάλασσα

Σήμερα

Διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Λαμίας, όπου και νοσηλεύεται με μηχανική υποστήριξη

par: 21
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.