E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Όταν ο Μάνος Ελευθερίου έγραψε τραγούδι για την Πέγκυ Ζήνα και προκάλεσε σάλο

Δεν τον ένοιαζε καθόλου σε ποιο είδος ανήκει η τραγουδίστρια

Όταν ο Μάνος Ελευθερίου έγραψε τραγούδι για την Πέγκυ Ζήνα και προκάλεσε σάλο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν πολλές συνεργασίες συνθετών, στιχουργών και ερμηνευτών που κατά καιρούς έχουν δεχθεί κριτική. Ο Μάνος Ελευθεριού συνεργάστηκε με ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών από όλα τα είδη μουσικής, όμως μια ειδικά συνεργασία του προκάλεσε συζητήσεις και στάθηκε αφορμή για να δεχθεί αρνητικά σχόλια από μερίδα του λεγόμενου έντεχνου τραγουδιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν το 2009, όταν ο Μάνος Ελευθερίου έγραψε τους στίχους για τη μεγάλη επιτυχία της Πέγκυς Ζήνα, Αναθεώρησα. Με μουσική του Γιώργου Σαμπάνη, το τραγούδι υπήρξε από τα μεγαλύτερα hits εκείνου το καλοκαιριού.

Το pop/dance ύφος του τραγουδιού, που θύμιζε και τις πρώτες επιτυχίες της Lady Gaga, φάνηκε να ενοχλεί το κοινό και τους καλλιτέχνους που αυτοαποκαλούνται "έντεχνοι" καθώς δεν μπορούσαν να δεχθούν πως ένας τόσο σπουδαίος στιχουργός έγραφε για μια τραγουδίστρια που αντιπροσώπευε το "εμπορικό" τραγούδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι έλεγε όμως ο ίδιος ο Μάνος Ελευθερίου για τη συνεργάσια του αυτή αλλά τη διαμάχη ανάμεσε σε "έντεχνο" και "ελαφρύ" ή " εμπορικό" τραγούδι;

Ο ίδιος τα είπε όλα μέσα από ένα καταπληκτικό σημείωμα του που συνόδευσε ένα δίσκο της Πέγκυς Ζήνα:

Για την Πέγκυ Ζήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα σημειώματα που γράφονται για κάποιο καλλιτέχνη στο ένθετα των CD, πάντα σχεδόν έχουν κάτι που μυρίζει αμηχανία και στάχτη. Συνήθως είναι λέξεις στη σειρά, υμνητικές βεβαίως, οι οποίες εξαντλούν όλη την υπερβολή και το μεγάλο τίποτα. Ελπίζω γράφοντας κι εγώ για την Πέγκυ Ζήνα να μην έπεσα στην ίδια παγίδα. Η καραμέλα λοιπόν δίχως ζάχαρη που πιπιλίζεται τα τελευταία χρόνια σε απύλωτα στόματα είναι η μοιραία λέξη «έντεχνος» (συνθέτης ή τραγουδιστής) και φυσικά «έντεχνο» τραγούδι. Το τι ακριβώς σημαίνει κάτι τέτοιο ο καθένας έχει τη δική του πρόταση, δικαιολογία, απολογία και ερμηνεία. Με λίγα λόγια, για πολλούς «ειδικούς» δεν συγχωρείται ένας επώνυμος τραγουδιστής αν δεν ξυπνάει το πρωί με Όρθρο και δεν τραγουδάει μελοποιημένους στίχους του Σεφέρη ή δεν τελειώνει τη μέρα του γονυκλινής, τραγουδώντας στίχους του Ελύτη.
(Πρέπει να σημειώσω ότι έχω εντοπίσει ορισμένους «δυστυχισμένους», οι οποίοι επί χρόνια τραγουδούν αυτά τα «ιερά» τραγούδια και δεν είδαν ποτέ άσπρη μέρα. Χώρια που περιπαίζονται στα σημειώματα αθλίων δημοσιογράφων και ειδικά εκείνων που ζητούσαν επιτακτικά επί χρόνια κάτι τέτοιο. Αφήνω στην άκρη για την ώρα την επιδημία να γελοιοποιούνται βάναυσα με πρόστυχα σχόλια και σε συνέχειες, από Σάββατο σε Σάββατο, τραγουδιστές που δεν έδωσαν καμία αφορμή. Και όσοι δίνουν αφορμή θέλω να τους σκέφτομαι «ιερά πρόσωπα», δηλαδή αθώοι, αγαθοί και φιλάνθρωποι, ό,τι σημαίνουν σι λέξεις. Αυτά χοντρά, χωρίς ιδιαίτερες σημειώσεις και ερμηνείες).
Σκέφτεται όμως κανείς με τρόμο πόσα χρόνια πια μπορεί να τραγουδάει κάποιος επί τέσσερις ώρες - όσο η διάρκεια ενός προγράμματος - τα ελάχιστα μελοποιημένα ποιήματα των δύο λαμπρών ποιητών και πόσες φορές, επιτέλους, πρέπει να επανεκτελεστούν αυτά τα ίδια τραγούδια, προκειμένου να ευρανθούν οι κήνσορες και οι μεγάλοι διδάσκαλοι του Γένους και της Φυλής. Και αυτό όμως αν συμβεί, πάλι θ' ακουστούν τα πικρά κι απαξιωτικά σχόλια ή το χειρότερο: η πρόστυχη σιωπή, ακόμα και αν η ερμηνεία ενός «αποδιοπομπαίου» τραγουδιστή είναι πολύ καλύτερη από τους πρώτους διδάξαντες.

Τελικά ποιος μοιράζει τίτλους και παράσημα σ' αυτόν τον τόπο; Και παράσημα από ποια νίκη κι από ποια μάχη; Με ποια αρματωσιά και σταδιοδρομία, με ποιο ήθος και κυρίως με ποιο ΕΡΓΟ αποφασίζει να εξοστρακίσει (πάντα το θέμα μου είναι και η Ζήνα) έναν τραγουδιστή μόνο και μόνο επειδή δεν τραγουδά τα τραγούδια της αρεσκείας του ή των φίλων του; Κάτι που μένει στον αέρα στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, είναι η παλαιά υστερική και λυσσαλέα επίθεση εναντίον του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού από τους συνθέτες και τραγουδιστές του λεγόμενου ελαφρού τραγουδιού. Δεν υπήρξε βρωμερό επίθετο που να μην γράφτηκε. Οι «ελαφροί» ούτε λίγα ούτε πολύ έφθασαν να ζητούν, καλυμμένα βέβαια, ακόμα και το θάνατο, τον εξ' ασιτίας θάνατο των λαϊκών». Υπάρχουν τα κείμενα!

Φυσικά δεν υπάρχει «δικαστήριο» για να βάλει τάξη σε τέτοιες ιστορίες, ούτε «Σέχτα» τιμωρών και θα ήταν τουλάχιστον ηλίθιο και πρόστυχο να ζητήσει κανείς τη συνδρομή τους. Ας ελπίσουμε στο χρόνο που όλα τα βοηθά και τα γλυκαίνει στο πέρασμά του και αποδίδει τα παράσημα μόνο σ' εκείνους που πραγματικά πολέμησαν.
Για την ώρα η Πέγκυ Ζήνα πολεμά. Το ότι μόνο εκείνη με μερικούς ακόμα συναδέλφους της, ανάμεσα στην «αγέλη» των πεντακοσίων τραγουδιστών, έγινε ξαφνικά παράδειγμα προς αποφυγήν, είναι ένα από τα πολλά ακατανόητα της ζωής μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαριάννα Γεωργαντή: Ξέσπασε σε λυγμούς στον αέρα του Open

Πριν 10 ώρες

Η έκπληξη στον αέρα της εκπομπής

Bianca Censori: Διπλό γυμνό «χτύπημα» στο Λος Αντζελες ‑ Δείτε πώς πήγε σε οικογενειακό εστιατόριο

Πριν 10 ώρες

Το 29χρονο μοντέλο δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τα δημοσιεύματα για τις αποκαλυπτικές εμφανίσεις της

Eva Herzigova: Πώς είναι σήμερα το θρυλικό top model των 90s

Πριν 10 ώρες

Τι κάνει στα 51 της η ξανθιά καλλονή από την Τσεχία

Viral φωτογραφία με τα πρησμένα πόδια του Ρονάλντο – «Ξυπνάει με τρελό πόνο κάθε μέρα»

Χτες

Έχει δώσει περισσότερα από 1.200 παιχνίδια σε επαγγελματικό επίπεδο

Έλληνας βγήκε με τον καφέ για τσιγάρο στους… ‑8 στο Ελσίνκι και έγινε viral

Χτες

Ήθελε να κάνει ένα τσιγάρο και να πιεί δύο γουλιές καφέ για να ξυπνήσει, αλλά δεν πρόλαβε - Έβγαλε τον καφέ παγάκι

Στέλλα Γεωργιάδου: «Φυσικά και έχω κάνει μπότοξ» ‑ Τι λέει για τα αρνητικά σχόλια

Χτες

Η Στέλλα Γεωργιάδου αναφέρθηκε στις πλαστικές επεμβάσεις και τις επικρίσεις για την εμφάνισή της

Αρκάς: Η ξεκαρδιστική καλημέρα με τη Δευτέρα να πλένεται στην μπανιέρα για να είναι... Καθαρά

Χτες

Ο Αρκάς «έπαιξε» ξανά με την αγαπημένη του μέρα, τη Δευτέρα, που όμως σήμερα πλένεται στην μπανιέρα για να είναι... Καθαρά.

41 χρόνια πριν: Αννα Βίσση‑ Νίκος Καρβέλας στον γάμο τους με total white look

Χτες

Το συντηρητικό νυφικό, τα πασουμάκια της νύφης και τα διαφορετικά μαλλιά του γαμπρού

Μαρίνα Σάττι: Η απάντησή της μετά τη φράση «είχατε και στο χωριό σας ρεγκετόν»

Χτες

H τραγουδίστρια τόνισε ότι η δήλωσή της παρερμηνεύθηκε

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.