Style, Ομορφιά, Σχέσεις, Celebs
E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Οι Αθεοι της Ελλάδας ετοιμάζουν τον «Φανερό Δείπνο» και μιλήσαμε μαζί τους

Οι Αθεοι της Ελλάδας ετοιμάζουν τον «Φανερό Δείπνο» και μιλήσαμε μαζί τους

Λίγο πριν στρώσουν τραπέζι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση 13/4/2017 | 09:32

Εδώ και 8 χρόνια, διοργανώνεται από την Ένωση Αθέων Ελλάδος ο "Φανερός Δείπνος" την Μ.Παρασκευή. "Απέχουμε μόνο από το πένθος και τη νηστεία και όχι από τη λογική, και ειδικά όχι με βάση εντολές εκπροσώπων υποτιθέμενων υπερφυσικών όντων", γράφουν στην ανακοίνωσή τους.

Η Ένωση Αθέων αποτελείται από κατά κύριο λόγο νεαρά άτομα, υψηλής μορφωτικής στάθμης που εστιάζουν στο ρεαλισμό και όχι όπως αναφέρουν, στην ύπαρξη υπερφυσικών οντοτήτων χωρίς αποδείξεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελούν οι καμπάνιες τους που περιλαμβάνουν φιλανθρωπικές και κοινωνικές δράσεις με σλόγκαν "Κάνε καλό χωρίς Θεό".

Γιατί δεν αρκέστηκαν απλώς στο να μην πιστεύουν και εξελίχθηκαν σε Ένωση; Tι συζητούν στις μηνιαίες συναντήσεις τους; Πώς αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν εδώ και τόσα χρόνια το "Φανερό Δείπνo";

Ο Ναπολέων Πάπιστας, Γραμματέας της Ένωσης Αθέων απαντά στις απορίες μας.

Πώς οδηγηθήκατε στην ίδρυση της Ένωσης; Πώς εξελίχθηκε από την απλή απόρριψη σε μια οργανωμένη ομάδα με site και social media;

Κάποιοι άνθρωποι δεν αρκέστηκαν απλά στην απόρριψη των θρησκειών και των υπερφυσικών δυνάμεων, αλλά ένιωσαν την ανάγκη να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους που είχαν τις ίδιες απόψεις για να συζητήσουν τα προβλήματα και τις εμπειρίες του να είσαι άθεος στην Ελλάδα. Έτσι, αρχικά δημιουργήθηκαν κάποια αθεϊστικά μπλογκ, κατόπιν το φόρουμ συζητήσεων, έγιναν συναντήσεις από κοντά, και σιγά-σιγά άρχισε να αναπτύσσεται μια κοινότητα γύρω από αυτό. Στην πορεία προέκυψε η ανάγκη να απευθυνθούμε στο επίσημο Κράτος για να διεκδικήσουμε κάποια πράγματα, και γι’ αυτό το λόγο ιδρύθηκε η Ένωση Αθέων ως σωματείο με νομική υπόσταση. Το διαδίκτυο και τα social media διευκολύνουν απίστευτα την επικοινωνία μεταξύ των μελών αλλά και τη γνωστοποίηση της Ένωσης στο ευρύ κοινό, χωρίς να παραμελούμε βέβαια τις κατά πρόσωπο συναντήσεις και εκδηλώσεις.

Καμπάνες χτυπάνε κάθε μέρα και κάθε ώρα, τα περισσότερα μαγαζιά είναι κλειστά, δεν μπορείς να φας πουθενά σαν άνθρωπος.

Την Μ. Παρασκευή κανονίζετε ένα μεγάλο δείπνο. Πώς αποφασίσατε να το ξεκινήσετε, και πλέον να μετρά 7 χρόνια που στρώνετε τραπέζι;

Το 2011, τα μέλη του φόρουμ και της Ένωσης συζητούσαμε πως όλη τη μεγάλη εβδομάδα τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το «θείο δράμα». Καμπάνες χτυπάνε κάθε μέρα και κάθε ώρα, τα περισσότερα μαγαζιά είναι κλειστά, δεν μπορείς να φας πουθενά σαν άνθρωπος, ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ παίζει σε λούπα και το άγιο καντήλι έρχεται με τιμές αρχηγού κράτους. Και είπαμε να ρίξουμε λίγη χαρά στη μέρα, να μαζευτούμε όλοι μαζί και να φάμε ό,τι θέλουμε και να γιορτάσουμε την παρέα μας και το ότι δεν θέλουμε να πενθούμε τον δήθεν θάνατο ενός ανθρώπου που είναι αμφίβολο αν υπήρξε καν. Εδώ και 6 χρόνια λοιπόν, ο «Φανερός Δείπνος» της Ένωσης έχει γίνει μια σταθερή παράδοση για τα μέλη και τους υποστηρικτές μας, με όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή κάθε χρόνο.

Βασικές αρχές της ένωσής σας;

Όπως αναφέρεται και στο καταστατικό της Ένωσης, «Βασικός σκοπός της Ένωσης είναι η προώθηση της εκκοσμίκευσης της πολιτείας, της θρησκευτικής ελευθερίας, του ανθρωπισμού, του σκεπτικισμού, του ορθολογισμού, της κριτικής σκέψης και της αθεϊστικής οπτικής». Οι σκοποί αυτοί επιδιώκονται με ειρηνικά μέσα, χωρίς να υιοθετείται καμία πολιτική ή κομματική ιδεολογία. Επίσης, στην Ένωση δεν γίνονται δεκτές διακρίσεις μεταξύ ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων διακρίσεων βασισμένων στη διαφορά φυλής, θρησκευτικών πεποιθήσεων, κοινωνικής τάξης, φύλου, υγείας, μόρφωσης ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Όπως διαβάσαμε, τα μέλη της Ενωσης συναντιούνται μία φορά τον μήνα και συζητούν όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν. Μιλήστε μας για τις συναντήσεις σας.

Η Ένωση διοργανώνει τακτικά διάφορες εκδηλώσεις, στις οποίες, πέρα από το θέμα της εκδήλωσης, τα μέλη μπορούν να συναντηθούν, να γνωριστούν και να ανταλλάξουν απόψεις. Για παράδειγμα έχουμε διοργανώσει ημερίδες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ομιλίες με σημαντικούς Έλληνες και ξένους ομιλητές (Ντώκινς, Σμιτ-Σάλομον, Παξινός), προβολές ταινιών κλπ. Παράλληλα, διοργανώνουμε και απλές ανοιχτές συναντήσεις γνωριμίας, στις οποίες τα μέλη αλλά και οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορούν να έρθουν να γνωριστούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για τα θέματα που μας απασχολούν. Τέλος, οργανώνουμε τακτικά συλλογή απαραιτήτων ειδών (τροφίμων, ρούχων κλπ) για συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, και εθελοντικές αιμοδοσίες στο πλαίσιο της εκστρατείας μας «Κάνε Καλό χωρίς Θεό».

Θεωρώ ότι από τη στιγμή που κάποιος χρησιμοποιήσει τη λογική του για να απορρίψει κάθε υπερφυσική δύναμη είναι σχεδόν αδύνατο να αναθεωρήσει

Yπήρξε κάποια στιγμή που ίσως να αναθεωρήσατε σε σχέση με τα πιστεύω σας όσον αφορά την αθεΐα;

Προσωπικά, όχι. Η πορεία μου ήταν πιστός – ντεϊστής – αγνωστικιστής – άθεος. Γενικότερα, θεωρώ ότι από τη στιγμή που κάποιος χρησιμοποιήσει τη λογική του για να απορρίψει κάθε υπερφυσική δύναμη ή οντότητα, και να απομακρυνθεί από τα δεσμά της θρησκείας, είναι σχεδόν αδύνατο να αναθεωρήσει. Και κατά τη γνώμη μου, η ιστορία το επιβεβαιώνει, καθώς τα παραδείγματα πιστών που γίνονται άθεοι είναι πολύ περισσότερα από αυτά συνειδητοποιημένων αθέων που επιλέγουν να παραμερίσουν τη λογική τους και να επιστρέψουν στο παραμύθι της οποιασδήποτε θρησκείας.

Τελικά η πίστη δεν είναι μια εσωτερική προσωπική υπόθεση;

Η πίστη φυσικά και είναι μια ιδιωτική υπόθεση και ακριβώς γι’ αυτό επιθυμούμε τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας. Το τι πιστεύει ο καθένας είναι αυστηρά προσωπικό, και το Κράτος δεν έχει κανένα λόγο να δείχνει προτίμηση σε μία συγκεκριμένη πίστη ή φιλοσοφική πεποίθηση.

Δυστυχώς όμως, μία συγκεκριμένη θρησκεία διδάσκεται στα σχολεία σε μορφή κατήχησης, τυγχάνει τεράστιας οικονομικής ενίσχυσης από το κράτος και κατ’ επέκταση από όλους τους πολίτες, είτε την ακολουθούν είτε όχι, οι λειτουργοί της βρίσκονται στο απυρόβλητο ακόμα και όταν αρθρώνουν ρατσιστικό λόγο ή όταν εμπλέκονται σε οικονομικά σκάνδαλα, και γενικότερα όποιος δεν την ακολουθεί αντιμετωπίζεται σαν πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Η πίστη λοιπόν μπορεί να είναι ιδιωτική υπόθεση, αλλά η αντιμετώπιση των θρησκειών από το Κράτος δεν είναι, και γι’ αυτό ακριβώς αγωνιζόμαστε.

ΙΝFO

Θα συναντηθούν:

Την Παρασκευή 26-04-2019 στις 8 μ.μ.:

– Στην Αθήνα: στο «Ψητομαγειρείο», Φαλήρου 49, στο metro Συγγρού - Φιξ.
– Στην Θεσσαλονίκη θα συναντηθούμε Ερμού & Αριστοτέλους, μπροστά στο Α.Τ. Λευκού Πύργου.
– Για Λάρισα, Σέρρες, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και πολλές άλλες πόλεις στείλτε μήνυμα για πληροφορίες.

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τελείωσαν μόνο το δημοτικό αλλά έκαναν την μεγαλύτερη σύγχρονη εφεύρεση

Πριν 10 ώρες

Κανείς από τους δύο δεν αποφοίτησε από το γυμνάσιο

Γουόλτερ Μπέρι: Ανάγκασε τους Έλληνες φιλάθλους να υποκλιθούν στο ταλέντο του

Πριν 10 ώρες

Ο Αμερικανός με το περίεργο στυλ που έγινε αγαπημένο σύνθημα της κερκίδας

Η θλιβερή ιστορία του εφευρέτη της τηλεόρασης

Πριν 10 ώρες

Ο άνισος αγώνας και η ηθική δικαίωση

Η συμμορία του Μπρονξ που σκορπούσε τον φόβο σε όλη την Νέα Υόρκη

Πριν 10 ώρες

Ο πόλεμος των συμμοριών την δεκαετία του ’70 και η ανακωχή

Επάγγελμα stripper: Όλα όσα δεν ξέρεις

Χτες

Όσα δεν βλέπεις και θέλεις να ξέρεις

Το χωριό στη Νάξο που οι κάτοικοι μιλούν Κρητικά

Χτες

Πανέμορφο χωριό με ιδιαίτερο χαρακτήρα

Το μνημείο χωρίς είσοδο που βγάζει κέρδος 1,5 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο

Χτες

Δεν κοστίζει τίποτα για να το δεις και να το ακουμπήσεις

Τι δεν έκαναν ποτέ μόνοι τους οι αρχαίοι Έλληνες

Προχτές

Η ισχύς εν τη ενώσει και στην καθημερινότητα

Ο τρομοκράτης που έχει μεγαλύτερο IQ από τον Αϊνστάιν

Προχτές

Το IQ του ήταν τόσο υψηλό που ξεπερνούσε τον άνθρωπο που ακόμα και σήμερα συνδέουμε την ευφυΐα μαζί του

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.