E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

California Dreamin: 1 Τραγούδι, 10 Ερμηνείες

Το κλασσικό τραγούδι των Mamas & The Papas και η ιστορία του

California Dreamin: 1 Τραγούδι, 10 Ερμηνείες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ

Το «California Dreamin'» περιλαμβάνεται στο άλμπουμ των Mamas and the Papas «If You Can Believe Your Eyes And Ears».

Πρόκειται για ένα απόλυτα κλασικό τραγούδι, από τα πιο διάσημα και πολυπαιγμένα τραγούδια της δεκαετίας του 1960, που αποτελεί την επιτομή του folk-rock εκείνης της εποχής και που εδραίωσε τους Mamas & the Papas στο πάνθεον της μουσικής ιστορίας.

Οι στίχοι του μιλάνε για έναν άντρα που μέσα στο κρύο χειμωνιάτικο τοπίο λαχταρά τη ζεστασιά της Καλιφόρνιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιστορία του «California Dreamin'» ξεκίνησε μία μελαγχολική χειμωνιάτικη νύχτα του 1963 στη Νέα Υόρκη, όπου ζούσε το νιόπαντρο ζεύγος του 28χρονου John Phillips και της 19χρονης Michelle. Οι λέξεις «California Dreamin'» στριφογύριζαν συνέχεια στο μυαλό του John, ο οποίος δούλευε επίμονα πάνω στις συγχορδίες προκειμένου να αποδώσει τη μελαγχολία του τραγουδιού. Καθώς βαρέθηκε να το δουλεύει μόνος του, με την κιθάρα στα χέρια και πριν ακόμα ανατείλει ο ήλιος, ξύπνησε τη Michelle για να τον βοηθήσει να ολοκληρώσει το τραγούδι. Η Michelle ήταν κουρασμένη και στην αρχή αρνήθηκε αλλά τελικά υποχώρησε. Αργότερα δήλωσε μάλιστα ότι ήταν το καλύτερο ξύπνημα της ζωής της.

Michelle Phillips: Αναμφισβήτητα είχε πάρει μερικά χάπια. Εγώ ήθελα να συνεχίσω τον ύπνο μου, αλλά μου είπε ότι αν σηκωνόμουνα και συνεργαζόμουνα μαζί του κάποια μέρα θα τον ευγνωμονούσα.

Ο κρύος χειμώνας στη Νέα Υόρκη, τουλάχιστον για τα δεδομένα της Michelle που ήταν από την ηλιόλουστη Καλιφόρνια, καθώς και η νοσταλγία που ένιωθε για την πατρίδα της, έδωσαν την αρχική έμπνευση στον John Phillips ώστε να γράψει τους πρώτους στίχους του τραγουδιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Michelle Phillips: Μέναμε στο Albert Hotel, κοντά στην Washington Square. Δεν είχα δει ποτέ χιόνι πριν και δεν είχα πάει ποτέ στην ανατολική ακτή. Ήταν άθλια!

Ο τραγουδοποιός και τραγουδίστής Barry McGuire ήταν αυτός που βοήθησε το συγκρότημα να υπογράψει το πρώτο τους συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρία Dunhill Records γι’ αυτό και του προσέφεραν να ηχογραφήσει το “California Dreaming” προκειμένου να τον ευχαριστήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Barry McGuire (στη φωτογραφία είναι αριστερά από τους Mamas & the Papas) ηχογράφησε την πρώτη εκδοχή του «California Dreamin'» έχοντας στις δεύτερες φωνές τους Mamas & the Papas και ένα σόλο στη φυσαρμόνικα αντί για το φλάουτο. Αυτό θα ήταν το επόμενο single του Barry McGuire μετά την επιτυχία που γνώρισε με το «Eve Of Destruction» και μπορείτε να ακούσετε την ηχογράφηση του πατώντας εδώ.

Όμως οι Mamas & the Papas αποφάσισαν να δοκιμάσουν να ηχογραφήσουν κι αυτοί το τραγούδι, με τον Denny Doherty να κάνει τα βασικά φωνητικά. Η ηχογράφηση του «California Dreamin'» έγινε σ' ένα στούντιο στο Hollywood με παραγωγό τον Lou Adler και το αποτέλεσμα ήταν τόσο εντυπωσιακό ώστε αποφασίστηκε να κυκλοφορήσει σε single με τους Mamas & the Papas, αναβάλλοντας την κυκλοφορία της εκτέλεσης του McGuire, ώστε να μην υπάρξει ανταγωνισμός από τον καθιερωμένο καλλιτέχνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρακάτω συγκεντρώσαμε 10 από τις καλύτερες ερμηνείες, σύμφωνα με την άποψη μας, πάνω στο κλασσικό τραγούδι των Mamas & The Papas:

 

  1. Bobby Womack (1968, άλμπουμ «Fly Me To The Moon». Η εκτέλεση αυτή έφτασε στο Νο 43 των Η.Π.Α. και το 2003 χρησιμοποιήθηκε σε διαφήμιση του αυτοκινήτου Saab).
  2. Four Tops (1969, άλμπουμ «Soul Spin»).
  3. Lee Moses (1971, άλμπουμ: «Time And Place»)
  4. Jose Feliciano (1968, άλμπουμ «Feliciano!» ενώ κυκλοφόρησε και στη β' πλευρά του επιτυχημένου single «Light My Fire»)
  5. Eddie Hazel (1977, εκτέλεση διάρκειας 6 λεπτών, περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Game, Dames And Guitar Thangs». Η εκτέλεση αυτή κυκλοφόρησε και σε single έχοντας στη β' πλευρά μία ορχηστρική εκδοχή του τραγουδιού).
  6. Monophonics (2018)
  7. Amason (2016)
  8. Saw Blades (2007, άλμπουμ «Influence». έγινε διάσημο όταν ακούστηκε στην σειρά «Californication»)
  9. Sia (2015, από το soundtrack της ταινίας «San Andreas»)
  10. George Benson (1971, από το άλμπουμ «White Rabbit»)

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eurovision 2024: Σε αυτή τη θέση θα εμφανιστεί η Ελλάδα στον β` ημιτελικό

Προχτές

Η Μαρίνα Σάττι θα διαγωνιστεί στον Β` Ημιτελικό του διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί στις 9 Μαΐου, με το τραγούδι «Ζάρι»

3 ταινίες που πρέπει να δεις αν λατρεύεις τα roadtrips

Πριν 4 μέρες

Ώρα να εμπνευστείς το επόμενο ταξίδι σου!

3 ταινίες για την τεχνητή νοημοσύνη που πρέπει να δείτε

Πριν 1 εβδομάδα

Εξερευνώντας τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης

Από τη Madonna ως την Ariana Grande, βίντεο κλιπ που θεωρήθηκαν βλάσφημα

Πριν 1 εβδομάδα

Βίντεο Κλιπ που προκάλεσαν διαμάχες

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.