E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η επίσημη ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

1891: Ο James Naismith δημιουργεί ένα νέο παιχνίδι, το Basketball

Σαν σήμερα: Η επίσημη ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1891 – Ο James Naismith δημιουργεί ένα νέο παιχνίδι, το Basketball

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η 1η Δεκεμβρίου του 1891, θεωρείται ως η ημερομηνία της γέννησης του Μπάσκετ, αν και πολλοί αναφέρουν την 21η Δεκεμβρίου, γιατί τότε διεξήχθη ο πρώτος αγώνας στην ιστορία του αθλήματος.

Ο πάστορας και γυμναστής στο κολλέγιο Springfield της Μασαχουσέτης, James Naismith, ήθελε να απασχολεί τους μαθητές του με ένα άθλημα κλειστού χώρου, προκειμένου να αποφύγει τον βαρύ χειμώνα της Νέα Αγγλίας. Είχε διάφορες ιδέες αλλά τις απέρριψε. Εντελώς συμπτωματικά, βρήκε την χρήση του καλαθιού στο γραφείο του, μια υπέροχη ιδέα για την γέννηση ενός νέου αθλήματος. Τοποθέτησε λοιπόν το καλάθι στο γυμναστήριο, βάλθηκε να βρει κάποιους κανόνες που θα διέπουν την «εφεύρεσή» του και άρχισε να μαθαίνει το παιχνίδι στους μαθητές του, που έδειξαν από την αρχή έναν ενθουσιασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 21 Δεκεμβρίου διεξήχθη και ο πρώτος αγώνας. Είχε 13 κανόνες και πέντε βασικές ιδέες. Αρχικά το καλάθι δεν είχε τρύπα και κάποιος στεκόταν στην κορυφή, ώστε να βγάζει την μπάλα ύστερα από κάθε καλάθι. Αργότερα, κάποιος είχε την ιδέα να ανοίξουν μια μικρή τρύπα στον πάτο του καλαθιού και με την βοήθεια ενός ραβδιού, έσπρωχναν την μπάλα για να ξαναβγεί από πάνω. Έπρεπε να περάσουν 15 χρόνια, για να φτάσουμε στην σιδερένια μπασκέτα με το διχτάκι, σχεδόν όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Μέχρι το 1920, υπήρχαν εκατοντάδες ομάδες, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των ΗΠΑ, με την Διακολλεγιακή Αθλητική Ένωση να οργανώνει και να υπερασπίζεται το νέο άθλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δημιουργία του «μαγικού κόσμου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σήμερα το NBA έγινε το 1946. Το Μπάσκετ είχε ήδη γίνει Ολυμπιακό άθλημα από το 1936, 4 χρόνια μετά την ίδρυση της FIBA από οκτώ χώρες. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η Ελλάδα, που αγκάλιασε το νέο άθλημα από πάρα πολύ νωρίς.

Το πρώτο παιχνίδι στην Ελλάδα έγινε το 1918 στην ΧΑΝ Αθηνών, στο οποίο συμμετείχε και ένα μαθητής του James Naismith στο κολλέγιο του Springfield, ο Μάικ Στεργιάδης. Το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα έγινε το 1930, με πρωταθλητή τον Άρη Θεσσαλονίκης.

Σήμερα το Μπάσκετ παίζεται σε όλο τον κόσμο και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα, ίσως μόνο πίσω από το ποδόσφαιρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1913 – Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Ύστερα σχεδόν από έναν αιώνα από την απελευθέρωση της Ελλάδας, το ένδοξο και μεγαλύτερο νησί της, ενώθηκε με την ηπειρωτική χώρα. Την 1η Νοεμβρίου ο Σουλτάνος παραιτείται από κάθε δικαίωμα κυριαρχίας του νησιού και την 1η Δεκεμβρίου γίνεται και επίσημα η ένωση.

Η Κρήτη έζησε με οθωμανική κατοχή από το 1669, όταν ο Βεζύρης Κιοπρούλης εισήλθε στον Χάνδακα (Ηράκλειο). Οι Κρητικοί δεν έσκυψαν ποτέ το κεφάλι, κάτι που φαίνεται και από τις εξεγέρσεις, και αυτή του 1692 αλλά και εκείνη το 1770. Το 1821, οι Κρητικοί εντάχθηκαν στον αγώνα της Επανάστασης, όμως η πολυάριθμη παρουσία Τούρκων και Τουρκοκυπρίων στο νησί, έκανε τον αγώνα τους πολύ δύσκολο.

Ακολούθησαν τα κινήματα του 1833 και του 1841 και η «Μεγάλη κρητική Επανάσταση?», το 1866 έως το 1869. Η Κρητικοί δεν έκατσαν ποτέ με στα θέλοντας να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό. Στην «Επανάσταση του 1897-1898», κατάφεραν να αποκτήσουν την αυτονομία τους, με τις ευλογίες των τότε «Μεγάλων Δυνάμεων» , μετά τις απίστευτες ωμότητες που διέπραξαν οι βαζιβουζούκοι (Τούρκοι άτακτοι) στο Ηράκλειο στις 25 Αυγούστου του 1898. Στις 2 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου και ο τελευταίος τούρκος στρατιώτης εγκατέλειπε το κρητικό έδαφος.

Για 15 χρόνια η Κρήτη ήταν υπό την προστασία των «Μεγάλων Δυνάμεων». Στο διάστημα αυτό ιδρύθηκε η «Κρητική Πολιτεία», με Ύπατο Αρμοστή τον πρίγκιπα Γεώργιο και κυβέρνηση με έξι μέλη, πέντε χριστιανούς και έναν μουσουλμάνο. Το ποσοστό των μουσουλμάνων στην Κρήτη εκείνη την περίοδο άγγιζε το 25%. Η μορ΄φη που αναδείχθηκε εκείνη την περίοδο ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που ήρθε σε σύγκρουση με τον πρίγκιπα Γεώργιο. Αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης ήταν η «Επανάσταση της Θερισού» το 1905, με κύριο αίτημα την ένωση με την Ελλάδα. Το κίνημα της Θερισού, ανέτρεψε τον πρίγκιπα Γεώργιο και στην θέση του ως Ύπατος Αρμοστής, τοποθετήθηκε ο πολιτικός Αλέξανδρος Ζαΐμης.

Η νικηφόρα έκβαση των Βαλκανικών Πολέμων και οι χειρισμοί του τότε πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, επιτάχυνε τις εξελίξεις το 1913. Ο σουλτάνος παραιτείται από κάθε δικαίωμα στο νησί, αρχικά με την Σ»Συνθήκη του Λονδίνου» τον Μάιο και αργότερα με ιδιαίτερη συνθήκη, την 1η Νοεμβρίου του 1913. Η επίσημη ένωση έγινε την 1η Δεκεμβρίου του 1913, με την ανταλλαγή πληθυσμών να ολοκληρώνεται δέκα χρόνια αργότερα και τους μουσουλμάνους της Κρήτης να εγκαθίστανται κυρίως στα παράλια της Μικράς Ασίας.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Βουτιά στις ασιατικές αγορές ‑ Ανοδικά το πετρέλαιο

Πριν 8 ώρες

Νευρικότητα και στο οικονομικό πεδίο μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πριν 8 ώρες

Θρίλερ στη Μέση Ανατολή

«Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ για τη γρίπη των πτηνών: Ο ένας στους δύο που κολλάει, πεθαίνει

Χτες

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι κατέγραψε σε 23 χώρες συνολικά 889 κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους και 463 θανάτους

Νέο βίντεο – ντοκουμέντο από τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους

Χτες

Χρειάστηκαν 14 δευτερόλεπτα από την άφιξη του δράστη μέχρι την επίθεση

Το βίντεο – ντοκουμέντο που έφερε την ανατροπή στην υπόθεση του θανάτου του Γερμανού στην Κρήτη

Χτες

Ο Γερμανός είχε στην κατοχή του 100.000 ευρώ από σπίτι που είχε πουλήσει στη Γερμανία

Καιρός: SOS για Θεσσαλία από Τσατραφύλλια ‑ Σε λιγότερο από 20 ώρες θα πέσει το νερό που πέφτει σε τρεις μήνες

Χτες

Θα πέσει μεγάλη ποσότητα νερού - Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι έως το Σάββατο

Τροχαίο ατύχημα στη Βασιλίσσης Σοφίας – Ένας τραυματίας

Χτες

Από το τροχαίο προήλθε ο τραυματισμός ενός άνδρα.

Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο εν διαστάσει ζευγάρι αστυνομικών

Χτες

Θεσσαλονίκη: Κατέληξαν στο δικαστήριο έπειτα από εκατέρωθεν καταγγελίες

Ο αντικαταστάτης του Δημήτρη Παπανώτα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Χτες

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα

Η αντίδραση του Δημήτρη Παπανώτα μετά την αποπομπή από το ευρωψηφοδέλτιο

Χτες

«Τους είπα να παραιτηθώ, μου είπαν όχι, λυπάμαι με τον τρόπο σκέψης τους»

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.