E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μετάβαση στη ψηφιακή εποχή με όχημα τη DIGEA.

Έγινε το πρώτο βήμα για να περάσει η ελληνική τηλεόρ5αση στη ψηφιακή εποχή!

Μετάβαση στη ψηφιακή εποχή με όχημα τη DIGEA.

H εταιρεία Digea, με μετόχους τους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, αναλαμβάνει το εγχείρημα της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση και θέτει στόχο 60% πληθυσμιακή κάλυψη μέχρι τις αρχές του 2010, ξεκινώντας τις πρώτες εκπομπές από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας στο τέλος του καλοκαιριού.

Το MPEG4/H.264/AVC είναι το πλήρες όνομα του πρωτοκόλλου που χρησιμοποιείται στην ψηφιακή τηλεόραση για το σύστημα που θα εκπέμψει η Digea.

Το κόστος όλου του έργου αναμένεται να ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ, καθώς, πέρα από τις τεχνολογικές υποδομές, περιλαμβάνει μεγάλη καμπάνια για την ενημέρωση του κοινού που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο με διαφημιστικά σποτ, ιστοσελίδα www.digea.gr και αργότερα call center.

Οπως εξήγησε σε σχετική παρουσίαση ο πρόεδρος της Digea - Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε., Κώστας Κιμπουρόπουλος, το όνομα της Digea προέρχεται από το συγκερασμό των λέξεων digital (ψηφιακή) και γαία (γη) και συμβολίζει την επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία αποτελεί το όχημα για το φιλόδοξο εγχείρημα των: Alpha, Alter, Antenna Μακεδονία TV, Mega, Star και Σκάι, στη μετάβαση της τηλεόρασης στην ψηφιακή εποχή. Η ΕΡΤ θα έχει το ρόλο συντονιστή.

Η μετάβαση, ως γνωστόν, είναι επιβεβλημένη και από την Ε.Ε., που έχει θέσει επισήμως deadline το έτος 2012 (συμφωνία της Γενεύης το 2006). Μάλιστα, όπως τόνισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Digea, Γιώργος Μαθιός, δεν υπάρχει ακόμη το νομικό πλαίσιο της μετάβασης, ενώ το τρέχον καθεστώς εγκατάστασης κεραίας ξηράς είναι τουλάχιστον μη ρεαλιστικό.

Λίγο νωρίτερα, πάντως, σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην παρουσίαση της πλατφόρμας ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, δεσμεύθηκε ότι «η πολιτεία θα κάνει ό,τι πρέπει», σημειώνοντας με νόημα «ότι έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος».

Το σχέδιο

Το Ξυλόκαστρο επελέγη ως αφετηρία του εγχειρήματος για τεχνικούς λόγους, καθώς θα προκαλέσει τη μικρότερη δυνατή αλλαγή στις αναλογικές εκπομπές. Θα μεσολαβήσουν 4 με 6 μήνες, ώστε να ετοιμαστεί το λιανεμπόριο και να ενημερωθεί το κοινό, ώστε η Digea θα εκπέμψει ψηφιακά στη Θεσσαλονίκη στο τέλος του 2009. Αμέσως θα ξεκινήσει η μετάδοση στην Αθήνα, από τα κέντρα του Υμηττού και την Αίγινας. Τέλος, θα ακολουθήσει η ψηφιακή εκπομπή από την Αρόοη στην Πάτρα και το Δοβρούτσι στην Λάρισα.

Ως προς τον εξοπλισμό, οι ιθύνοντες της Digea σημειώνουν ότι στην Ελλάδα σήμερα μόνο το 10% των τηλεοράσεων είναι εξοπλισμένο με ψηφιακό αποκωδικοποιητή MPEG 2. Το MPEG 4 παράγει καλύτερη εικόνα και τονίζουν ότι, από εδώ και πέρα, ρωτάμε αν ο ψηφιακός δέκτης που αγοράζουμε αποκωδικοποιεί MPEG 4.

Στο πλαίσιο του εγχειρήματος, αναμένεται να υπάρξει ένα διάστημα παράλληλης εκπομπής ψηφιακά και αναλογικά. Μετά θα είναι δυνατός ο καθορισμός του «Ψηφιακού Μερίσματος», του φάσματος δηλαδή που θα απελευθερωθεί ώστε να αναζητηθούν εναλλακτικές χρήσεις του. Διότι τα οφέλη είναι σημαντικά για τον Ελληνα που θα απολαμβάνει καλύτερη ποιότητα σήματος, εικόνας και άλλες υπηρεσίες, αλλά ταυτόχρονα θα δοθεί η ευκαιρία για ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας με συνδρομητικές υπηρεσίες.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Μιλά για πρώτη φορά μετά την περιπέτεια της υγείας του

Σήμερα

Ο ηθοποιός νοσηλευόταν στο νοσοκομείο καθώς υπέστη έμφραγμα

Δημήτρης Κόκοτας – Τι συνέβη στις πρόβες του J2US

Σήμερα

«Αρχισε να ιδρώνει, να μουδιάζει το χέρι του και να έχει τάσεις λιποθυμίας»

Δημήτρης Κόκοτας: Πολύ κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα ‑ Υπέστη έμφραγμα, ανακοπή και ανατάχθηκε

Σήμερα

Ο Δημήτρης Κόκοτας μεταφέρθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο νοσοκομείο αφού αισθάνθηκε αδιαθεσία και ενημέρωσε τους συνεργάτες του

Αγρια επίθεση στον Sin Boy την ώρα που έκανε live σε κομμωτήριο

Σήμερα

Στο βίντεο φαίνονται τουλάχιστον δύο μαυροφορεμένοι άνδρες

Ήταν μόλις 20 ετών: O ηθοποιός που έσβησε στον ύπνο του

Σήμερα

Πρωταγωνίστησε στο «Descendants» της Disney

Η on‑off σχέση αυτού του ζευγαριού που απασχόλησε πολύ τα tabloids

Σήμερα

Ένα από τα πιο cute ζευγάρια του Hollywood που χώριζαν και τα ξαναέβρισκαν συνεχώς!

Ρούλα Ρέβη για Αποστόλη Τότσικα: «Δε νιώθω σύζυγος, ούτε σύντροφος, νιώθω φίλη μαζί του»

Χτες

«Το έχω ξαναπεί, για μένα, όταν νιώθεις απόλυτη οικειότητα και άνεση με έναν άνθρωπο κι αποδοχή, είναι το καλύτερο», πρόσθεσε

Κλειδαμπάρωσε το σπίτι η Μενεγάκη ‑ «Μου λέγανε τα παιδιά μου `μαμά τι γίνεται;`»

Χτες

Η αφρικανική σκόνη έχει ενοχλήσει ήδη πάρα πολύ την Ελένη Μενεγάκη και την οικογένειά της και έχει αυτές τις μέρες της το σπίτι κλειδαμπαρωμένο

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.