E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Ο Κάρλος το Τσακάλι κρατάει 90 ομήρους στην διάσκεψη του ΟΠΕΚ

1940: Γεννήθηκε ο Frank Zappa

Σαν σήμερα: Ο Κάρλος το Τσακάλι κρατάει 90 ομήρους στην διάσκεψη του ΟΠΕΚ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1940 – Γεννήθηκε ο Frank Zappa

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεννήθηκε στην Βαλτιμόρη στις 21 Δεκεμβρίου του 1940, αλλά μεγάλωσε στο Λάνκαστερ της Καλιφόρνια. Από μικρός έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την μουσική, επηρεασμένος από τους avant-garde συνθέτες, την R&B αλλά και την Doo-Wop.

Μετά το σχολείο, έγινε για λίγο καιρό επαγγελματίας συνθέτης τραγουδιών και αργότερα κιθαρίστας σε ένα τοπικό R&B συγκρότημα. Το συγκρότημα μετονομάστηκε λίγο καιρό αργότερα σε «The Mothers». Πιο γνωστό έγινε με το τελευταίο του όνομα, το «Frank Zappa and the Mothers of Invention».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έβγαλε το πρώτο του άλμπουμ το 1966 με τον τίτλο «Freak Out», με πειραματικό ήχο και βάση την R&B. Ο συγκεκριμένος δίσκος δεν εκτιμήθηκε εκείνη την εποχή αλλά θεωρήθηκε μεταγενέστερα πως δημιούργησε μια νέα σχολή. Από εκείνη την στιγμή ο Zappa δεν σταμάτησε να βγάζει δίσκους, ακόμα και μετά θάνατον. Σάτιρες, κοινωνικές κριτικές για τα κινήματα των χίπις και άλλα, και πολύ πειραματική μουσική που εμπεριείχε πολλά είδη.

Το 1971 θα γυρίσει την ταινία «200 Motels», ακόμα μια καλλιτεχνική του προσπάθεια που αναγνωρίστηκε καιρό αργότερα. Δυο χρόνια νωρίτερα είχε ηχογραφήσει το πρώτου σόλο άλμπουμ, το «Hot Rats», στο οποίο συμμετέχει και ο John Lennon.

Μετά από πολλά ακόμα άλμπουμ με τους «The Mothers», που ήταν υπό νέα σύνθεση, έκανε ένα διάλλειμα και επέστρεψε δριμύτερος με ήχους από synthesizer αλλά και συγκεκριμένα εφέ. Η πολιτικοποίηση της μουσικής του αυξήθηκε κατακόρυφα, σατιρίζοντας κυρίως την άνοδο των ευαγγελιστών της τηλεόρασης στην Αμερική, καθώς και του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1975, ήταν ένας από τους βασικούς καλλιτέχνες, που κατέθεσαν μήνυση εναντίον του Parents Music Resource Center (PMRC), μια οργάνωση λογοκρισίας την μουσικής. Από αυτή προέκυψε και η ετικέτα «Parental Advisory» στα εξώφυλλα πολλών δίσκων.

Η τελευταία του περιοδεία έγινε το 1988, με ένα δωδεκαμελές συγκρότημα που φημολογείται πως είχε ρεπερτόριο 800 τραγουδιών. Το συγκρότημα διαλύθηκε πριν ολοκληρωθεί η περιοδεία, με επεισοδιακό τρόπο και έντονους διαπληκτισμούς.

Το 1992 διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη. Ένα χρόνο αργότερα, στα 53 του χρόνια, άφησε την τελευταία του πνοή στην Καλιφόρνια. Είχε παντρευτεί δυο φορές και απέκτησε τέσσερα παιδιά με την δεύτερη γυναίκα του, Gail Sloatman.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Frank Zappa θεωρείται μια ιδιοφυία, όχι μόνο της μουσικής αλλά και της σάτιρας και της κοινωνικής του κριτικής. Μετά το θάνατό του, εκδόθηκαν άλλα 12 άλμπουμ. Το 1995, εντάχθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame.

1975 – Ο «Κάρλος, το Τσακάλι» μαζί με μια ομάδα έξι τρομοκρατών, εισβάλλουν στα γραφεία του ΟΠΕΚ στην Βιέννη και κρατούν πάνω από 90 ομήρους

Γνωστός για την δράση του και για τις δολοφονίες του σε διάφορά μέρη, Ο «Κάρλος, το Τσακάλι», είχε αρχίσει να βρίσκεται στο απόγειο της δράσης του στα μέσα της δεκαετία του ’70. Χρειαζόταν όμως ένα πολύκροτο χτύπημα για να εδραιώσει την εγκληματική του φήμη.

Αυτό το βρήκε στις 21 Δεκεμβρίου του 1975 στην Βιέννη στην Διάσκεψη του ΟΠΕΚ, του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών. Μαζί με άλλους έξι τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων και μελών της γερμανικής οργάνωσης Μπάαντερ - Μάινχοφ, πολιόρκησαν το κτίριο της διάσκεψης και κατάφεραν να κρατήσουν ομήρους 11 υπουργούς πετρελαιοπαραγωγών χωρών αλλά και ακόμα 80 ατόμων.

Ο Κάρλος και η ομάδα του, απαίτησαν να διαβάζεται μια προκήρυξη κατά του Ισραήλ και υπέρ του παλαιστινιακού αγώνα κάθε δυο ώρες στο ραδιόφωνο, κάτι που η αυστριακή κυβέρνηση τελικά έπραξε, φοβούμενη τα χειρότερα. Επίσης ζήτησαν και ένα τζετ που θα το χρησιμοποιούσαν οι τρομοκράτες και οι όμηροί τους ως μέσο διαφυγής. Η αυστριακή κυβέρνηση τους το έδωσε, με τους τρομοκράτες να κρατούν ομήρους πέντε υπουργούς, απελευθερώνοντας τους υπόλοιπους ομήρους.

Το ιδιωτικό τζετ πέρασε από το Αλγέρι και τελικά προσγειώθηκε στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου απελευθέρωσε τους ομήρους. Φήμες λένε πως εισέπραξαν λύτρα 20-50 εκατ. δολαρίων. Το όνομα του Κάρλος έγινε γνωστό παγκοσμίως. Ο ΟΠΕΚ δεν έκανε διάσκεψη για τα επόμενα 25 χρόνια.

Ο «Κάρλος, το Τσακάλι» γεννήθηκε το 1949 στην Βενεζουέλα, με το όνομα  Ίλιτς Ραμίρεζ Σάντσες. Ο πατέρας του ήταν μαρξιστής δικηγόρος. Σπούδασε στην Μόσχα, όπου ήρθε σε επαφή με την «Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης». Τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, έδρασε ως τρομοκράτης για λογαριασμό διάφορων αραβικών οργανώσεων και φημολογείται πως σκότωσε περίπου 80 ανθρώπους.

Συνελήφθη το 1994 στο Σουδάν από Γάλλους πράκτορες και οδηγήθηκε στις γαλλικές φυλακές. Το 1997 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από το γαλλικό δικαστήριο. Σήμερα είναι 67 ετών.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πως έφτασαν Pfizer και Moderna στα δικαστήρια

Πριν 3 ώρες

Μάχη δισεκατομμυρίων

Ο πολιτικός φορέας Κόσμος ζητά την κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης

Χτες

Με αφορμή τη δημοσίευση της ετήσιας Έκθεσης για το κλίμα της Ευρώπης το 2023

Η Αφρικάνική σκόνη έστειλε πολύ κόσμο στα Επείγοντα: Οι οδηγίες των πνευμονολόγων

Χτες

Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ποια τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης

Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Στεφανάκης

Χτες

Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα

Αφρικανική σκόνη: «Πορτοκαλί» ουρανός και στην Αττική

Χτες

Η αφρικανική σκόνη έχει καλύψει τον Αττικό ουρανό

Καθαρίστρια κατηγορείται ότι φωτογράφησε 5χρονη στις τουαλέτες σχολείου: «Δεν έκανα κάτι κακό»

Χτες

Η μητέρα περιγράφει σοκαρισμένη όσα συνέβησαν στο σχολείο με την καθαρίστρια και την κόρη της

Τραγωδία στην Καλαμάτα: Nεκρός άνδρας που έπεσε από τον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας

Χτες

Ο άτυχος άνδρας παρελήφθη χωρίς τις αισθήσεις του από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που έσπευσε στο σημείο

«Έπεσε» το Χ

Χτες

Προβλήματα σε αρκετές περιοχές του πλανήτη παρουσιάζει η πλατφόρμα «Χ»

Χαϊδάρι: Μπετονιέρα τούμπαρε στη Λεωφόρο Αθηνών – Βίντεο από τη στιγμή της ανατροπής

Χτες

Βίντεο από την ανατροπή της μπετονιέρας στο Χαϊδάρι, στη Λεωφόρο Αθηνών βλέπει το «φως» της δημοσιότητας

Στη φυλακή πασίγνωστη σχεδιάστρια τσαντών για λαθρεμπόριο άγριων ζώων

Χτες

Τις πανάκριβες τσάντες της έχουν κρατήσει χιλιάδες σταρ του Χόλιγουντ

Δολοφovία Λυγγερίδη: Βαριές διώξεις για τους συλληφθέντες ‑ Δικογραφία για 160 άτομα, οι 5 ανήλικοι

Χτες

Η δικογραφία αφορά περίπου 160 άτομα ενώ 67 έχουν συλληφθεί για τη δολοφονική επiθεση στου Ρέντη

par: 22
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.