E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal
ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Girl Power: Τα κορίτσια της επιστήμης είναι πολύ κουλ

Η πρώτη πρωτοπόρος της αεροπορίας που διέσχισε τον Ατλαντικό

Το μυστήριο εξαφάνισης της θρυλικής πιλότου που λύθηκε 79 χρόνια μετά

Η πρώτη πρωτοπόρος της αεροπορίας που διέσχισε τον Ατλαντικό
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αμέλια Έρχαρτ υπήρξε ένας θρύλος. Όχι μόνο για την ζωή της, που ήταν γεμάτη από κατορθώματα και αγώνες, αλλά και για τον θάνατό της, αφού η σορός της δεν βρέθηκε ποτέ. Φεμινίστρια, δυναμική και ατρόμητη, ήταν από τις πρωτοπόρους της αεροπορίας, μια εποχή μάλιστα, που οι γυναίκες θεωρούνταν κατώτερες για τέτοια πράγματα.

Γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου του 1897 στο Κάνσας. Οι γονείς της είχαν σχέση με τα νομικά, αφού ο πατέρας της ήταν δικηγόρος και η μητέρα της κόρη δικαστικού. Η Αμέλια ήταν αγοροκόριτσο. Βρισκόταν όλη την ημέρα στους αγρούς, κυνηγώντας ζώα ή έντομα και σκαρφαλώνοντας στα πιο απίθανα μέρη και ύψη. Ίσως από μικρή ήθελε να πάει ψηλά...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ηλικία επτά ετών έκανε την πρώτη απόπειρα πτήσεως με ένα αυτοσχέδιο έλκηθρο, απόπειρα που κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία. Η μικρή Αμέλια βγήκε σώα, αλλά χτυπημένη παντού. Όμως αυτό δεν την φόβισε καθόλου. «Πέταξα» είπε και κανείς δεν μπορούσε να της βγάλει από το μυαλό ότι μια ημέρα θα γίνει πιλότος και θα γράψει ιστορία. Όπως και έγινε.

Δούλεψε ως νοσοκόμα στον στρατό. Γράφτηκε στο πανεπιστήμιο με σκοπό να σπουδάσει ιατρική, αλλά έναν χρόνο αργότερα τα παράτησε. Μια μέρα πήγε να βρει τον πατέρα της στο αεροδρόμιο του Λονγκ Μπιτς. Εκεί, θα πετάξει πρώτη φορά για δέκα μόλις λεπτά. Έφταναν ωστόσο για να αποφασίσει τι θα κάνει στην ζωή της.

Στα 24 θα αρχίσει μαθήματα. Τον επόμενο χρόνο κιόλας θα αγοράσει το «καναρίνι» της, ένα μεταχειρισμένο κίτρινο δίπλανο. Στις 22 Οκτωβρίου του 1922 θα πετάξει σε ύψος 14.000 ποδιών, κάνοντας ρεκόρ για γυναίκα πιλότο. Λίγους μήνες αργότερα, θα γίνει η 16η γυναίκα στην ιστορία που πήρε άδεια πιλότου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν η οικογένειά της φαλίρισε, αναγκάστηκε να πουλήσει το αεροπλάνο και να εργαστεί ως κοινωνική λειτουργός. Όμως δεν ήταν ευτυχισμένη. Ο εκδότης Τζόρτζ Πάτναμ και μετέπειτα σύζυγός της, την πήρε κάποια στιγμή τηλέφωνο και της πρότεινε να πετάξει ως επιβάτης πάνω από τον Ατλαντικό και να κρατήσει ημερολόγιο της πτήσης. Εκείνη «πέταγε» ήδη από την χαρά της.

Η φήμη της πρώτης γυναίκας που διέσχισε τον Ατλαντικό την ακολουθούσε από τότε. Και ήθελε να την δικαιώσει με έναν πιο ριψοκίνδυνο τρόπο. Το 1932, θα πετάξει μόνη της πάνω από τον ωκεανό και θα κάνει ακόμα ένα ρεκόρ. Τρία χρόνια αργότερα θα πετάξει από την Χαβάη στην Καλιφόρνια, μια απόσταση που είναι μεγαλύτερη από εκείνη που χωρίζει την Ευρώπη από τις ΗΠΑ.

Την 1η Ιουνίου του 1937, είχε αποφασίσει να υλοποιήσει το πιο παράτολμο σχέδιο της. Να κάνει τον γύρο του κόσμου με ένα δικινητήριο αεροπλάνο. Κι ενώ είχε καλύψει σχεδόν τα δυο τρίτα της διαδρομής, το αεροπλάνο της εξαφανίστηκε πάνω από τον Ειρηνικό, κοντά στην διεθνή γραμμή αλλαγής ημερομηνίας. Το συμβολικό μέρος αλλά και η μη εύρεση του αεροπλάνου, έδωσε τροφή για δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την επόμενη μέρα κηρύχθηκε αγνοούμενη και στις 5 Ιανουαρίου του 1939, σταμάτησαν όλοι να ψάχνουν, κρίνοντας ότι είναι σίγουρα νεκρή. Η εξαφάνισή της προκάλεσε πολλά ερωτηματικά για πολύ περισσότερο από μισό αιώνα. Το 2016, η Διεθνής Ομάδα για την Ανάκτηση Ιστορικών Αεροσκαφών (TIGHAR), μετά από έρευνα κατέληξε σε ένα συμπέρασμα το οποίο ίσως λύνει το μυστήριο.

Το συμπέρασμα λοιπόν ήταν πως το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση με την Αμέλια και τον αεροναυτίλο της να προσγειώνονται ζωντανοί στην νήσο Νικουμαρόρο. Το αεροσκάφος τους παρασύρθηκε από τα κύματα, θεωρία που ενισχύεται από την ανακάλυψη ενός σκελετού κοντά στο νησί το 1940.

Η Αμέλια πέρασε μέρες, ίσως και πολλούς μήνες, προσπαθώντας να επιβιώσει ως ναυαγός. Όταν οι Βρετανοί βρήκαν τον σκελετό, το μυαλό τους δεν πήγε στην Αμέλια Έρχαρτ, επειδή ήταν γυναίκα. Όμως δεν ήξεραν πως μια γυναίκα, σαν αυτήν, είχε περισσότερο πείσμα και θέληση από την πλειοψηφία των αντρών. Γι’ αυτό και ο θρύλος της παραμένει ζωντανός μέχρι και σήμερα...

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Άνθρωποι Πριν 10 ώρες

Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Άνθρωποι Πριν 10 ώρες

Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Ο κόσμος συνεχίζει να το αγαπά

Άνθρωποι Πριν 10 ώρες

Είναι αναντικατάστατο

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Άνθρωποι Χτες

Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Άνθρωποι Χτες

Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Ποιο είναι το μέλλον μας σε αυτό τον πλανήτη;

Άνθρωποι Χτες

To μέλλον διαγράφεται... ζεστό

Ο Αγιος που έχει αφιερωμένη μόνο μια εκκλησία με το όνομά του σε όλη την Ελλάδα

Άνθρωποι Προχτές

Είχε ζήσει σαν ασκητής στο Αγιο Όρος

Ψωνίζεις μέσω TikTok; Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξεις

Άνθρωποι Προχτές

Το TikTok γέμισε μαγαζιά

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Άνθρωποι Προχτές

Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες

H παμπόνηρη υπερμαραθωνοδρόμος που έκανε το ασύλληπτο

Άνθρωποι Προχτές

Είπαμε να βοηθιόμαστε, αλλά όχι κι έτσι (!)

Ο γιατρός που λέει ότι πέθανε και ξαναζωντάνεψε μετά από 7 ημέρες

Άνθρωποι Προχτές

Τι λέει για την εμπειρία που βίωσε

Η γέφυρα για την τέλεια selfie που φτιάχτηκε για ερωτευμένα ζευγάρια

Άνθρωποι Πριν 3 μέρες

Έχει ένα κενό 30 εκατοστών που δεν επιτρέπει αυτοκίνητα

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.