E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ

Δεκατρία χρόνια στο τιμόνι της Γερμανίας

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι τα 13 τελευταία χρόνια η καγκελάριος της Γερμανίας, της μεγαλύτερης δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, η ίδια και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχουν μπλεχτεί πολλές φορές στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της Ελλάδας, με τους δυο να μπαίνουν στο στόχαστρο μεγάλης μερίδας των Ελλήνων. Ποια ήταν η πορεία της Άνγκελα Μέρκελ μέχρι την καγκελαρία;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Άνγκελα Δωροθέα Μέρκελ γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου του 1954 στο Αμβούργο, που τότε ανήκε στην Δυτική Γερμανία. Ο πατέρας της είχε πολωνική καταγωγή, αφού ο παππούς της, Λούντβιχ Κάσμιρτζακ, είχε αλλάξει το επώνυμό του σε Κάσνερ, όταν μετανάστευσε από το Πόζναν στην Γερμανία. Ο πατέρας της ήταν πάστορας της Λουθηρανικής εκκλησίας και η μητέρα της καθηγήτρια Αγγλικών και Λατινικών.

Πριν συμπληρώσει το πρώτο της έτος, η οικογένειά της μετακόμισε στο Τέμπλιν της Ανατολικής Γερμανίας, η οποία είχε κομμουνιστικό καθεστώς, ώστε ο πατέρας της να αναλάβει καθήκοντα στην τοπική εκκλησία. Από την εφηβική της ηλικία, η Άνγκελα Μέρκελ, έδειξε ενδιαφέρον για την πολιτική και εντάχθηκε στην νεολαία του Ενιαίου Σοσιαλιστικού (κομμουνιστικού) Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας, όπως η πλειοψηφία των συνομήλικών της. Η ένταξη στην συγκεκριμένη οργάνωση δεν ήταν υποχρεωτική, αλλά τα μέλη της απολάμβαναν πολλά προνόμια, με το κυριότερο από αυτά να είναι η πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο ήταν μαθήτρια, το μάθημα στο οποίο ξεχώριζε ήταν η Ρωσική γλώσσα, την οποία ομιλεί μέχρι και σήμερα με ιδιαίτερη ευχέρεια. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, στο τμήμα της Φυσικής, στο οποίο εργάστηκε και ως ερευνήτρια. Στα 23 της, παντρεύτηκε τον συμφοιτητή της, Ούλριχ Μέρκελ, με τον οποίο χώρισε πέντε χρόνια αργότερα. Μέχρι σήμερα όμως έχει κρατήσει το επώνυμό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκείνη την περίοδο γνωρίστηκε με τον δεύτερο της σύζυγο, Γιόακιμ Ζάουερ (τον παντρεύτηκε το 1998) που τότε ήταν συνάδελφός της. Το 1989, με την πτώση του «Τείχους του Βερολίνου», η Μέρκελ αποφάσισε να εισέλθει σθεναρά στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας. Διορίστηκε αρχικά ως αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, της πρώτης δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Ανατολικής Γερμανίας.

Όταν επισημοποιήθηκε και η επανένωση της χώρας, εντάχθηκε στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, όπου αναρριχήθηκε πολύ γρήγορα. Το 1990 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής. Ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε το υπουργείο Γυναίκειων Υποθέσεων και Νεολαίας, ενώ από το 1994 μέχρι και το 1998, διετέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος.

Μετά την ήττα του κόμματος στις εκλογές του 1998, εξελέγη Γενική Γραμματέας, ενώ το 2000, εξελέγη πρόεδρος του κόμματος, μετά την αναγκαστική παραίτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε μπλεχτεί σε σκάνδαλο με παράνομες χρηματοδοτήσεις. Το σκάνδαλο αυτό διατάραξε την φήμη του δημοφιλούς έως τότε επίτιμου προέδρου του CDU, αλλά και τις σχέσεις του με την Μέρκελ, της οποίας υπήρξε μέντορας. Η Μέρκελ με άρθρο της στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ζήτησε την παραίτησή του από το αξίωμα, προκαλώντας έκπληξη και σχόλια στο εσωτερικό της Γερμανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως ύστερα από 5 χρόνια τα σχόλια μάλλον ξεχάστηκαν, με την Μέρκελ να ανεβαίνει στην καγκελαρία και να μην κατεβαίνει από τότε. Έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη καγκελάριος στην Γερμανία. Από τότε έχει κερδίσει τρεις ακόμα εκλογικές αναμετρήσει, το 2009, το 2013 και το 2017.

Σύμφωνα με τα περιοδικά Forbes και Τime, η Άνγκελα Μέρκελ στα 63 της χρόνια, είναι μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου, αφού σχεδόν κάθε χρόνο συμπεριλαμβάνεται στις σχετικές λίστες. Πολλοί αναλυτές τη θεωρούν ως την πραγματική αρχηγό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προσωπικότητα που επηρεάζει όσο καμία άλλη τα πολιτικά πράγματα της Ενωμένης Ευρώπης.

Η αλήθεια είναι πως η Άνγκελα Μέρκελ, είναι μια ηγετική φυσιογνωμία για την Ευρώπη, αλλά έχει κατηγορηθεί για σκληρή και αδιάλλακτη πολιτική και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της Γερμανίας. Η τελευταία εκλογική αναμέτρηση ήταν η πιο δύσκολη για την Μέρκελ, με την τελική της νίκη να είναι «Πύρρειος».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πότε γεννήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Πριν 5 ώρες

Σίγουρα δεν το ξέρετε

Σήμερα έμαθα: Ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που έπαιξε στο εξωτερικό

Πριν 5 ώρες

Μάλλον δεν είναι αυτός που είχατε στο μυαλό σας

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος

Πριν 5 ώρες

Στις 19 Μαρτίου του 2019

4 ντόπιοι μας εξηγούν το παραδοσιακό καρναβάλι της περιοχής τους

Χτες

Τύρναβος, Ξάνθη, Σοχός και Νάουσα στο γλέντι.

Το αγόρι που μεγάλωσε μέσα σε μια φούσκα

Χτες

Ο Ντέιβιντ Βέτερ και η ιδιαίτερη ιστορία του

Μέσα στην πόλη ‑ φάντασμα της Centralia, που καίγεται εδώ και 60 χρόνια

Προχτές

Είναι απίστευτο αλλά το έδαφος φλέγεται ακόμα

Γιατί οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν είναι μόνοι τους

Πριν 3 μέρες

Μια νέα μελέτη εξετάζει την άνεσή μας να είμαστε κοντά σε άλλους ανθρώπους ως υποπροϊόν της εξέλιξης.

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.